På Miljöavdelningen arbetar vi för länets hållbara utveckling, ur såväl ett miljömässigt som ett ekonomiskt och socialt perspektiv. Vi hanterar till exempel frågor som rör miljöfarliga verksamheter och skydd och skötsel av värdefull natur. Vi arbetar också med förvaltning av vatten och nationalparker. Vår personal arbetar både i fält och på kontor.

Arbetsbeskrivning

Vi söker en vikarierande enhetschef till enheten Naturskydd som har 17 medarbetare. Enheten arbetar med skydd av värdefull natur genom bildande av naturreservat, nationalparker, naturvårdsavtal, Natura 2000 och Ramsarområden. Enheten förvaltar skyddade områden med utgångspunkt från skötselplaner, regionala strategier och vägledning från Naturvårdsverket. Enheten arbetar i nära samverkan med andra delar av Länsstyrelsen kring t.ex. invasiva främmande arter (IAS), och våtmarksrestaurering. Enheten är delaktig i LIFE projektet Life2Taiga med naturvårdsbränningar i tallskogar. 

Som enhetschef ansvarar du för att samordna, planera och strategiskt leda arbetet på enheten. Du har personal-, budget- och arbetsmiljöansvar för enhetens medarbetare och ingår i avdelningens ledningsgrupp. Du förväntas ta beslut, driva och utveckla verksamheten samt skapa förutsättningar för medarbetarnas resultat och utveckling. Du ska leda på ett tydligt och kommunikativt sätt, föregå med gott exempel och skapa ett gott arbetsklimat. Det är viktigt att du trivs i rollen som arbetsgivarföreträdare samt arbetar enligt vår vision och den statliga värdegrunden. 

I tjänsten ingår mycket samverkan och samordning och att företräda Länsstyrelsen i olika sammanhang. Arbetet är varierande med många kontakter med andra länsstyrelser, nationella myndigheter, universitet, ideella organisationer, allmänheten, media m.fl.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

•    Akademisk naturvetenskaplig utbildning.
•    Arbetat med miljöfrågor och har flerårig arbetslivserfarenhet, gärna inom offentlig verksamhet och gärna inom en statlig myndighet. 

Det är meriterande om du har:

•    Utbildning med inriktning mot ekologi eller liknande.
•    Ledarerfarenhet - tidigare chefs-, projektledningsansvar eller motsvarande - där det har ingått att leda/styra andra i arbetet.
•    Erfarenhet av personal- och arbetsmiljöansvar.
•    Arbetat med frågor som rör biotoper eller arter. Särskilt meriterande är arbete med skydd eller skötsel av skyddad natur.
•    Erfarenhet av myndighetsutövning, eller deltagande i ärendeprocesser inför beslut av en myndighet, samt har erfarenhet av - och förmåga - att göra avvägda bedömningar och hantera målkonflikter. 

Som person är du driven med ett utvecklings- och målinriktat fokus. Du tänker strategiskt, har god förmåga att se helheten och gör avvägda bedömningar utifrån ett långsiktigt, vidare perspektiv. Du har god analytisk förmåga och tar dig gärna an komplexa problem på ett lösningsorienterat sätt. Engagemang och delaktighet ser du som självklarheter. Du är van att tala inför andra och kan på ett pedagogiskt vis anpassa budskap efter mottagare. Du är trygg som person med god självinsikt. Du uttrycker dig väl i tal och skrift och vi ser gärna att du har erfarenhet av att möta media. 

Körkort för bil krävs. 

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du arbetar enligt vår vision och den statliga värdegrunden.

Anställning

Tjänsten avser ett vikariat som tillförordnad enhetschef t.o.m. februari 2025 under nuvarande befattningsinnehavares tjänstledighet för annat arbete. Intentionen är att tjänsten kommer annonseras ut som en tillsvidareanställning efter vikariatstidens utgång.

Välkommen med din ansökan senast 2 juni 2024.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Örebro
Län Örebro län
Land Sverige
Referensnummer Dnr 112-3298-2024
Kontakt
  • Peder Eriksson, 010-2248770
Facklig företrädare
  • Ann-Kristin Moberg, ST, 010-2248349
  • Aida Baxholm, Saco, 010-2248622
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-06-02

Tillbaka till lediga jobb