Länsstyrelsen Kalmar län , Avdelning natur, Vattenenheten

Beskrivning

Lockas du av att arbeta med intressanta uppgifter tillsammans med kompetenta och engagerade kollegor? Uppskattar du blandningen av kontors- och fältarbete? Då kan du vara den vi söker! På Länsstyrelsen Kalmar län jobbar du på uppdrag av regeringen och blir en viktig del i att verka för att nationella mål får genomslag i länet.

Som anställd har du också möjlighet att ta del av många bra förmåner och generös friskvård. Arbetsplatsen genomsyras av en inkluderande kultur, ett tillitsbaserat ledarskap samt en god balans mellan jobb och fritid. Tillsammans gör vi skillnad för samhället!

I länets sjöar, vattendrag, grundvatten och långa kuststräcka samsas många behov, möjligheter och utmaningar. Här finns värdefulla vattenmiljöer som många vill nyttja för verksamheter, rekreation och boende. De senaste årens torka och vattenbrist har ökat intresset för att säkra vattenförsörjning och hålla vatten i landskapet och många projekt pågår och planeras.

Som handläggare på vattenenheten arbetar du med kollegor på hela Länsstyrelsen men dina närmaste medarbetare är drygt 20 engagerade kollegor med olika expertområden inom vatten. Enheten ansvarar för vattenverksamhetshandläggning, bidragshantering och uppdrag i vatten- och fiskefrågor. Här ingår genomförande av vattendirektivet, den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft, vattenskyddsområden, vattenförsörjning, ansvar för våtmarkssamordning, samordning av nationellt marint områdesskydd, åtgärdsprogram för vattenanknutna hotade arter, vattenanknutna miljömål, miljöövervakning och kalkning.

Arbetsuppgifter

Vi söker en limnolog/akvatisk ekolog för en visstidstjänst att förstärka enheten som är i en intensiv period med många parallella uppdrag och pågående åtgärdsprojekt.  

Din huvudarbetsuppgift är att stödja samordnaren för arbete med nationell plan för omprövning av vattenkraft (NAP). Här ingår att ta fram underlag, genomföra analyser, planera och genomföra möten med verksamhetsutövare och andra aktörer. Du kommer även jobba med uppdatering av bevarandeplaner för de Natura 2000 områden som berörs av NAP. 

Du kommer att delta i fältarbete av olika inriktning, både limniskt och marint och förväntas jobba under delar av semesterperioden. Du kommer, beroende av din bakgrund och erfarenhet, att ansvara för delar eller hela men avgränsade åtgärdsprojekt och uppdrag inom vattenförvaltingen. Även handläggning av ärenden kan bli aktuellt. Arbetsuppgifterna är självständiga, omväxlande och utvecklande och innebär stort ansvar med många externa och interna kontakter.

Vi hjälps åt med alla arbetsuppgifter som finns på enheten och myndighetens uppdrag kan också göra att fler uppgifter än det som beskrivs i annonsen blir aktuella.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har högskoleutbildning inom limnologi, biologi eller motsvarande som vi finner likvärdigt. Du ska ha en grundläggande kunskap och förståelse för hur limniska vattenmiljöer fungerar samt dokumenterad erfarenhet av relevant fältarbete. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och ha GIS-kunskaper. Du ska även ha B-körkort.

Erfarenhet från förvaltning och myndighetsarbete, arbete med att jobba med NAP- och N2000-frågor i limniska miljöer, kunskaper inom hydromorfologi samt vana att arbeta med problemlösande arbetsuppgifter är meriterande.

Den personliga kompetensen är avgörande för hur du lyckas med uppdraget. Du behöver vara nyfiken, våga ta dig an och lösa nya uppdrag och arbetsuppgifter på egen hand och i samarbete med kollegor. Vi lägger därför stor vikt vid att du är självgående och tar ansvar för dina uppgifter och driver processer vidare, att du är strukturerad i din planering och i ditt agerande och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt och håller tidsramar. Du behöver även ha gott omdöme och kunna väga samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden. Eftersom du ingår i en arbetsgrupp krävs det att du har god samarbetsförmåga.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse, tjänsten pågår 1 år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kalmar
Län Kalmar län
Land Sverige
Referensnummer 112-3838-2024
Kontakt
  • Ingrid Palmblad-Örlander, 010-2238450
Facklig företrädare
  • Ted Kransby, ST, 010-2238454
  • Anna Lindberg, SACO, 010-2238561
Publicerat 2024-04-12
Sista ansökningsdag 2024-05-05

Tillbaka till lediga jobb