Länsstyrelsen i Östergötlands län

När du jobbar på länsstyrelsen får du använda din kunskap på landets bredaste myndighet. Länsstyrelsen är statens företrädare i länet och ser till att nationella mål får genomslag. Med hänsyn till regionala förutsättningar gör vi avvägningar mellan olika samhällsintressen. Detta genom samarbete mellan experter inom en rad olika områden och i samverkan med myndigheter, kommuner och organisationer.

På länsstyrelsen skapar vi samhällsnytta och påverkar samhällsutvecklingen, varje dag. Det är ett viktigt uppdrag, ett stort ansvar och en inspirerande möjlighet. Låt din kunskap bli en kraft för Östergötland.


Vi söker en handläggare inom civil beredskap med inriktning samverkan och ledning till oss!

Du kommer att tillhöra Enheten för civil beredskap och räddningstjänst som är en av enheterna på avdelningen för människa och samhälle. Enheten består av femton medarbetare som tillsammans arbetar med säkerhetsskydd, signalskydd, skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. När du arbetar hos oss är du en del i ett lag vars kompetens ska vara efterfrågad både lokalt, regionalt och nationellt.

Dina arbetsuppgifter handlar om att utveckla myndighetens förmåga till ledning och samverkan samt lägesbild och rapportering under fredstida kriser och höjd beredskap. Utgångspunkten är Länsstyrelsens geografiska områdesansvar för krisberedskap och civilt försvar i länet. Du stödjer och samordnar myndighetens arbete med regelbunden samverkan i länet, framtagande av samlade lägesbilder och lägesrapporteringar till exempelvis centrala myndigheter.

Du ansvarar för att tillsammans med andra utveckla strategier, förhållningssätt, arbetssätt och metodstöd för ledning och samverkan i länet. Utgångspunkten är det nationellt framtagna konceptet Gemensamma grunder för samverkan och ledning samt den regionalt framtagna Strategi för samverkan i Östergötlands län före, under och efter samhällsstörningar.

Vi vill att du så småningom ska kunna bemanna myndighetens funktion tjänsteman i beredskap (TiB). Det innebär att du ingår i en krets på 6–8 personer som roterar på veckobasis som tjänsteman i beredskap. Du kommer också fungera som samordnare för TiB-funktionen och tillsammans med kollegor utveckla funktionen.

Du kommer att ingå i myndighetens krislednings- och krigsorganisation i funktionen stabschef, där du ska verkställa länsledningens inriktning och arbetsleda en stab.

Du är även med och planerar, genomför och följer upp utbildnings- och övningsaktiviteter internt och externt. Du stödjer kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar tillsammans med övriga på enheten, samt utvecklar myndighetens samverkan med näringsliv och frivilligorganisationer.

Vi vill att du har:

  • Högskoleutbildning eller motsvarande yrkesutbildning av relevans för arbetsuppgifterna.
  • Utbildning i krishantering, stabsmetodik, ledarskap, projekt- eller processledning.
  • Erfarenhet av krishantering, stabsarbete eller motsvarande.
  • Erfarenhet från förvaltningsmyndighet på lokal, regional eller nationell nivå.
  • Erfarenhet av samordning alternativt av att leda projekt eller uppdrag.
  • Erfarenhet av att utveckla verksamhet, skriva riktlinjer och ta fram process- och metodstöd
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.

Övriga krav:

Svenskt medborgarskap

B-körkort

Det är meriterande om du har:

  • Kunskap om samverkansformer på olika nivåer inom krisberedskap och totalförsvar: skadeplatssamverkan mellan blåljusorganisation, samverkan mellan bakre ledning och krisledning samt civil och militär samverkan i fred och krig.
  • Erfarenhet av att samordna uppdrag som berört flera olika myndigheter och privata aktörer.
  • Erfarenhet av att arbeta med kommunikation och utbildning.
  • Kunskap om Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rekommendationer avseende gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar.

Som person har du en hög social förmåga, en vilja att lära och utveckla. Du är stabil och kan arbeta systematiskt trots ovisshet, tidspress eller oklara ansvarsförhållanden. Du klarar av att växla mellan flera olika arbetsuppgifter samtidigt. Du har förmåga att förstå andras perspektiv och se till helheten. Du är bra på att bryta ner komplexa problem, se dem i ett större sammanhang och identifiera lösningar som kan accepteras av flera olika intressenter. Du trivs med att arbeta självständigt, driva egna uppdrag men samtidigt vara lyhörd gentemot kollegor med angränsande ansvarsområden. Du är prestigelös gentemot kollegor och olika typer av arbetsuppgifter. Du kan anpassa kommunikation vara föredragande för olika typer av målgrupper med olika yrkesbakgrund.

 

Anställningen

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. 

Övriga villkor

Vi erbjuder möjligheten till distansarbete om verksamheten tillåter. Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därmed ingår samtliga anställda i kris- och krigsorganisationen. Vissa av våra tjänster är säkerhetsklassade vilket innebär att säkerhetsprövning då kommer att genomföras innan anställning. 

Läs mer om våra förmåner och hur det är att arbeta hos oss på vår hemsida.

Länsstyrelsen Östergötland

Vill du veta mer kontakta enhetschef Andreas Lundberg, tel. 010-223 53 67. Fackliga företrädare för SACO är Lovisa Granberg, tel. 010-2235490 och för ST Nina Stenmark, tel. 010-223 53 04.

Välkommen med din ansökan som du skickar via www.varbi.se. Din ansökan ska ha inkommit senast den 22 oktober 2023, ange ref nr 15298.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 15298
Kontakt
  • Andreas Lundberg, 010-2235367
Facklig företrädare
  • Lovisa Granberg, SACO, 010-2235490
  • Nina Stenmark, ST, 010-2235304
Publicerat 2023-09-26
Sista ansökningsdag 2023-10-22

Tillbaka till lediga jobb