Länsstyrelsen i Uppsala län, Miljöavdelningen

Miljöstrategienheten 

Vi samordnar och leder arbetet med länsstyrelsens miljömåls-, energi- och klimatuppdrag och samordnar länsstyrelsens miljöövervakningsverksamhet. På enheten bedrivs också arbete inom vattenförvaltning och omprövning av vattenkraften. Enheten hanterar även statliga stöd för klimatinvesteringar (Klimatklivet) och lokala vattenvårdsprojekt (LOVA).

Länsstyrelsen har en central roll i länets energi- och klimatarbete. Med ett långsiktigt perspektiv ska Länsstyrelsen samordna och leda arbetet med att förverkliga regeringens energi- och klimatpolitik. Nu söker vi dig som vill arbeta tillsammans med länets aktörer och nationella myndigheter för att aktivt bidra till omställningen till ett hållbart och fossilfritt energisystem!

Arbetsuppgifter

Som energistrateg kommer ditt huvudsakliga arbetsområde bestå av Länsstyrelsens nya uppdrag inom regional energiplanering. Det innebär att du ska bidra till genomförande av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder. Målet är att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning. Du kommer, tillsammans med övriga kolleger i energi- och klimatgruppen, planera och genomföra arbetet med att ta fram en regional handlingsplan för elektrifiering. Du kommer att utgöra ett stöd till kommuner och andra lokala och regionala aktörer i arbetet med energiplanering och klimatåtgärder.

Som energistrateg samordnar du länsstyrelsens arbete inom energiområdet i pågående initiativ samt tillkomna energiuppdrag, till exempel i arbetet med en effektivare och mer flexibel energi- och resursanvändning samt planering för en hållbar elektrifiering. Du deltar i olika projekt inom energiområdet samt stödjer utveckling och uppföljning av länsstyrelsens energi- och klimatarbete.

Arbetet innefattar också att bidra med energikompetens i länsstyrelsens övriga arbete, till exempel i fråga om interna remisser, planärenden, miljöledning med mera. Arbetet är utåtriktat och omväxlande med breda kontakter både inom länet och med andra länsstyrelser och nationella myndigheter. Kommunikation och samverkan är en viktig del av arbetet.

Kvalifikationer

Du har utbildning med inriktning mot energi- och klimatfrågor på högskole-/universitetsnivå. Du har också energikompetens genom dokumenterad yrkeserfarenhet som bedöms som relevant till exempel inom energisystem och effektfrågor på en övergripande samhällsnivå.

Det är meriterande om du har erfarenhet av :

  • projektledning
  • att söka projektmedel
  • att driva samverkansprocesser
  • arbete inom eller med offentlig sektor

Vi söker dig som är en drivande och effektiv person med ett strukturerat arbetssätt. Det innebär att du planerar och prioriterar ditt arbete på ett effektivt sätt, tar ansvar för dina uppgifter och driver dem framåt, och du arbetar bra med komplexa frågor, samtidigt som du kan anpassa dig till ändrade omständigheter och kan se möjligheter i förändringar. Du förstår att samverkan är en framgångsfaktor för att kunna genomföra arbetsuppgifterna. Du har förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp. Du är en god kommunikatör och uttrycker dig väl i tal och skrift. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Villkor

Anställningen gäller tillsvidare och inleds med sex månaders provanställning med tillträde enligt överenskommelse. Din tjänstebenämning på myndigheten blir handläggare. med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras. 

Övrigt

Som anställd i staten förväntas du dela den statliga värdegrunden och bidra till att utveckla en god förvaltningskultur, präglad av demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Länsstyrelsen arbetar aktivt för att vara en myndighet fri från diskriminering och tar tillvara de kvalitéer som mångfald tillför verksamheten.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 112-3770-24
Kontakt
  • Karolina Kjellberg, enhetschef, 010-2233472
Facklig företrädare
  • Cristina Trigal, ST, 0102233247
  • Jens Levenfors, Saco-S, 010-2233356
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-28

Tillbaka till lediga jobb