Länsstyrelsen Östergötlands,Enheten för civil beredskap och räddningstjänst

När du jobbar på Länsstyrelsen Östergötland påverkar du samhällsutvecklingen, varje dag. Du får använda din kunskap på landets bredaste myndighet, i samarbete med andra experter inom en rad olika områden, och i nära samverkan med nationella myndigheter, kommuner, regioner och civilsamhällets organisationer. Dina kunskaper kommer många till del, och du får arbeta både långsiktigt strategiskt och handfast i samhällets vardag. I stad och på landsbygd. I länet, i landet, i världen. Att arbeta på Länsstyrelsen Östergötland är ett viktigt uppdrag, ett stort ansvar och en inspirerande möjlighet. Låt din kunskap bli en kraft för Östergötland!

Vi söker nu dig som vill arbeta med att utveckla och förvalta sambands- och ledningsförmågan för myndigheten och stötta med kompetensen inom länet och det sydöstra civilområdet! Har du god samarbetsförmåga, är systematisk och pedagogisk? Har du kunskap om att utveckla och förvalta sambands- och ledningssystem avseende både teknik och rutiner?

Bakgrund

Regeringen har beslutat att Sverige ska delas in i sex större geografiska områden för civil ledning och samordning, civilområden. I sex län finns det civilområdesansvariga länsstyrelser. Landshövdingen i dessa län blir civilområdeschef för respektive civilområde.

Länsstyrelsen Östergötland är civilområdesansvarig länsstyrelse med uppdrag att leda och samordna det sydöstra civilområdet bestående av Kalmar, Jönköping och Östergötlands län.

Du kommer att tillhöra enheten för civil beredskap och räddningstjänst som består av femton medarbetare som tillsammans arbetar med säkerhet och säkerhetsskydd, signalskydd, skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. Våra uppdrag verkar för hela myndighetens förvaltning och utveckling, för länet och sydöstra civilområdet. När du arbetar hos oss är du en del i ett lag vars kompetens ska vara efterfrågad både lokalt, regionalt och nationellt. Enheten tillhör myndighetens avdelning för människa och samhälle som består av fler enheter som utöver krisberedskap, civilt försvar och säkerhet arbetar inom områden som energi-och klimat, samhällsplanering och kulturmiljöer, förvaltningsärenden samt främjande och förebyggande arbete inom mänskliga rättigheter, jämställdhet och folkhälsa.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter blir att förvalta och utveckla myndighetens sambands- och ledningssystem inklusive ledningsplats vilket även innefattar stöd och samordning inom länet och civilområdet (Östergötland, Kalmar och Jönköpings län). Med sambands- och ledningssystem avses både befintliga system såsom Rakel, signalskyddssystem, videokonferens, webbaserat informationssystem (WIS) och tillkommande system. Med ledningsplats avses ordinarie och alternativa ledningsplatser för kris- och krigsledning. Exempel på arbetsuppgifter:

 • Ta fram sambandsplaner, dokumentation och stöd så att sambands- och ledningssystemen möter verksamhetens behov i vardag, kris och krig.
 • Administrera och utveckla förmågan att använda Rakel internt och i samverkan med externa aktörer.
 • Säkerställa drift och kontinuitet av ledningsplats i samverkan med berörda aktörer, samt att ledningsplats möter verksamhetens behov i vardag, kris och krig.

Övriga arbetsuppgifter kan exempelvis handla om att planera och genomföra utbildning och övning, bistå i arbetet med säkerhet, säkerhetsskydd och signalskydd.

Vi vill att du har och kan:

 • Högskoleutbildning eller yrkesutbildning av relevans för arbetsuppgifterna exempelvis inom samband och signalskydd, IT, säkerhet, krisberedskap, totalförsvar.
 • Utveckla och förvalta sambands- och ledningssystem avseende både teknik och rutiner som möter användarnas och verksamhetens behov.
 • B-körkort då tjänsten kan innebära resor, främst inom sydöstra civilområdet.

Det är meriterande om du har och kan:

 • Utbildning på relevanta sambands- och ledningssystem exempelvis Rakel och signalskydd
 • Utbildning i ledningsmetodik, krishantering, stabsmetodik, samverkan och ledning vid olyckor, kris eller krig
 • Kunskap och kompetens inom Rakel (handhavande, utbilda användare, genomföra sambandsanalys, förstå programmeringsbehov och ha systemkunskap).
 • Erfarenhet av samverkan, samordning samt arbete med kommunikation och utbildning.

Som person bidrar med ett lugn, är tillförlitlig och skapar goda relationer. Du har ett prestigelöst sätt gentemot andra och värderar teamarbete högt. Det är viktigt att du har en god samarbetsförmåga. Du förväntas samtidigt vara självgående och driva dina egna uppdrag och arbetsprocesser framåt. Du kan arbeta systematiskt och obehindrat trots tillfällen av ovisshet, tidspress eller oklara ansvarsförhållanden. Du är bra på se hur tekniska system möter verksamhetsbehov. Du kan bryta ner komplexa problem och se dem i ett större sammanhang. I kommunikation med andra är du lyhörd, pedagogisk och kan anpassa budskap till mottagaren.

Du är bekväm i att dokumentera, föredra och presentera ditt arbete för både enskilda beslutsfattare och större grupper med olika yrkesbakgrund. Du har ett mycket högt säkerhetstänk med hög integritet. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Om oss som myndighet, våra förmåner och övriga villkor

Länsstyrelsen Östergötland är en statlig myndighet och vårt kontor ligger i centrala Linköping. Som anställd hos oss har du bland annat friskvårdstimme, friskvårdsbidrag, utökad föräldrapenning och flexarbetstid. Vi erbjuder möjligheten till distansarbete upp till två dagar i veckan i genomsnitt om verksamheten tillåter.

För oss är det viktigt att vår arbetsplats präglas av omtanke, respekt och kommunikation och enligt den statliga värdegrunden. Läs mer om oss, våra förmåner, vår värdegrund och hur det är att arbeta hos oss.

Länsstyrelsen Östergötland

Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därmed ingår samtliga anställda i kris- och krigsorganisationen. Vissa av våra tjänster är säkerhetsklassade vilket innebär att säkerhetsprövning då kommer att genomföras innan anställning.

Vill du veta mer kontakta

Säkerhetsskyddschef Björn Norgren tel. 010-223 55 50, enhetschef Andreas Lundberg, tel. 010-223 53 67 eller avdelningschef Jenny Knuthammar, tel. 010- 223 53 55.

Fackliga företrädare för SACO är Lovisa Granberg, tel. 010-223 54 90 och för ST är Nina Stenmark, tel. 010-223 53 04.

Välkommen med din ansökan som du skickar via www.varbi.com. Din ansökan ska ha inkommit senast 5 april, ange ref nr: 4692.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Linköping
Län Östergötlands län
Land Sverige
Referensnummer 4692
Kontakt
 • Andreas Lundberg, 010-2235367
Facklig företrädare
 • Lovisa Granberg, SACO, 010-2235490
 • Nina Stenmark, ST, 010-2235304
Publicerat 2024-03-15
Sista ansökningsdag 2024-04-05

Tillbaka till lediga jobb