Länsstyrelsen Västra Götaland, Naturavdelningen

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare.

Vi har ett meningsfullt och hållbart arbete med trevliga och kompetenta kollegor. Hos oss arbetar vi med att få samhällen, människor, djur, natur och kulturvärden att fungera både idag och i framtiden.

Många pratar om hållbarhet och vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Arbetsuppgifter

Naturavdelningens uppdrag är att stärka den biologiska mångfalden och friluftslivet. Vi bildar naturreservat av representativa och värdefulla naturområden samt vårdar och förvaltar dessa områden.

Funktionen för naturskötsel arbetar med naturvårdande skötsel och friluftsliv inom skyddad natur. I Västra Götalands län finns runt 580 naturreservat varav 175 stycken förvaltas av länsstyrelsen. Merparten av dessa ligger i den östra delen av länet, Skaraborg. Här finns ett rikt och varierat natur- och kulturlandskap med platåberg, vackra kustområden längs Vänern och Vättern, kalkrika slåtterängar, värdefulla fågelsjöar och betesmarker.

Utöver naturreservat finns ytterligare ett 100-tal skyddade områden som vi arbetar aktivt med, till exempel nationalparker och Natura-2000 områden. Vi samarbetar med Västkuststiftelsen som förvaltar övriga statliga naturreservat i länet, liksom med kommuner kring de kommunala reservaten.

På funktionen arbetar 17 personer, både naturförvaltare och praktiska naturvårdare.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är:

 • Att utifrån beslutade skötselplaner och budget planera, genomföra och följa upp åtgärder inom ett antal skyddade områden. Det kan innebära restaureringsprojekt, skötsel, friluftslivsåtgärder och underhåll av anordningar, uppföljning av hotade arter, arbete med invasiva arter med mera.
 • Att upprätta underlag för beställningar och upphandling av skötselåtgärder, som t ex betesdrift och ängsskötsel.

Arbetet innebär samarbete och dialog med entreprenörer, markägare, andra offentliga aktörer, organisationer, media och kollegor. Ena stunden är du i fält och pratar om genomförandet av en trädfällning med en kollega i vårt praktiska arbetslag. Nästa stund stämmer du av upphandlingsdetaljer med en kollega på ekonomienheten. Arbetet är fritt och kräver att du tar ett stort eget ansvar. Tjänsten innebär att du i vardagen samordnar dig med dina närmsta förvaltarkollegor, vilka du kommer att ha ett gott utbyte av. 

En stor del av arbetet sker på olika digitala plattformar, såsom SkötselDOS och Visma Proceedo.

Placeringsort: Mariestad

Resor ingår i tjänsten. Vi använder hyrbil som uppfyller miljökraven. Vi erbjuder möjligheter till distansarbete under en del av arbetstiden.

Kvalifikationer

Krav:

 • Högskole- / Universitetsexamen i biologi/ekologi med inriktning mot naturvård och skötsel eller annan utbildning som bedöms likvärdig.
 • Kompetens inom naturvårdsområdet med kännedom om ekologi och skötsel av naturmiljöer.
 • Intresse och hög förmåga att hantera administrativa, tekniska och digitala system.
 • B-körkort.

Meriterande:

 • Erfarenhet av skötsel/förvaltning där det ingår att organisera och genomföra naturvårdsåtgärder.
 • Kompetens inom ett eller flera sakområden inom naturförvaltningen, här ingår även friluftsliv.
 • Erfarenhet av arbete med LIFE-projekt eller liknande.
 • God förmåga att uttrycka dig på engelska, både i tal och skrift.
 • God artkunskap om biologiskt värdefull flora och fauna, företrädesvis i odlingslandskapet.
 • God kunskap i GIS/kartprogram.
 • Goda datakunskaper (Office-paketet).

Personliga egenskaper:

För att lyckas i uppdraget behöver du kunna organisera och strukturera ditt arbete. Det märks på hur du planerar, prioriterar samt genomför dina uppdrag. Som person är du trygg med att ta initiativ och att självständigt driva egna projekt, samtidigt som du är öppen för att ta ansvar i grupper där arbetet drivs gemensamt.

Du arbetar mot uppsatta mål, men är ändå flexibel och har förmågan att hitta nya lösningar när så behövs. Det betyder att du behöver ha ett gott omdöme och vara bekväm med att fatta väl avvägda beslut. Det underlättar om du tycker om administration och samtidigt har ett öga för praktiska detaljer.

I din kommunikation är du lyhörd och prestigelös och gillar mötet med människor. Du är bra på att skapa goda relationer. Du har förmågan att kommunicera ut ditt budskap anpassat till målgrupp på ett enkelt och lättförståeligt sätt, såväl i tal som skrift.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Välkommen med din ansökan!

Övrig information

Anställningen kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.  

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%. Arbetstid: Dagtid måndag - fredag 40 timmar per vecka, flexibel arbetstid.
Ort Mariestad
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-10318-2024
Kontakt
 • Karin Hante, funktionschef, 010-2245271
 • Jörel Holmberg, enhetschef , 010-2245169
Facklig företrädare
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-03-11
Sista ansökningsdag 2024-04-14

Tillbaka till lediga jobb