LÄNSSTYRELSEN I SÖDERMANLANDS LÄN

Du kommer att tillhöra naturskyddsenheten som består av 15 personer. Vårt huvudsakliga arbetsområde berör myndighetsutövning kring skydd och bevarande av naturvärden i Södermanland utifrån ett brett perspektiv. Våra huvuduppdrag är dels att handlägga ärenden och utföra tillsyn enligt 7 och 12 kap. miljöbalken, dels att arbeta med formellt skydd av områden som att bilda nya naturreservat i länet.

Vi erbjuder en spännande och rörlig arbetsplats med kunniga och engagerade kollegor. Som handläggare hos oss ingår du i flera olika arbetsgrupper och bidrar med kunskap och driva projekt om invasiva främmande arter i akvatisk miljö. Du kommer arbeta självständigt och i samarbete med andra.

Arbetsuppgifter

Länsstyrelsen ansvarar för att samordna arbetet med att utrota och begränsa invasiva främmande arter knutna till EU-förordningen. Detta innebär att informera om invasiva främmande arter och att förebygga introduktion och spridning av dessa arter. Det gäller både växter och djur, såväl landlevande som vattenlevande. Länsstyrelsen har även ansvar för att bekämpa invasiva arter inom skyddade områden.

Dina arbetsuppgifter kommer bestå av att fram samt arbeta praktiskt med strategiska åtgärdsplaner för utrotning eller begränsning av invasiva arter som återfinns i vårt län (till exempel kinesisk ullhandskrabba, sjögull och svartmunnad smörbult), samt övervaka arter som hotar att etablera sig i länet. Fokus kommer att vara på limniska och marina arter. Arbetet kommer även innebära att hålla kartläggningen över vilka invasiva arter som finns i länet och hur de påverkar vår natur uppdaterad, samt att inspirera till effektiva utrotningsåtgärder.

Tjänsten erbjuder en kombination av handläggning, rapportskrivning och fältarbete i perioder. Arbetet kommer innebära att man till stor del jobbar med att leda och driva sina egna projekt, och kommer ha ett viss ansvar för ekonomin inom projekten. Det kommer även innebära en hel del intern samverkan mellan olika projekt och åtgärder, exempelvis i arbetet med flodkräfta och den invasiva arten signalkräfta. I arbetet ingår även kontakter med andra myndigheter, kommuner organisationer, entreprenörer, markägare, allmänhet och media. Den slutliga fördelningen av arbetsuppgifter kommer att göras i samband med introduktionen. Tjänsten kan komma att innebära förändrade arbetsuppgifter framöver med olika uppdrag inom avdelningens och enhetens arbetsområden.

Kvalifikationer och profil

Vi söker dig som har en examen på högskole- eller universitetsnivå (minst 3 år) inom limnologi, marinbiologi, akvatisk biologi, eller annan utbildning som vi bedömer vara likvärdig.

Utöver detta ska du ha

 • Goda kunskaper om limniska och marina arter och biotoper.
 • God datorvana.
 • God förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.
 • Goda kunskaper inom GIS (gärna ArcGIS Pro).
 • Erfarenhet av arbete i fält, gärna i akvatisk miljö.
 • B-körkort.

Vårt arbete handlar mycket om kontakter med omvärlden och därför är det viktigt att du har lätt för att ta kontakt och skapa, samt upprätthålla förtroendefulla relationer. Vi jobbar med verksamhetsutövare, berörda markägare och intressenter och därför är din kommunikativa förmåga, tydlighet och förmåga att navigera i konfliktfyllda situationer avgörande.

Vi söker dig som är duktig på att samverkan kring frågor både internt och externt. Att du har god samarbetsförmåga och bidrar till ett positivt arbetsklimat ser vi som en förutsättning. Uppdraget utförs med en hög grad av självständighet, där du själv planerar och strukturerar ditt arbete. Du är initiativrik, lösningsorienterad och har förmåga att starta upp nya aktiviteter som du driver framåt och avslutar. 

Du är mån om att uppnå resultat med hög kvalitet i ditt arbete. Du är ansvarstagande, noggrann, nyfiken och kan snabbt sätta dig in i nya frågor. För att klara de krav som ställs i arbetet söker vi dig som är självgående, driven och uthållig.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Meriterande för tjänsten är

 • Erfarenhet av myndighetsarbete inom naturvård och/eller naturskydd. Gärna erfarenhet av ett arbete med invasiva främmande arter.
 • Erfarenhet av att kunna driva egna processer från start till mål, samt skriva rapporter.
 • Erfarenhet av fältarbete med inventering av akvatiska arter och biotoper.
 • Erfarenhet av elfiske, gärna utbildning inom elfiske och djurförsök.
 • Erfarenhet av projektledning och ekonomiansvar.
 • Erfarenhet av arbete med upphandling och avrop från ramavtal.
 • Båtvana (samt gärna har Fartygsbefäl Klass 8).
 • Erfarenhet av handläggning av ärenden och tillämpning av miljöbalken vid en myndighet. Praktiskt erfarenhet av eller utbildning inom miljörätt och/eller förvaltningslagen.

Om tjänsten

Anställningsformen är en tillsvidaretjänst. Provanställning på sex månader kan komma att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse.  

Alla tjänster på Länsstyrelsen kan vara föremål för säkerhetsprövning och krigsplacering beroende på uppdragets utformning.

Information

Mer information om arbetsuppgifterna får du av rekryterande chef Inger-Marie Wohlfarth som nås via växeltelefon 010-223 40 00.

Fackliga företrädare är Patrik Holmer (Saco-S, växel 010-223 40 00) och Anna Forsberg (ST, växel 010-223 40 00).

Ansökan

Välkommen med din ansökan med meritförteckning och övriga handlingar senast den 12 maj 2024. Du ansöker via Länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se/sodermanland.

Genom att ansöka till tjänsten godkänner du att länsstyrelsen hanterar och sparar dina personuppgifter. Länsstyrelsen hanterar personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Här kan du läsa mer om myndighetens hantering av personuppgifter www.lansstyrelsen.se/dataskydd.

Tänk på att din ansökan blir allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att få ta del av innehållet i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter så ska du först kontakta HR-enheten för att få hjälp med din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Nyköping
Län Södermanlands län
Land Sverige
Referensnummer 3393-2024
Kontakt
 • Inger-Marie Wohlfarth, 0102234000
Facklig företrädare
 • Anna Forsberg, ST, 010-2234000
 • Patrik Holmer, Saco-S, 010-2234000
Publicerat 2024-04-16
Sista ansökningsdag 2024-05-12

Tillbaka till lediga jobb