LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERBOTTENS LÄN, Miljöanalysenheten

Om arbetsplatsen

Med tanke på vattnets status, miljögifter och övergödning. Vi söker dig som vill bidra i rollen som handläggare inom vattenförvaltning. Hos oss kännetecknas arbetsmiljön av hjälpsamhet och villkoren av livspusselvänlighet. Vår gemensamma uppgift är att skapa samhällsnytta.

Miljöanalysenheten följer upp, övervakar och beskriver miljötillståndet. Detta gör vi i samverkan med länets aktörer för att få genomslag för miljöarbetet och för att få fler att genomföra de åtgärder som behövs för att Agenda 2030, miljömålen och miljökvalitetsnormerna ska uppnås. I Västerbottens län finns ett stort behov av att genomföra åtgärder i vattenmiljöer för att nå miljömålen och miljökvalitetsnormer för vatten.

Enheten har ca 38 medarbetare som arbetar inom verksamhetsområdena vattenförvaltning, kalkning, miljöövervakning, vattenvård och projekt, miljömål samt kommunikation. Du kommer att ingå i en arbetsgrupp på nio personer som arbetar med vattenförvaltning enligt EU-ramdirektiv inom hav, sjöar, vattendrag, grundvatten och dricksvatten. Det kan handla om att minska belastning av näringsämnen eller miljöfarliga ämnen till sjöar, vattendrag och kustvatten, undanröja vandringshinder eller restaurera vattenmiljöer.

Som statligt anställd hos Länsstyrelsen erbjuder vi särskilda förmåner kring friskvård, föräldralön, pension etc. Läs gärna mer här

Arbetsuppgifter

Arbetet är varierande och du kommer ingå i ett erfaret team, där ni delar på arbetsuppgifterna.  Arbetet består i att kartlägga miljötillstånd, påverkan och åtgärdsbehov enligt EU:s vattendirektiv. Arbetet innebär ett fokus mot miljögifter och övergödning. I tjänsten ingår också att genomföra miljöövervakning och beskriva miljötillståndet samt samverka internt och externt. Samverkan kan handla om att vägleda, rådge och stödja externa aktörer i arbetet för en bättre vattenstatus och prioritering av resurser till de platser där vattenåtgärder ger störst effekt. En viktig uppgift är också att stödja Länsstyrelsens tillsyn av miljöfarlig verksamhet.

Vanligt förekommande arbetsuppgifter:

 • Ta fram underlag för statusklassning särskilt vad det gäller miljögifter och övergödning, föreslå åtgärder och miljökvalitetsnormer för länets vatten
 • Samverka internt på Länsstyrelsen och externt med andra myndigheter, kommuner och aktörer i länet för att driva på åtgärdsarbetet för att nå god status
 • Samordna delar av arbetet med åtgärdsprogram, förankra med aktörer, vattenråd och andra myndigheter
 • Arbeta för bättre övervakning av miljögifter som svarar mot vattenförvaltningens behov.

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

 • Har relevant akademisk examen inom naturvetenskap med inriktning mot miljögifter och övergödning

 • Har B-körkort.

Vi ser det som meriterande om du även har:

 • Arbetat med vattenförvaltning
 • Erfarenhet av miljögifter
 • Erfarenhet av övergödning.

För att du ska trivas i rollen är du serviceinriktad, välorganiserad, har lätt för att samarbeta och god förmåga att driva arbetet framåt.  Det är också viktigt att du självständigt kan prioritera och ansvara för ditt arbete. Du är flexibel och har en helhetssyn samt är öppen för förändringar i arbetsuppgifter. Vi har ett öppet arbetsklimat och värnar vår arbetsglädje och laganda. 

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Villkor

Tjänsten är ett vikariat på 1 år, med start snarast och till och med 30 maj 2025.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 112-3120-2024
Kontakt
 • Eva Mikaelsson (Enhetschef), 070-6317363
 • Gunilla Forsgren Johansson, 010-2254350
Facklig företrädare
 • Lisa Fors, 010-2254389
 • Hanna Sundén, ST, 010-2254498
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-04-25

Tillbaka till lediga jobb