Länsstyrelsen Västra Götaland, Enheten för samhällsskydd och beredskap

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner, näringsliv och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare. Länsstyrelsen har en bred verksamhet och en mycket viktig roll inom flera samhällsområden. Det gäller inte minst de högaktuella utmaningarna med regional tillväxt och att genomföra den gröna omställningen, utveckla det civila försvaret och vårda demokratin.

Länsstyrelsen är en regional statlig myndighet med cirka 1 000 trevliga och kompetenta medarbetare. Vi har verksamhet på flera orter i Västra Götaland men även i övriga Sverige i och med att vi ansvarar för IT-verksamheten till alla länsstyrelser.

Beskrivning

Enheten för samhällsskydd och beredskap arbetar med att minska risker och sårbarheter i samhället, öka förmågan att hantera olyckor och kriser samt utvärdera och lära av inträffade händelser.

Länets storlek och komplexitet ställer omfattande krav på samverkan, prioritering och tillgänglighet för att tillgodose målgruppernas förväntningar.

Grunden i enhetens arbete är att ha en aktuell bild av de risker och sårbara förhållanden i länet som kan hota den enskildes säkerhet och viktiga samhällsfunktioner. Denna bild ligger därefter till grund för arbetet med att förebygga, hantera och följa upp konsekvenserna av kriser och allvarliga olyckor. Enheten har också ett tillsynsansvar avseende säkerhetsskyddslagen och föreslås få tillsynsuppdraget i den nya cybersäkerhetslagen. Tillsynsområdet omfattar flera län med olika verksamheter.

Enligt Regeringens utredning Nya regler för cybersäkerhet (SOU 2024:18) föreslås en ny lag, cybersäkerhetslagen, och Länsstyrelsen Västra Götaland föreslås bli tillsynsmyndighet för lagen. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Denna tjänst som tillsynshandläggare tillsätts under förutsättning att erforderliga politiska beslut fattas om att Länsstyrelsen blir ny tillsynsmyndighet enligt SOU 2024:18.

Arbetsuppgifter

Vi söker en erfaren medarbetare som vill vara med och bidra till ett mer robust och säkert samhälle genom tillsyn av viktiga samhällsaktörer. Inledningsvis handlar tjänsten mycket om att bidra till uppbygganden av vår förmåga till tillsyn enligt de nya regelverken för cybersäkerhet och kopplat till införandet av NIS2- och CER-direktiven. Du förväntas aktivt att vara med och driva och forma det nya tillsynsuppdraget avseende processer och metoder för bland annat tillsyn och genomförandet.

Uppdraget inom tillsynsarbetet innebär bland annat utredningsarbete, att ta fram olika underlag, svara på remisser, delta i olika forum samt genomföra tillsynsbesök hos verksamhetsutövare. Du kommer att planera och genomföra tillsyn och förväntas bidra med djup kompetens i metod och/eller sakfrågor inom verksamhetsområdet.

Förutom det interna samarbetet på Länsstyrelsen sker även samverkan med externa aktörer på både lokal, regional och nationell nivå. Vi ser att du aktivt deltar i enhetens omvärldsbevakning. De finns möjlighet att påverka tjänstens utformning, i hur du arbetar.

Resor inom Sverige förekommer.
Din placeringsort är Göteborg.
Det finns möjlighet till visst distansarbete men merparten av arbetstiden förläggs till arbetsplatsen.

Kvalifikationer

Du har:

  • Eftergymnasial utbildning med inriktning mot informationssäkerhet eller systemvetare, eller annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
  • Teknisk kunskap och erfarenhet av it- och cybersäkerhetsarbete
  • God förmåga att uttrycka dig på svenska, i både tal och skrift
  • B körkort

Vi ser gärna att du har:

  • Erfarenhet av att samverka med andra aktörer inom Cybersäkerhetsområdet
  • Kunskap om och erfarenhet av praktisk tillämpning av relevanta externa regelverk och standarder inom området, främst ISO/IEC 27000-serien
  • Du har arbetat i offentlig förvaltning
  • Du har arbetat med tillsyn

Du är en resultatinriktad person som arbetar självständigt och systematiskt. Du är lösningsorienterad och analytisk. Du är bra på att läsa och ta till dig information i text och har även lätt för att formulera dig skriftligt.

I din kommunikation är du både lyhörd och prestigelös, vilket leder till goda relationer med dem du samarbetar med. Du är van vid att tänka i processer med ett sinne för ordning och reda.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetenhet. Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan vi fattar beslut om anställning. För en del anställningar kan därför svenskt medborgarskap komma att krävas. Läs mer om säkerhetsprövning Personalsäkerhet - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se).

Vi har valt rekryteringskanaler och vill inte bli kontaktade av rekryteringsföretag.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Vid årsskiftet eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%. Arbetstid: Dagtid måndag - fredag 40 timmar per vecka. Flexibel arbetstid.
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-34188-2024
Kontakt
  • Lisa Nordahl, enhetschef, 010-2244504
  • Therese Gustafsson, samordnare tillsyn, 010-2244882
Facklig företrädare
  • Pia Severinsson SACO , 010-2244472
  • Martin Dahl, ST , 010-2244768
  • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-08-28
Sista ansökningsdag 2024-09-30

Tillbaka till lediga jobb