LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN, Naturavdelningen

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare.

Vi har ett meningsfullt och hållbart arbete med trevliga och kompetenta kollegor. Hos oss arbetar vi med att få samhällen, människor, djur, natur och kulturvärden att fungera både idag och i framtiden.

Många pratar om hållbarhet och vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Nu söker vi naturumvärdar till Kosterhavet i sommar!

Kosterhavets nationalpark sköts av ett förvaltningskontor, som är en del av Naturavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Vi ansvarar även för skötsel och förvaltning av naturreservaten, Kosteröarna, Saltö, Nord Långö, Västra Rossö och Väderöarna samt den viktiga informationsverksamheten. I naturum Kosterhavet, nationalparkens huvudentré, bedrivs naturvägledning med guidningar både inne och ute året runt. Under högsäsong, juni till augusti, behöver vi förstärka verksamheten med säsongsanställda naturumvärdar.

Arbetsbeskrivning  

Uppdraget som naturumvärd sträcker sig över sommarsäsongen med start i mitten av juni eller början av juli och med slut i augusti. Du kommer att arbeta utifrån ett fast schema där helgarbete förekommer. Den genomsnittliga arbetstiden över perioden motsvarar 75-80% av en heltid.

En viktig del av arbetet som naturumvärd handlar om värdskap. Besökare skall känna sig välkomna och bli sedda. De skall få ökad kunskap om Kosterhavets nationalpark och inspireras att upptäcka naturum och omgivande natur. Som värd arbetar du i ett lag med 5 kollegor. En del av tiden spenderas ute i fält där du naturvägleder barn och vuxna.

Tjänstens huvudsakliga arbetsuppgifter är:

 • Vara en god värd för naturum och Kosterhavets nationalpark.
 • Ge kvalificerad naturvägledning till allmänheten.
 • Ge turistinformation kring destinationen Koster med omnejd.
 • Försäljning från naturums butik.
 • Enklare administrativa arbetsuppgifter.
 • Lättare skötsel av naturum, till exempel akvarium, tömma sopor och daglig översyn av utställning och toaletter.

Vi utvecklar alltid vår verksamhet och du behöver därför vara öppen för att dina arbetsuppgifter även kan komma att förändras över tid.

Placeringsort: Koster.

Observera att Länsstyrelsen inte har möjlighet att tillhandahålla boende under arbetsperioden. Kosteröarna har ett lågt utbud av sommarbostäder till överkomligt pris. Du måste kunna passa båtar från Strömstad eller ha boende på Koster för att kunna ta dig till arbetsplatsen.

Kvalifikationer

Krav

 • Pågående eller slutförd utbildning inom biologi, ekologi, marinbiologi eller liknande.
 • Du skall ha erfarenhet av att genomföra naturguidningar på svenska och engelska.
 • Vara serviceinriktad.
 • Vara stresstålig.

Meriterande

 • Goda kunskaper inom något eller några av områdena ekologi och artkännedom i havet, på land och sötvatten, oceanografi och geologi.
 • Tidigare anställning vid naturum Kosterhavet eller något annat naturum i Sverige.
 • Certifierad naturguide.

Personliga egenskaper
För att lyckas i uppdraget behöver du tycka om att möta människor, vara serviceorienterad och flexibel. Du behöver kunna arbeta självständigt och vara lösningsorienterad. Det är periodvis under sommaren en hög arbetsbelastning vilket innebär att det är viktigt att du har ett hälsosamt förhållningssätt till arbetet, vilket märks bland annat på hur du planerar och genomför dina uppdrag. Som person ligger ditt fokus på möjligheter snarare än hinder. 

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Övrigt

Arbetstid: Fast arbetstid efter schema inklusive helger, i snitt 30 timmar per vecka för hela perioden.

Anställningsform: Säsongsanställning 1. 2024-06-15 – 2024-08-20 och säsongsanställning 2. 2024-07-01 – 2024-08-20

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Säsongsarbete
Anställningens omfattning Heltid/Deltid
Tillträde Säsongsanställning 1 den 15 juni 2024. Säsongsanställning 2 den 1 juli 2024
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad Genomsnittlig arbetstid 75-80%
Ort Koster
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-12938-2024
Kontakt
 • Mathilda Freij, naturumföreståndare, 010-2245148
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-03-27
Sista ansökningsdag 2024-04-09

Tillbaka till lediga jobb