LÄNSSTYRELSEN SKÅNE, Miljöskyddsavdelningen, Klimat- och energienheten

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden. Målet är att göra det bästa för Skåne och bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling. I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som utvecklingspartner och som beslutsfattare i frågor som rör länets utveckling. Vi arbetar på uppdrag av regering och riksdag och investerar 2,3 miljarder och fattar 70 000 myndighetsbeslut för Skånes och Sveriges bästa varje år.

Vi är ca 600 medarbetare och har kontor i Malmö och Kristianstad.

Beskrivning

Länsstyrelsen rekryterar minst en klimat- och energistrateg till Klimat- och energienheten vid Miljöskydds­avdelningen. Din arbetsplats blir på vårt kontor i Malmö. Anställningen är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning.

Klimat- och energienhetens uppdrag är att arbeta för att genomföra regeringens uppdrag som avser att leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder. I uppdraget ingår; att revidera den regionala energi- och klimatstrategin, ta fram en regional handlingsplan för elektrifiering, stötta lokala och regionala aktörer med energiplanering och klimatåtgärder, arbeta med investeringsstödet Klimatklivet och att vidta åtgärder för att främja utbyggnaden av hemmaladdning. För att uppfylla vårt uppdrag arbetar vi strategiskt med uppdragen och även i externfinansierade projekt. Vi deltar för närvarande i Skånes effektkommission tillsammans med aktörer för att överbrygga utmaningarna med elektrifieringen. Vi arbetar med frågor som rör produktion och distribution av energi. Vi samverkar internt med flera olika enheter som har uppdrag inom bl.a. miljöprövning, samhällsplanering och beredskap.

Arbetsuppgifter

Som klimat- och energistrateg arbetar du tillsammans med andra i samma roll på enheten med ett strategiskt genomförande av regeringens uppdrag. Arbetsuppgifterna omfattar både att utföra administration och planering, delta i interna och externa möten samt kommunikation till olika aktörer. Att arbeta i och söka externfinansierade projekt kan bli aktuellt samt att arbeta med investeringsstödet Klimatklivet. Läs gärna mer om länsstyrelsens klimat- och energiarbete på Länsstyrelsen Skåne

Som medarbetare hos oss har du tre roller: arbetstagare, kollega samt verksamhetsutövare. I rollen som arbetstagare representerar du myndigheten, tillsammans med dina kollegor bidrar du till det samlade resultatet och som verksamhetsutövare skapar du samhällsnytta utifrån din sakkompetens.

Kvalifikationer

Länsstyrelsen eftersträvar att ha medarbetare med olika egenskaper, förutsättningar och livserfarenheter. Det är samspelet mellan medarbetarnas olikheter och likheter som utgör en av Länsstyrelsens framgångsfaktorer.

Vi söker dig som har utbildning från universitet eller högskola, lägst på kandidatnivå, med inriktning mot naturvetenskap, teknik, ekonomi, samhällsvetenskap eller annan utbildning som kan prövas likvärdig, gärna med inriktning eller påbyggnad mot miljö och/eller klimat och energi. Du ska ha mycket god kunskap i svenska språket. Du har god kunskap i engelska språket. Du ska ha erfarenhet av arbete i Microsoft Office-paketet. Vi ser gärna att du har ett par års erfarenhet från utvecklingsarbete i energibranschen med energifrågor. Det är meriterande att ha erfarenhet av strategiskt arbete med klimat- och energifrågor mot externa aktörer (företag och offentlig verksamhet) samt erfarenhet av strategiskt arbete med förnybar energi och elektrifiering. Det är också meriterande att ha erfarenhet av projekt- eller processledning.

Du behöver vara noggrann, analytisk och strukturerad samt duktig på att kommunicera och förstå behovet hos olika målgrupper. Du ska kunna arbeta såväl självständigt som i grupp och har fokus på samarbete snarare än konkurrens. Du har förmåga att bidra till ett bra arbetsklimat. Som medarbetare på Länsstyrelsen Skåne har du förmåga att ta initiativ och aktivt söka ansvar för arbetsuppgifter. Du är en god kommunikatör och trygg med att prata inför grupp. Vår komplexa verksamhet ställer krav på att du kan se frågor ur olika perspektiv för att kunna fatta rätt beslut.

Säkerhetsklassning

Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därför ställer vi höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Vissa av våra anställningar är säkerhetsklassade och kan även innebära en krigsplacering vid myndigheten, vilket innebär att säkerhetsprövning behöver genomföras innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Övrigt

Vi ber dig söka anställningen genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Här hittar du information om hur Länsstyrelsen Skåne behandlar personuppgifter. 

Här hittar du mer information om Länsstyrelsen Skåne. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 112-15334-24
Kontakt
  • Jeanette Schlaucher, enhetschef, 010-2241370
Facklig företrädare
  • Henrik Larsson, Saco-S, 010-2241052
  • Jeanette Persson, OFR/S, P, O (ST), 010-2241572
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb