På Miljöavdelningen arbetar vi för länets hållbara utveckling, ur såväl ett miljömässigt som ett ekonomiskt och socialt perspektiv. Vi hanterar till exempel frågor som rör miljöfarliga verksamheter och skydd och skötsel av värdefull natur. Vi arbetar också med förvaltning av vatten och nationalparker. Vår personal arbetar både i fält och på kontor.

Arbetsbeskrivning

Vi söker dig som vill vara en del i en arbetsgrupp, beredningssekretariatet, där du kommer arbeta med vattenförvaltning med huvudfokus på miljögifter i ytvatten. Arbetet kommer därutöver att omfatta dricksvattenfrågor enligt EU:s dricksvattendirektiv. Arbetet med miljögifter innebär bland annat att du genomför uppdrag åt Vattenmyndigheterna där du självständigt kartlägger och analyserar miljötillståndet i ytvattenförekomster. Detta gör du genom att ta fram, sammanställa och bearbeta data och kunskap om länets sjöar och vattendrag och det som påverkar dem. Arbetet med dricksvatten innebär bland annat riskbedömningar av tillrinningsområden för länets vattentäkter och uppföljning av länets regionala vattenförsörjningsplan. Du kommer även att vara internt expertstöd vid t.ex. handläggning av tillsyns- och prövningsärenden samt arbeta med den regionala miljöövervakningen. Arbetsuppgifterna avgörs delvis av intresse och kompetens samt kan justeras utifrån regeringens uppdrag till Länsstyrelsen. 

Arbetet är huvudsakligen av utredande och administrativ karaktär men även visst fältarbete kan ingå. Arbetet görs både självständigt och i tätt samarbete med andra kollegor på grund av frågornas komplexitet. Dialog och samverkan är en viktig del av arbetet. Utöver kollegor på Länsstyrelsen kommer du ha kontakt med kommuner, vattenvårdsförbund, andra länsstyrelser, Vattenmyndigheterna och andra myndigheter. Kontakter med media förekommer. På enheten finns goda möjligheter att utvecklas till att hantera fler av enhetens arbetsområden. Det finns även möjlighet till nationella uppdrag. 

Du kommer att tillhöra enheten Vatten och naturmiljö som har lite drygt 20 medarbetare. Enheten har god sammanhållning och diskuterar ärenden tillsammans och stöttar varandra vid behov. Hos oss finns goda möjligheter att förena privatliv med arbetsliv genom flexibla arbetssätt och flertalet uppskattade förmåner såsom; möjlighet till distansarbete del av tiden (när det fungerar för verksamheten), bra semestervillkor och möjlighet till löneväxling. 

Kvalifikationer

Du ska ha minst treårig universitets- eller högskoleexamen med miljö- eller naturvetenskaplig inriktning eller annan relevant inriktning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Din utbildning bör innehålla miljökemi och/eller ekotoxikolog. Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete med vattenförvaltning enligt EU:s ramdirektiv för vatten samt erfarenhet av arbete med frågeställningar kring miljögifter. Det är även meriterande om du har erfarenhet av dricksvattenfrågor och av samverkan och dialog i miljöfrågor. Vi ser gärna att du kan hantera stora och komplexa datamängder i Excel, Access eller Power BI samt har kunskaper i GIS.

Det är viktigt att du är ansvarstagande och självgående, på så vis att du är noggrann, kan identifiera arbetsuppgifter samt genomföra dem på ett strukturerat vis genom att planera och prioritera arbetet. Du behöver också ha en problemlösande analytisk förmåga, d.v.s. att du kan bryta ner och lösa komplicerade problem. Du bör vara flexibel genom att kunna ställa om efter ändrade förutsättningar samt bör kunna se komplexa frågor utifrån ett långsiktigt helhetsperspektiv vilket ställer krav på omdöme och uthållighet.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du arbetar enligt vår vision och den statliga värdegrunden.

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med 6-månaders provanställning. Anställningen är säkerhetsklassad och säkerhetsprövning kommer att genomföras enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585). Med anställning följer skyldighet att krigsplaceras.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 29 maj 2024.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Örebro
Län Örebro län
Land Sverige
Referensnummer Dnr: 112-3180-2024
Kontakt
  • Anna Nordenskjöld, 010-2248792
Facklig företrädare
  • Ann-Kristin Moberg, ST, 010-2248349
  • Tomas Gustafson, Saco, 010-2248754
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb