LÄNSSTYRELSEN I VÄSTERBOTTENS LÄN, Enheten för samhällsutveckling

Om arbetsplatsen

Med tanke på elektrifiering, samhällsomvandling och energiförsörjning. Vi söker en klimat- och energistrateg. Hos oss kännetecknas arbetsmiljön av hjälpsamhet och villkoren av livspusselvänlighet. Vår gemensamma uppgift är att skapa samhällsnytta.

Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att samordna, leda och främja det regionala arbetet för att de nationella klimat- och energimålen ska nås. Länsstyrelsen har också i uppdrag att vägleda länets aktörer för effektiva klimatinvesteringar genom arbete med Klimatklivet och genom att samordna det regionala arbetet med genomförande av energi- och klimatstrategierna.

Tjänsten som klimat- och energistrateg är placerad vid Enheten för samhällsutveckling där klimat, energi och klimatanpassning är ett av enhetens sakområden. Enheten har ca 20 medarbetare varav fyra inom sakområdet klimat och energi. Du kommer att arbeta tillsammans med andra kollegor som också arbetar med klimat och energifrågor ur olika aspekter och där vi arbetar som ett team men med olika fokusområden. 

Som statligt anställd hos Länsstyrelsen erbjuder vi särskilda förmåner kring friskvård, föräldralön, pension etc. Läs gärna mer här

Arbetsuppgifter

Vi söker nu en förstärkning inom sakområdet med särskilt fokus på arbetet med energi- och klimatstrategi, handlingsplan för elektrifiering samt att stödja arbetet med energiplaner.

Arbetsuppgifterna består framför allt i att bidra med expertkunskap om energisystemet i det externa och interna arbetet med energifrågor.

Vi ser att du bör ha god insikt i vad som krävs för att utveckla, styra och utvärdera samhällets energisystem. Du bör även ha goda systemtekniska kunskaper i hur energisystemet fungerar, framför allt vad gäller elproduktion och eldistribution. Du har kompetens att arbeta med energisystem ur ett helhetsperspektiv inom ramen för en hållbar energianvändning med hänsyn tagen såväl till sociala, ekonomiska som miljömässiga faktorer. Du har även förståelse för de utmaningar, möjligheter och målkonflikter som utbyggt energisystem kan innebära för olika delar i samhället och för olika aktörer.

I arbetet ingår att analysera och bearbeta energistatistik, arbeta med prognoser och framtidsscenarier och andra relevanta kunskapsunderlag.

Vanligt förekommande arbetsuppgifter:

 • Bidra med expertkunskap om energisystemet i det externa och interna arbetet med energifrågor
 • Inhämta och bearbeta data/statistik, analysera den utifrån ett helhetsperspektiv och förmedla den till olika målgrupper utifrån deras behov
 • Ta fram lägesbilder och annat relevant kunskapsunderlag
 • Kommunikation och samverkan med energisystemets olika aktörer.

Kvalifikationer

Vi söker dig som:

 • Har relevant akademisk utbildning med inriktning mot energiteknik, energisystem, kraftförsörjning eller motsvarande
 • Har erfarenhet av arbete med energiplanering, energiteknik, energisystem, kraftförsörjning eller motsvarande
 • Då tjänsten innebär mycket kommunikation och samverkan med energisystemets olika aktörer ska du kunna kommunicera väl på svenska både skriftligt och muntligt
 • Har B-körkort.

Vi ser det som meriterande om du även har:

 • Kunskap om och intresse för energi- och klimatpolitik, både på nationell, europeisk och internationell nivå ser vi som meriterande.

Som person bör du vara självgående, ha en problemlösande analysförmåga, ha gott omdöme och förmåga till helhetssyn samt ha god förmåga att skapa förtroendefulla kontakter såväl internt som externt. För att lyckas i uppdraget bör du ha god samarbetsförmåga där du är lyhörd och kommunikativ.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Villkor

Tjänsten är vikariat på 6 månader med möjlighet till förlängning upp till 2 år.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 112-3362-2024
Kontakt
 • Tina Holmlund (Klimat- och energisamordnare), 010-2254515
 • Elin Olsson (Enhetschef), 010-2254513
Facklig företrädare
 • Lisa Fors, 010-2254389
 • Hanna Sundén, ST, 010-2254498
Publicerat 2024-04-09
Sista ansökningsdag 2024-04-30

Tillbaka till lediga jobb