LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTEN, Samhälle, Samhällsskydd

Vill du vara med och bidra till ett hållbart, tryggt och säkert Norrbotten?

Vill du jobba med att utveckla och stärka planering och organisering av frivilliga resurser vid samhällsstörningar? Då kan de vara dig som vi söker som vår nya kollega

Ett antal händelser under de senaste åren tex flyktingmottagande, skogsbränder, pandemin och kriget i Ukraina har visat på ett behov av en utvecklad planering för att organisera arbetet av frivilliga vid samhällsstörningar. Civilsamhällets och de Frivilliga Försvarsorganisationernas resurser, roller och behov behöver identifieras och tydliggöras inom ramen för kris- och krigsorganisationen vid samhällsviktiga verksamheter inom tex myndigheter, kommuner och regioner. Detta möjliggör att frivilliga resurser kan bemanna, utbildas och övas för att stödja länets aktörer under samhällsstörningar och höjd beredskap.

Som medarbetare hos oss är du en del av ett större sammanhang där du får möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling både i Norrbotten, nationellt och internationellt.

Du kommer att tillhöra enheten för samhällsskydd vars övergripande mål är att skapa förutsättningar för ett hållbart, tryggt och säkert Norrbotten. För att nå målet jobbar enheten med uppdrag inom b.la. områdena skydd mot olyckor, krisberedskap, civilt försvar, säkerhetsskydd, signalskydd och anpassning till ett förändrat klimat. 

Om jobbet

Du kommer att arbeta med frågor kopplade till personalförsörjning, frivilliga, civilplikt, allmän tjänsteplikt, krisberedskap, civilt försvar och skydd av civilbefolkningen. Detta genom att planera och samordna åtgärder för att utveckla deltagandet av frivilliga resurser vid samhällsstörningar och höjd beredskap hos länets aktörer och Länsstyrelsen. Samarbetet med civilsamhället ska utvecklas för att stärka samspelet med offentlig förvaltning och näringsliv vid samhällsstörningar. Arbetet innebär också deltagande i planeringen för in- och utrymningar, trygghetspunkter/särskilda samlingsplatser samt krisstöd.

Arbetet sker internt i samarbete med andra enheter vid myndigheten och externt med Civilsamhället, Frivilliga försvarsorganisationer, Länsstyrelser, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Arbetsförmedlingen, Försvarsmakten och länets kommuner samt Region Norrbotten.

Vidare kommer du att ingå i, och i något fall samordna, nätverk på nationell och regional nivå, ta fram planer, riktlinjer, avtal, överenskommelser och rutiner samt genomföra seminarier, utbildningar och övningar. Även handläggning av ärenden som berör ditt arbetsområde såsom att svara på remisser och andra yttranden kommer att vara en del i arbetet. 

Arbetet är i ständig utveckling och utifrån Länsstyrelsen uppdrag kan arbetsuppgifterna komma att förändras över tid. Ett sådant exempel är vad utredningen ”Ett stärkt skydd för civilbefolkningen vid höjd beredskap” (SOU 2022:57) presenterade i november 2022. Du behöver därför kunna hantera förändringar inom ett område som står inför en snabb utveckling. Det ger dig samtidigt också möjligheter att utvecklas och både bredda och fördjupa din kompetens hos oss.

Om dig

Vi söker dig som har:

  • akademisk utbildning inom Försvarsmakten, krisberedskap, statsvetenskap, personalområdet eller annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer som likvärdig
  • god kännedom om hur myndigheter, regioner och kommuner är organiserade, bedriver sitt arbete och samverkar.
  • god förmåga att kommunicera vårdat, enkelt och begripligt både muntligt och skriftligt på svenska.
  • Körkort för personbil

Som person har du lätt för att bygga relationer och samarbeta. Vidare är du lyhörd samtidigt som du har förmåga driva dina arbetsuppgifter framåt och arbeta självständigt. Du är trygg i dig själv och har hög integritet.

Det är en fördel om du har:

  • erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar och övningar
  • erfarenhet av arbete inom om det svenska krisberedskapssystemet
  • erfarenheter om det svenska totalförsvaret
  • erfarenheter om hur civilsamhället och frivilliga försvarsorganisationer är organiserade och bedriver sitt arbete
  • erfarenheter av att inkludera jämställdhet och barnrättsperspektiv i arbetet

För oss är personliga egenskaper viktiga och vi ser det som en självklarhet att du bidrar positivt till vår arbetsmiljö och arbetsglädje samt agerar utifrån den statliga värdegrunden.

Bra att veta 

Anställningen är tidsbegränsad på cirka sex månader med möjlighet till förlängning. 

Kallas du till intervju kan du komma att få göra ett arbetsprov.

Eftersom vissa arbeten hos oss ställer krav på säkerhetsprövning kan du innan en anställning komma att få göra en säkerhetsprövning. Den innehåller ett säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll. För vissa arbeten krävs svenskt medborgarskap.  

Om Länsstyrelsen och vårt erbjudande till dig

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Luleå
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 112-9337-24
Kontakt
  • Anders Öhlund, 010-2255480
Publicerat 2024-06-20
Sista ansökningsdag 2024-08-11
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb