LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTEN, Samhälle, Samhällsplanering och kulturmiljö

Vill du spela en viktig roll i Norrbottens samhällsomvandling och är intresserad av att arbeta med samhällsplaneringsfrågor? Du kan det här vara jobbet som du letar efter!

Vårt geografiska läge med gränser mot andra länder ger specifika förutsättningar. Stora områden rika på natur- och mineraltillgångar, näringslivets ständiga utveckling och fjorton intressanta kommuner utgör en stimulerande bas för det arbete som länsstyrelsen bedriver i samhällsplaneringens processer i regionen.

Som medarbetare hos oss är du en del av ett större sammanhang där du får möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling både i Norrbotten, nationellt och internationellt.

Du kommer att tillhöra enheten för Samhällsplanering och kulturmiljö. Vi är i dagsläget 21 medarbetare som tillsammans ansvarar för att samverka med länets kommuner och samordna och implementera statliga intressen enligt plan- och bygglagen. Vi företräder även kulturmiljöintresset i samhällsplaneringen i länet. Vidare arbetar vi med bostadsmarknadsfrågor och handlägger infrastrukturärenden kopplat till den fysiska planeringen av väg- och järnvägar.

Om jobbet

Vi söker nu en till två nya kollegor för tidsbegränsade anställningar. Du kommer att få en bred insyn i länets samhällsplaneringsfrågor då du kommer att arbeta i nära dialog med länets kommuner, framförallt med rådgivning, granskning och tillsyn i samband med kommunernas planering enligt plan- och bygglagen och även miljöbalken.

Det tvärsektoriella perspektivet kommer att vara viktigt i ditt arbete och du kommer att samverka med olika sakområden inom Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter för att handlägga kommuners detalj- och översiktsplaner. Du kommer att leda dialog om, göra sammanvägda bedömningar och bereda beslut gällande olika statliga intressen. Vidare deltar du även med din sakkunskap i andra enheters ärenden om till exempel gruv- och vindkraftsprövningar, el-koncessioner och markupplåtelser.

Exempel på andra arbetsuppgifter som kan bli aktuella för dig är delta i handläggning av strandskydds- och fastighetsbildningsärenden.

I en miljö som är inspirerande, med stundtals högt tempo, får du självständigt ansvara för ärenden i samråd med dina kollegor.

Arbetet är i ständig utveckling och utifrån vårt uppdrag kan arbetsuppgifterna komma att förändras över tid. Du behöver därför kunna hantera förändringar. Det ger dig samtidigt möjligheter att utvecklas och både bredda och fördjupa din kompetens hos oss.

Om dig

Vi söker dig som har: 

  • akademisk utbildning med inriktning på samhällsplanering, fysisk planering, arkitekt eller landskapsarkitekt, eller annan för tjänsten relevant utbildning och- eller erfarenhet som vi bedömer som likvärdig
  • goda kunskaper i plan- och bygglagstiftningen samt miljölagstiftningen
  • god kännedom och förståelse för planprocessen och dess funktion i samhällsbyggnadsdialogen
  • erfarenhet av att göra muntliga presentationer för både mindre och större grupper. 

Eftersom arbetet dagligen innebär mycket kontakter både internt och externt är det viktigt att du uttrycker dig väl på svenska i tal och skrift.

Du har ett professionellt förhållningssätt och har en god förmåga att bygga och underhålla relationer. Du är trygg och stabil, du tar ansvar för dina arbetsuppgifter och kan utföra dem på ett självständigt och strukturerat sätt samtidigt som du ha en god samarbetsförmåga. Vidare är du driven och analytisk och har förmågan att se till helheten för att kunna göra kloka avvägningar i komplexa situationer.

Vi ser det som meriterande om du har:  

  • några års arbetslivserfarenhet inom arbetsområdet, ex. med samhällsplaneringsfrågor
  • kunskaper inom väglagen och lagen om byggande av järnväg tidigare
  • relevant erfarenhet från arbete vid länsstyrelse, annan myndighet eller kommun. 

Du har ett professionellt förhållningssätt och har en god förmåga att bygga och underhålla relationer. Med din tidigare erfarenhet är du trygg och stabil, du tar ansvar för dina arbetsuppgifter och kan utföra dem på ett självständigt och strukturerat sätt samtidigt som du ha en god samarbetsförmåga. Vidare är du driven och analytisk och har förmågan att se till helheten för att kunna göra kloka avvägningar i komplexa situationer.

För oss är personliga egenskaper viktiga och vi ser det som en självklarhet att du bidrar positivt till vår arbetsmiljö och arbetsglädje samt agerar utifrån den statliga värdegrunden.

Bra att veta 

Intervjuer kommer att genomföras under vecka 27. 
Kallas du till intervju kan du komma att få göra ett arbetsprov.

Anställningen är på sex månader med möjlighet till förlängning i upp till ett år.  

Eftersom vissa arbeten hos oss ställer krav på säkerhetsprövning kan du innan en anställning komma att få göra en säkerhetsprövning. Den innehåller ett säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll. För vissa arbeten krävs svenskt medborgarskap.  

Övrigt

Vi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka. Vi välkomnar medarbetare med olika bakgrund och arbetar för att vår arbetsplats ska vara tillgänglig för alla.

Vi verkar för att ha medarbetare med kunskaper inom Sveriges minoritetsspråk och sätter därför värde på dina kunskaper i samiska, meänkieli, finska, romani chib och jiddisch.

I rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till annonseringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför ytterligare kontakt med media-/annonsförsäljare, rekryteringssajter och liknande.

Om Länsstyrelsen och vårt erbjudande till dig

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Luleå
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 112-8904-24
Kontakt
  • Annica Lindström, 010-2255387
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare för Saco och ST nås via växel, 010-2255000
Publicerat 2024-06-12
Sista ansökningsdag 2024-06-30

Tillbaka till lediga jobb