LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare.

Vi har ett meningsfullt och hållbart arbete med trevliga och kompetenta kollegor. Hos oss arbetar vi med att få samhällen, människor, djur, natur och kulturvärden att fungera både idag och i framtiden.

Många pratar om hållbarhet och vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Beskrivning av examensarbeten

Naturavdelningens uppdrag är att stärka den biologiska mångfalden och friluftslivet. Vi bildar naturreservat av representativa och värdefulla naturområden samt vårdar och förvaltar dessa områden. Vi arbetar också bland annat med åtgärdsprogram för hotade arter (ÅGP), den lokala naturvårdssatsningen (LONA), miljöövervakning och miljömål, och samordnar arbetet inom våtmarker, friluftsliv och invasiva arter. Vi erbjuder nu examensarbeten inom flera områden.

Arbetsort: Beror på valt examensarbete, kan till stor del ske digitalt. För vissa examensarbeten ingår fältarbete.

Examensarbete belysning och biologisk mångfald

Ljusföroreningar är ett miljöproblem som vi har dålig koll på i Sverige, samtidigt kommer mer och mer bevis på hur stor påverkan är på många organismer. Ett exjobb här kan både handla om att kvantifiera mängden och olika typer av belysning i olika typer av områden. Och/eller att genomföra enkätstudier med privatpersoner som har belysning om varför, medvetenhet om problemen och villighet att vidta åtgärder. Erfarenhet av enkätstudier en fördel. Går med fördel att genomföra som två parallella examensarbeten. Fältarbete bör genomföras under perioden april-september.

Kontaktperson: Anna Stenström, 010-224 47 06, anna.stenstrom@lansstyrelsen.se

Examensarbete eller praktik: GIS-analyser av samband för arter på landskapsnivå

Vi vill få bättre underlag för att se sambanden för arter på landskapsnivå. Exempel på lämpliga GIS-analyser kan vara sambanden i landskapet för till exempel groddjur (kartering av småvatten och barriärfria stråk emellan dessa) eller fladdermöss (med avseende på mörkrets (eller kanske snarare ljusets) utbredning). För fåglar kan utbredningen av lämpliga livsmiljöer karteras, förslagsvis med sikte på någon paraply-art som till exempel mindre hackspett. Detta arbete kan genomföras antingen som examensarbete eller som praktik.

Kontaktperson: Martin Goblirsch, 010-224 46 50, martin.goblirsch@lansstyrelsen.se 

Kvalifikationer

Examensarbetet ska utföras inom ramen för pågående relevant utbildning. Huvudhandledare på universitet/högskola krävs. Huvudhandledaren ansvarar för att examensarbetet uppfyller akademiska krav. Om huvudhandledaren godkänner det kan examensarbetet utföras av två personer (ange i så fall detta i ansökan).

Om fältmoment ingår i examensarbetet behöver du ha tillräcklig artkunskap samt fältvana.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som vill göra ditt examensarbete hos oss, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Ansökan

Ansök senast 2025-02-28. Om examensarbetet innehåller fältmoment bör ansökan inkomma minst två månader innan aktuell fältsäsong. Tillsättning av examensarbetena sker löpande, och annonsen kan därför komma att avpubliceras tidigare.

Lön

Vi betalar ingen ersättning för examensarbete. I vissa fall kan Länsstyrelsen bekosta resor som ingår i examensarbetet.

Anställningsform Säsongsarbete
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad Enligt ramen för utbildningen
Ort Beror på valt examensarbete, kan till stor del ske digitalt. För vissa examensarbeten ingår fältarbete.
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-51477-2024
Publicerat 2024-12-17
Sista ansökningsdag 2025-02-28
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb