LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra invånare. 

Vi har ett meningsfullt och hållbart arbete med trevliga och kompetenta kollegor. Hos oss arbetar vi med att få samhällen, människor, djur, natur och kulturvärden att fungera både idag och i framtiden. 

Många pratar om hållbarhet och vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Arbetsbeskrivning 

Vi söker en ny vattenhandläggare som vill vara med och bedriva tillsyn och prövning av vattenverksamhet, allt från stora vattenanläggningar och omfattande verksamheter till mindre. Vi arbetar tvärsektoriellt vilket innebär att enheten bidrar med expertis under gemensamma beredningar i arbetsgrupper med deltagare från andra enheter och avdelningar, framför allt inom natur- och miljöskydd samt samhällsbyggnad. 
Arbetsuppgifterna innebär många kontaktytor mot medborgare, företag och andra myndigheter.

Tjänstens huvudsakliga arbetsuppgifter är att:

 • Genomföra samråd inför tillståndsprövningar och representera Länsstyrelsen vid tillståndsprövningar i mark- och miljödomstolen.
 • Svara på yttranden och granskningar av kommunala detalj- och översiktsplaner och säkerställa att miljökvalitetsnormer för vatten omhändertas i samhällsutvecklingen.
 • Initiera tillsyn samt utföra uppföljning och kontroll att lämnade tillstånd och villkor följs.
 • Ge råd och vägledning till olika aktörer inom vattenområdet.

På sikt och om prioriteringar är nödvändiga, kan du också komma att arbeta med handläggning och beslutsfattande i anmälningspliktig vattenverksamhet. Du kan också komma att arbeta med att handlägga inkomna klagomål och tillsynsärenden. Rollen kan också innebära ett visst fältarbete.

Befattningen förknippas främst med frågor inom 11 kapitlet inom miljöbalkens område. Behovet av vår service växer och växlar i takt med samhällets utveckling och därmed kan även dina arbetsuppgifter komma att ändras över tid, men med samma övergripande mål, att verka för en hållbar vattenanvändning i länet.

Vi utvecklar vårt arbetssätt kontinuerligt mot att arbeta mer och mer i team med olika uppdrag. Arbetet utförs i stor utsträckning digitalt. Placeringsort är Göteborg, Vänersborg eller Mariestad. Det finns goda möjligheter att arbeta på distans en del av arbetstiden.

Enhetens uppdrag

Kärnuppdraget är att möjliggöra en hållbar utveckling av hur vatten används. Det kan till exempel innebära hantering av de målkonflikter som ofta är förknippat med användandet av vatten - en av samhällets och naturmiljöns viktigaste resurser. Vi gör det i vår vägledning och kommunikation med aktörer i länet, i våra samråd och tillståndsprövningar, i vår tillsyn och beslut om tillåtlighet kring vattenverksamheter och i vår samordnande roll vid vattenrelaterade kriser.

Våra prioriterade ärenden är förknippade med grön omställning, regional utveckling och civilt försvar. 

Kvalifikationer
Krav

 • Du har relevant högskoleutbildning som exempelvis hydrolog, geovetare, natur- eller
  miljövetare, civilingenjör eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig.
 • Arbetslivserfarenhet av samråd, miljöprövning och/eller miljötillsyn.
 • Förmåga att kommunicera med lätthet i tal och skrift på både svenska.
 • Du har god vana av digitala verktyg och arbetssätt.
 • Goda kunskaper inom Microsoft Office-programmen.

Meriterande

 • Du har genom studier eller erfarenhet relevant kunskap i miljörätt.
 • Erfarenhet av arbete med tillsyn och prövning av vattenverksamhet.
 • Erfarenhet av samråd, miljöprövning och miljötillsyn vid Länsstyrelse.

Personliga egenskaper

Som person är du strukturerad med förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt, du sätter upp och håller tidsramar. Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter, kan snabbt ändra synsätt och förhållningssätt och ser möjligheter i förändring.
Du har förmåga att arbeta bra med andra människor och kan relatera till andra på ett lyhört och smidigt sätt. Du lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Din förmåga att pedagogiskt nå fram till andra människor är god, och du kan anpassa ditt sätt att förmedla budskap till mottagaren. Vidare ser du helheter med förmågan att ta hänsyn till det större perspektivet där du förstår din roll, men ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Övrigt 

Anställningen kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Omgående eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Dagtid måndag - fredag 40 tim./vecka, flexibel arbetstid
Ort Göteborg, Vänersborg eller Mariestad
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-18783-2024
Kontakt
 • Daniel Johansson, funktionschef, 010-2245515
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-05-07
Sista ansökningsdag 2024-05-27

Tillbaka till lediga jobb