LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN, Människa och samhälle

Vill du vara med och bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturmiljöer? I denna roll får du i nära samarbete med kollegor möjlighet att bidra i det statliga kulturmiljöarbetet i länet. Att vara kulturmiljöhandläggare hos oss innebär kvalificerad handläggning med självständiga bedömningar. Tillsammans arbetar vi för ett hållbart Västmanland för nuvarande och kommande generationer.

 

Arbetsuppgifter

Du kommer bland annat att handlägga ärenden med inriktning på fornlämningar. Det innebär:

 • samråd och information
 • bedömning, upprättande av förfrågningsunderlag och beslut inför arkeologiska undersökningar
 • prövning av skogsbruksåtgärder, tillstånd för att använda metallsökare
 • vård och skötsel av fornlämningar

Det interna samarbetet mellan olika sakområden inom Länsstyrelsen är omfattande. Vi på kulturmiljö deltar i ärenden från andra sakområden, till exempel samhällsbyggande som vägar och bostäder, restaurering av vattendrag och ledningsdragning. Arbetet innebär möten där kulturmiljövärden på ett pedagogiskt sätt ska förklaras och avvägas mot andra sakområden.

Arbetet kan också innefatta planering och upphandling av [EÅ1] markvårdsåtgärder inom kulturreservatet Bråfors bergsmansby.

Om arbetsplatsen

Vår enhet arbetar bland annat med Länsstyrelsens uppdrag att med utgångspunkt i de nationella kulturmiljömålen utveckla det statliga kulturmiljöarbetet i länet. Arbetet ska bidra till ökad delaktighet för länets invånare och en ökad tillgänglighet till vårt gemensamma kulturarv. Vår enhet kännetecknas av ett stort engagemang kombinerat med ett strukturerat och effektivt arbetssätt som ger utrymme för utvecklingsarbete. Vi ställer upp för varandra, hjälps åt och skrattar tillsammans.

Länsstyrelsens lokaler finns centralt placerade, nära tågstationen, i Västerås.

 

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer. Eller vill du komma och besöka oss för att få en inblick i vårt arbete? Kontakta oss så ordnar vi det!Kvalifikationer

 • Akademisk examen inom kulturmiljöområdet med inriktning mot arkeologi.
 • Flerårig erfarenhet av arbete med uppdragsarkeologins samtliga moment som samråd, projektledning, upprättande av undersökningsplaner med kostnadsberäkningar och undersökningar.
 • B-körkort.

Det är meriterande om du har:

 • utbildning och/eller erfarenhet av medeltids- och stadsarkeologi och kulturgeografi
 • erfarenhet av handläggning av ärenden enligt 2 kap kulturmiljölagen på länsstyrelse
 • erfarenhet av arbete som rör miljöbalken
 • erfarenhet av olika typer av upphandling
 • aktuell erfarenhet av Platina, ASK, Fornreg och GIS-verktyg
 • BE/B96-körkort.

 

Personliga egenskaper

Du har förmågan att arbeta såväl självständigt som i grupp. Du är strukturerad, kan ta egna initiativ, har god förmåga att prioritera och analysera och kan ta dig an frågor ur ett helhetsperspektiv. Eftersom arbetet innebär många kontakter, såväl interna som externa, behöver du vara relationsskapande, trivas med att samarbeta med andra människor och kunna kommunicera på ett lättförståeligt sätt i både tal och skrift.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

 

Om Länsstyrelsen i Västmanland

Länsstyrelsen i Västmanlands län är en spännande, kompetent och trivsam arbetsplats. Få arbetsplatser har en så stor bredd i sin verksamhet. Vi är runt 200 medarbetare som tillsammans utvecklar och jobbar med frågor som är avgörande för samhället. Vi har en samordnande roll i länet och är därför en viktig länk till regering, riksdag och andra myndigheter. Vår vision är ett hållbart Västmanland för nuvarande och kommande generationer.

Möt några av våra medarbetare och läs mer om vad vi erbjuder som arbetsgivare

 

Övrigt

För att arbeta hos oss måste du dela Länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. Hos oss på Länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.

Det här betyder det att vara krigsplacerad hos oss

Så behandlar Länsstyrelsen Västmanland dina personuppgifterAnställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Västerås
Län Västmanlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-3027-2024
Kontakt
 • Anna Onsten Molander, 010-2249329
Facklig företrädare
 • Åsa Sars, 010-2249387
 • Torbjörn Messing, 010-2249371
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-06-09

Tillbaka till lediga jobb