LÄNSSTYRELSEN SKÅNE, Enheten för registratur och arkiv

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden. Målet är att göra det bästa för Skåne och bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling. I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som utvecklingspartner och som beslutsfattare i frågor som rör länets utveckling. Vi arbetar på uppdrag av regering och riksdag och investerar 2,3 miljarder och fattar 70 000 myndighetsbeslut för Skånes och Sveriges bästa varje år.

Vi är ca 600 medarbetare och har kontor i Malmö och Kristianstad.

Beskrivning

Länsstyrelsen Skåne söker en arkivarie med blick för framtiden, till enheten för registratur och arkiv. Anställningen är tillsvidare med tillträde snarast enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Din arbetsplats blir på vårt kontor i Kristianstad. Enstaka tjänstgöring kan förekomma på vårt kontor i Malmö.

Enheten för registratur och arkiv är ett kompetent gäng bestående av registratorer, specialister samt arkivarier med ansvar för registrering av ärenden, utlämnande av handlingar samt arkiv.

Vi arbetar för att effektivisera ärendeprocessen samt att bidra till en rättssäker ärendehantering i enlighet med gällande lagstiftning. Enheten ingår tillsammans med HR-, ekonomi-, serviceenheten samt enheten för verksamhetsstrategi och utveckling i avdelningen för verksamhetsstöd.

Arbetsuppgifter

Som arkivarie kommer du vara sakkunnig inom arkiv- och informationshantering. Du arbetar med att utveckla och effektivisera processer och rutiner för att bidra till en kvalitativ och rättssäker arkiv- och informationshanteringen på myndigheten.

Tillsammans med din arkivariekollega arbetar du med att inventera, ordna och förteckna arkiv, samt hanterar arbetet med leveranser av arkivmaterial. Du ansvarar för att utreda och verkställa gallring av såväl analoga som digitala handlingar både på egen hand och i enlighet med nationella riktlinjer, samt ta fram tillämpningsbeslut utifrån Riksarkivets föreskrifter om gallring.

Du kommer också att arbeta med att ta fram arkivbeskrivningar samt dokumenthanterings- och förteckningsplaner och delta i arbetet med att ta fram en processorienterad arkivredovisning.

I arbetsuppgifterna ingår också att lämna ut allmänna handlingar och göra sekretessprövningar i samarbete med verksamheterna.

Som arkivarie arbetar du även med riskanalyser av IT-system ur ett arkivperspektiv samt är delaktig i projekt som rör verksamhetsutveckling och digitalisering.

Förutom lokalt arbete på Länsstyrelsen Skåne finns möjlighet till nationellt utvecklingsarbete tillsammans med andra länsstyrelser i olika gemensamma arkiv- och informationshanteringsfrågor.

Som medarbetare hos oss har du tre roller: arbetstagare, kollega samt verksamhetsutövare. I rollen som arbetstagare representerar du myndigheten, tillsammans med dina kollegor bidrar du till det samlade resultatet och som verksamhetsutövare skapar du samhällsnytta utifrån din sakkompetens.

 

Kvalifikationer

Länsstyrelsen eftersträvar att ha medarbetare med olika egenskaper, förutsättningar och livserfarenheter. Det är samspelet mellan medarbetarnas olikheter och likheter som utgör en av Länsstyrelsens framgångsfaktorer.

Vi söker dig som har en högskole- eller universitetsutbildning om minst 60 hp (40 p enligt gamla systemet) i arkivvetenskap eller annan utbildning som vi kan bedöma som likvärdig. Du behöver ha god kännedom om arkiv- och offentlighetslagstiftningen samt gärna erfarenhet av arbete med sekretessprövning. Du har även god erfarenhet av Office-paketet och är en van datoranvändare. Det är också meriterande om du har erfarenhet av att ha arbetat med arkivfrågor inom offentlig sektor, är bekant med ordnings- och förteckningsarbete samt har arbetat i ärendehanteringssystemet Platina.

Svenskt medborgarskap är ett krav.

För att trivas i arbetet krävs det att du har en känsla för service, är pedagogisk och tycker om att arbeta både självständigt och i team. Vi ser det som en självklarhet att du bidrar till ett gott arbetsklimat i gruppen. Eftersom arbetet innebär många externa och interna kontakter är det viktigt att du har en väl utvecklad kommunikativ förmåga på svenska i tal och i skrift. Du måste tycka om och ha fallenhet för struktur, ordning och reda samt vara noggrann. Svenskt medborgarskap är ett krav.

Säkerhetsklassning

Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därför ställer vi höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Vissa av våra anställningar är säkerhetsklassade och kan även innebära en krigsplacering vid myndigheten, vilket innebär att säkerhetsprövning behöver genomföras innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Övrigt

Vi ber dig söka anställningen genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Här hittar du information om hur Länsstyrelsen Skåne behandlar personuppgifter. 

Här hittar du mer information om Länsstyrelsen Skåne. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde snarast enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kristianstad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 112-15456-24
Kontakt
  • Eva Marie Tancred, enhetschef, 010-2241246
  • Linda Wilhelmson, arkivarie, 010-2241292
Facklig företrädare
  • Marcus Tell, Saco-S, 010-2241668
  • Esmaeil Salehi, OFR/S, P, O (ST), 010-2241622
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-26

Tillbaka till lediga jobb