Länsstyrelsen Västra Götaland, Enheten för folkhälsa och rättighetsfrågor

Sök praktikplats hos oss på Länsstyrelsen Västra Götaland och var med och gör skillnad för samhället! Samtidigt utvecklar du dig både för fortsatta studier och för framtida jobb.

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner, näringsliv och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare. Länsstyrelsen har en bred verksamhet och en mycket viktig roll inom flera samhällsområden. Det gäller inte minst de högaktuella utmaningarna med regional tillväxt och att genomföra den gröna omställningen, utveckla det civila försvaret och vårda demokratin.

Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att aktivt bygga ett hållbart samhälle för nuvarande och kommande generationer. Vi ska bidra till ett statligt helhetsperspektiv genom att arbeta sektorsövergripande, samordna samhällsintressen och även samordna statliga myndigheters intressen. Vår uppgift är att föra ut regeringens politik med stor hänsyn till de utmaningar som finns i vårt län.

På Enheten för folkhälsa och rättighetsfrågor arbetar vi strategiskt och utvecklingsinriktat med många frågor inom området hållbar utveckling och med ett särskilt fokus på social hållbarhet. På enheten finns två funktioner, funktionen för rättighets- och jämställdhetsfrågor och funktionen för folkhälsa och brottsförebyggande frågor.

Funktionen för folkhälsa och brottsförebyggande frågor söker 1-2 praktikanter inför höstterminen 2025. Praktiken kommer att ske i det brottsförebyggande uppdraget.

Länsstyrelsens brottsförebyggande uppdrag innebär att stödja utvecklingen av kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete i länet, bland annat genom att fånga upp lokala behov av stöd och stärka samarbete mellan aktörer.

Praktikbeskrivning

Praktikuppgifterna omfattar bland annat:

  • Sammanställning och analys av kommuners lägesbilder och åtgärdsplaner inom brottsförebyggande arbete
  • Forskningsöversikt och kartläggning av regionala stödjande insatser riktade till barn och unga i kriminalitet
  • Bidra till arbetet med jämställdhetsintegrering av Länsstyrelsens brottsförebyggande arbete

Praktikant och handledare kommer gemensamt överens om detaljerna och utformningen av praktikuppgifterna utifrån en samlad bedömning av dina intresseområden och behoven i uppdraget. Vissa uppgifter kan genomföras i samarbete med annan praktikant. Regelbundna avstämningssamtal genomförs mellan handledare och praktikant. Som praktikant finns det även möjlighet att få ta del av arbete i de övriga uppdragen på funktionen.

Praktiken erbjuder god inblick i arbetet på en statlig myndighet, spännande arbetsuppgifter och engagerade kollegor. Praktiken kan innebära resor i länet.

Kvalifikationer

  • Du är student vid universitet eller högskola och har en kandidatexamen inom kriminologi, statsvetenskap, sociologi, folkhälsovetenskap eller annan likvärdig samhällsvetenskaplig utbildning
  • Kunskap om brottsförebyggande arbete, mänskliga rättigheter, jämställdhet och/eller folkhälsa.

Bra att veta 

Praktikperiodens omfattning

Antal annonserade praktikplatser: 1-2
Omfattning: 100 %
Praktikperiod: 20 veckor
Tillträde: Start höstterminen 2025
Placeringsort: Göteborg
Lön utgår inte.

Ansökan
Ansök med CV, personligt brev samt kandidatuppsats.
Praktiken ska utföras inom ramen för kurs på universitet/högskola.

Anställningsform Säsongsarbete
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Start höstterminen 2025
Löneform Lön utgår inte under praktikperioden.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Praktikperiod 20 veckor
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-13150-2025
Kontakt
  • Linnéa Björk, funktionschef, 010-2244340,linnea.bjork@lansstyrelsen.se
Publicerat 2025-03-25
Sista ansökningsdag 2025-04-07
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb