LÄNSSTYRELSEN I SÖDERMANLANDS LÄN, Enheten för vatten, miljö och klimat

Länsstyrelsen är en expertmyndighet inom områden som natur och miljö, samhällsbyggnad och landsbygd, direkt underställd regeringen. Vi fungerar som en länk mellan människor, kommuner, regioner och olika myndigheter. Vi verkar för att nationella mål får genomslag i länet. Det gör vi genom att se till helheten i vår myndighetsutövning, genom att förmedla kunskap och genom att samordna och utveckla olika sakfrågor. Hållbar utveckling ger framtiden möjligheter i ett Södermanland för alla.

Vill du bidra till en hållbar utveckling i ett av Sveriges snabbast växande län? Länsstyrelsen i Södermanlands län söker nu en handläggare med inriktning grundvatten till miljöavdelningen, enheten för vatten, miljö och klimat. På enheten arbetar 18 medarbetare med att förvalta länets vattenresurser, bidra till en minskning av utsläpp av klimatgaser och  samordna länets miljömålsarbete. Tjänsten är placerad inom vattenförvaltningen som har som mål att Sveriges sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten ska nå god status senast 2027. Länsstyrelsen bedömer status  på länets vatten, stödjer åtgärder och övervakar tillståndet i våra vattenmiljöer. 
 

Arbetsuppgifter

Som handläggare med inriktning grundvatten ansvarar du för länsstyrelsens arbete med grundvatten. I dina arbetsguppgifter ingår:

 • genomförande av vattenförvaltningens åtgärdsprogram för grundvatten
 • regional miljöövervakning av grundvatten
 • att vara miljömålsanvarig för grundvatten
 • granskning av planer och ärenden i de delar som rör påverkan på grundvatten
 • deltagande i arbetet med regional vattenförsörjningsplan som stöd för grundvattenfrågor

Arbetet är självständigt, omväxlande och innebär samverkan med länets innevånare, kommuner och t.ex. markavvattningsföretag, dammägare och muddringsföretag. Vi arbetar tvärsektoriellt vilket kan innebära samarbete kring en mängd olika verksamhetsfrågor, framför allt inom natur och -miljöavdelningen.

Kvalifikationer och profil

Vi söker dig som har:

 • akademisk naturvetenskaplig/teknisk utbildning med inriktning mot tex. hydrologi/geologi/grundvatten och limnologi.
 • goda datakunskaper inom Microsoft Office och GIS.
 • uttrycker dig väl i tal och skrift
 • B-Körkort

Meriterande är:

 • arbetslivserfarenhet rörande grundvattenfrågor eller om du tidigare har arbetat med tillsyn och prövning enligt miljöbalken, särskilt av vattenverksamheter och vattenskyddsområden.

Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper. Vi vill att du:

 • har en god samarbetsförmåga, egen drivkraft, strategisk förmåga och en helhetssyn i arbetet.
 • är kvalitetsmedveten och kan jobba strukturerat mot uppsatta mål.  
 • har lätt för att skapa goda kontakter med olika aktörer.

Anställningen

Anställningen är en visstidsanställning på ett år i omfattning 100%. Tillträde 15 augusti eller enligt överenskommelse.

Möjlighet finns till distansarbete en del av arbetstiden.

Alla tjänster på Länsstyrelsen kan vara föremål för säkerhetsprövning beroende på uppdragets utformning. 

Information

Mer information om arbetsuppgifterna får du av Gruppledare Irene Elfgren Karlsson eller Enhetschef Kristina Keltler Mossberg. Fackliga företrädare är Patrik Holmer (SACO) och Anna Forsberg (ST). Samtliga kan nås på telefon 010-223 40 00 (växel). 

Ansökan

Välkommen med Din ansökan med meritförteckning och övriga handlingar du vill åberopa senast den 30 maj 2024 via länsstyrelsens hemsida www.lansstyrelsen.se/sodermanland. 

Genom att ansöka till tjänsten godkänner du att länsstyrelsen hanterar och sparar dina personuppgifter. Länsstyrelsen hanterar personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Här kan du läsa mer om myndighetens hantering av personuppgifter www.lansstyrelsen.se/dataskydd. Tänk på att din ansökan blir allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att få ta del av innehållet i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter så ska du först kontakta HR
-enheten för att få hjälp med din ansökan

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Nyköping
Län Södermanlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-3657-2024
Kontakt
 • Kristina Keltler Mossberg, 010-2234000
Publicerat 2024-04-24
Sista ansökningsdag 2024-05-30

Tillbaka till lediga jobb