LÄNSSTYRELSEN I BLEKINGE LÄN

Länsstyrelsen Blekinge är en myndighet med brett ansvarsområde och spännande uppdrag. I vår roll som regeringens företrädare i länet ingår att arbeta med allt från miljöskydd, naturvård, planering och bostadsbyggande, djurskydd, energi och klimat till civilt försvar, krishantering, kulturmiljö, fiske och landsbygdsutveckling.

Länet är en del av en expansiv Östersjöregion där det är nära till allt. Det gör det enkelt att kombinera ett intressant arbete med bra boende och aktiv fritid. Vårt kontor ligger vackert vid vattnet i världsarvsstaden Karlskrona.

Vi arbetar för att nästa generation ska kunna leva i ett Blekinge där naturen, människorna och företagen mår bra. De beslut vi fattar i dag ska hålla även i framtiden. Vi finns här för Blekinge. Läs mer: www.lansstyrelsen.se/blekinge

Arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill arbeta med skyddad natur, skyddsvärda arter och värdefulla naturmiljöer exempelvis trädmiljöer och biotoper i prövningar kopplat till miljöbalken.

I vårt uppdrag jobbar vi för att bevara och säkerställa den biologiska mångfalden samt skydda den fantastiska natur som vi har i Blekinge. Vi samverkar mycket internt och med andra myndigheter för att skapa en samsyn för ett hållbart och attraktivt Blekinge.

Vi är involverade i samhällsbyggandet genom att bidra med vår kunskap i översikt- och detaljplaner.

Du kommer främst att arbeta med prövning och tillsyn av åtgärder och verksamheter inriktat mot skyddad natur, skyddsvärda arter och värdefulla naturmiljöer. Exempel på åtgärder och verksamheter som kan påverka naturmiljön är anläggandet av solcellsparker, borttagning av stenmurar, påverkan på skyddsvärda träd och ledningsdragningar. Arbetet innebär bland annat kommunicering med verksamhetsutövare och skrivning av beslut. Arbete inom miljöskydd eller vattenverksamhet kan eventuellt också bli aktuellt.

I tjänsten kommer du bland annat att jobba mycket med kap. 7, 8 och 12 i miljöbalken och tillhörande förordningar, exempelvis Artskyddsförordningen.

På enheten för miljöprövning kommer du att sitta tillsammans med kollegor som arbetar med prövning och tillsyn av vattenverksamheter, vattenskyddsområden, miljöskydd och förorenade områden. Idag är vi 15 medarbetare på enheten.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Akademisk utbildning med naturvetenskaplig och/eller miljöteknisk inriktning, eller annan för tjänsten relevant utbildning och/ eller erfarenhet som vi bedömer som likvärdig.
 • God förmåga att kommunicera både i skrift och tal på svenska.
 • Kunskaper om miljölagstiftningen.
 • Kunskap om inhemska arter och deras levnadsmiljöer samt invasiva främmande arter.
 • B-körkort

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att arbeta med handläggning inom offentlig sektor.
 • Erfarenhet att arbeta med GIS.
 • Kunskaper inom miljöskydd eller vattenverksamhet

Som person har du lätt för att samarbeta och bygga goda relationer, både internt och externt. Du är drivande och självgående med en god analytisk förmåga och ett strukturerat arbetssätt. 

För att lyckas med jobbet måste du vara bekväm i rollen som myndighetsperson. Det innebär att du är objektiv, saklig och serviceinriktad och kan hantera motstridiga intressen. Det är av stor vikt att du har en förmåga att se till helheten, både inom verksamhetsområdet och myndigheten.

Villkor

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlskrona
Län Blekinge län
Land Sverige
Referensnummer 112-2787-2024
Kontakt
 • Inger Hansson, 010-2240231
Facklig företrädare
 • Annika Lydänge, SACO, 010-2240173
 • Lisa Spjuth, ST, 010-2240120
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-09

Tillbaka till lediga jobb