Länsstyrelsen i Kronobergs län, Avd. för utveckling och stöd, Rättsenheten

Länsstyrelsen Kronoberg är en statlig myndighet. Vi arbetar för ett mer hållbart Kronoberg där människor och företag växer tillsammans. Hos oss arbetar 220 engagerade medarbetare med kompetenser inom många olika expertområden. Vi genomför de uppdrag vi får från riksdag och regering och driver utveckling i länet i samverkan med olika aktörer. Vårt kontor ligger i centrala Växjö och för oss är det viktigt att vår arbetsplats präglas av tillit, öppenhet, ansvar och respekt.

Beskrivning

Länsstyrelsens jurister är en del av rättsenheten där vi också har diarium, arkiv och informationssäkerhet. Vi tillhör avdelningen för utveckling och stöd och vårt gemensamma mål är att stötta och utveckla länsstyrelsen inom våra olika professioner.

Juristerna inom enheten arbetar med många olika rättsområden. Våra huvudsakliga uppgifter är att handlägga ärenden inom olika juridiska områden samt att ge juridiskt stöd till övriga enheter inom Länsstyrelsen Kronoberg. För närvarande arbetar fem jurister på enheten och vi söker nu en vikarie för en jurist som kommer att vara ledig under cirka ett år.

Rättsenheten är en spännande arbetsplats fylld av kunskap, varierande arbetsuppgifter, tvärsektoriellt samarbete och en bra gemenskap.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter kommer att innefatta ärendehandläggning och rådgivning inom olika områden. Du förväntas självständigt handlägga och fatta beslut i olika typer av ärenden, exempelvis överklagade beslut enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

Du kommer att ge juridisk rådgivning till olika delar av länsstyrelsen, särskilt inom området vattenjuridik. Rådgivningen kan handla om förvaltningsrätt och civilrätt, och du kan även få ansvara för internutbildning inom rättsliga frågor. Det kan även förekomma förhandlingar i domstol. 

Som en del av rättsenheten förväntas du bidra till att vidareutveckla verksamheten och vara en del av ett kompetent och effektivt stöd till länsstyrelsens olika verksamheter.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har: 

  • juristexamen
  • erfarenhet av juridiskt arbete på myndighet eller i domstol
  • god förmåga att uttrycka dig tydligt och enkelt i tal och skrift på svenska

Förutom det är det meriterande om du har erfarenhet av:

  • ärenden enligt miljöbalken och plan- och bygglagen
  • arbete på länsstyrelse
  • arbete inom området vattenjuridik
  • konsultativ verksamhet 

Personliga egenskaper

På rättsenheten är gemensamt ansvar för uppgifterna och teamkänsla viktigt. Arbetet innebär många kontakter både med kollegor och allmänheten. Vi söker dig som har god samarbetsförmåga och ett flexibelt arbetssätt. Du är serviceinriktad och ansvarstagande, och kan arbeta snabbt och självständigt utan att rättssäkerheten eftersätts. Du trivs med att ha en konsultativ roll i ditt arbete. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Växjö
Län Kronobergs län
Land Sverige
Referensnummer 112-2303-2024
Kontakt
  • Ann Jonasson, 010-2237441
Facklig företrädare
  • Anna Gilius, SACO, 010-2237349
  • Clara Lydig, ST, 010-2237125
Publicerat 2024-04-08
Sista ansökningsdag 2024-05-01

Tillbaka till lediga jobb