LÄNSSTYRELSEN I GOTLANDS LÄN

Länsstyrelsen arbetar på regeringens uppdrag och verkar för att nationella mål får genomslag i länet. Vår breda verksamhet omfattar miljö-, natur-, kulturmiljö-, näringslivs-, samhällsbyggnads- och landsbygdsfrågor. I dialog med andra aktörer samordnar vi olika intressen och främjar en hållbar utveckling av Gotland.
Hos oss arbetar drygt 140 personer och vår chef är landshövding Anders Flanking.

Beskrivning

Anställningen är placerad på enheten för samhällsskydd och beredskap. På enheten arbetar fjorton personer med områden som exempelvis krisberedskap, signalskydd, civilt försvar, säkerhetsskydd, skydd mot olyckor, informationssäkerhet och totalförsvarsplanering. Vi arbetar såväl med att utveckla myndighetens egen krislednings- och krigsorganisation samt övningsverksamhet, som med att öka hela länets beredskap.

 Är du redo att bidra till ett säkrare Sverige och Gotland?

Totalförsvarsplaneringen på Gotland är inne i en intensiv fas. Länsstyrelsen har under de senaste åren gått före och satt Gotland på kartan genom den satsning som gjorts för att utveckla totalförsvaret. En avgörande del av detta arbete är ett fungerande informationssäkerhetsarbete. Nu söker vi dig som kan leda och utveckla myndighetens informationssäkerhetsarbete.

Länsstyrelsen söker en engagerad informationssäkerhetssamordnare till enheten för samhällsskydd och beredskap.

Din viktigaste uppgift som informationssäkerhetssamordnare är att på ett engagerat och strukturerat sätt leda och organisera myndighetens arbete med informationssäkerhet, vilket till exempel innebär informationsklassningar och riskanalyser.

Länsstyrelsen har det samlade regionala geografiska områdesansvaret för krisberedskap, och leder utvecklingen av det civila försvaret i Gotlands län. Enheten för samhällsskydd och beredskap har som uppgift att verka för att utveckla samverkan mellan aktörer i samhället och att samverkan kommer till stånd före, under och efter en allvarlig händelse i syfte att säkerställa hög nivå av civil beredskap. I uppdraget ingår att löpande analysera och beskriva risker och sårbarheter inom såväl egen myndighet som länet. Vi samverkar med olika centrala, regionala och lokala aktörer, exempelvis Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polismyndigheten och Region Gotland för att skapa ett tryggt och säkert samhälle.

Länsstyrelserna har gemensam IT-drift, gemensamma system och i allt väsentligt gemensamma uppdrag. Vi har även en gemensam organisationsmodell för utveckling och förvaltning av vårt IT-stöd som i någon form inkluderar all informationshantering. Detta innebär många och starka beroenden och goda förutsättningar för samordningsvinster i vårt informationssäkerhetsarbete. Länsstyrelsernas gemensamma informationssäkerhetsarbete ska därför ledas och samordnas av en länsstyrelsegemensam funktion. I det uppdraget ska funktionen normera och utfärda styrdokument för det gemensamma informationssäkerhetsarbetet, och därtill identifiera ansvariga aktörer vid länsstyrelserna och se till att dessa verkställer sitt ansvar inom ramen för vårt gemensamma LIS. Funktionen ska vidare genom stöd och tydlig styrning skapa de bästa förutsättningarna att upprätthålla en god och kostnadseffektiv informationssäkerhet för länsstyrelserna. I funktionen ska två särskilt utpekade roller för informationssäkerhet och dataskydd finnas. Rollerna ska ha en oberoende, vägledande, kravställande och granskande ställning.

Arbetsuppgifter

Uppdraget som informationssäkerhetssamordnare innebär att du leder och utvecklar informationssäkerhetsarbetet vid myndigheten. Du ska upprätthålla och utveckla ledningssystemet för informationssäkerhet (LIS) internt på myndigheten. I rollen ingår att driva det samlade utvecklingsarbetet med informationssäkerhetsfrågor på myndigheten och inom länsstyrelsevärlden. Samarbetet inom informationssäkerhetsfrågor mellan landets 21 länsstyrelser är starkt och kommer att fortsätta utvecklas kommande år.

Vidare innebär rollen att arbeta med riskanalyser, kontinuitetshantering samt informationssäkerhetsfrågor som bär mot säkerhetsskydd.

Du driver och utvecklar arbetet tillsammans med kollegor.

Kvalifikationer

 • Du har relevant akademisk utbildning eller likvärdig kompetens förvärvad på annat sätt, gärna inom något eller några av enhetens verksamhetsområden.
 • Erfarenhet från arbete med informationssäkerhet, riskhantering eller säkerhetsskydd.
 • Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.
 • Du har erfarenhet av myndighetsarbete och är väl förtrogen i statlig förvaltning.
 • B-körkort

Meriterande

 •  Utbildning inom informationssäkerhet, säkerhetsskydd eller riskhantering.
 • Erfarenhet av säkerhetsskyddsarbete.

Vem är du?

 • Du har en god säkerhetsmedvetenhet
 • Du tar initiativ till att utveckla området
 • Du är lösningsorienterad och resultatorienterad
 • Du är noggrann, lyhörd och kreativ
 • Du har en god kommunikativ förmåga

Befattningen ställer höga krav på en god förmåga att samarbeta samtidigt som du ska kunna bära ett stort eget ansvar. Du bör vara prestigelös och ha lätt för samverkan på olika nivåer inom och utom den egna organisationen. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass kommer sedvanlig säkerhetsprövning att utföras vid en eventuell anställning. Anställningen kräver att du är svensk medborgare.

Länsstyrelsen har samordningsansvar inom både krisberedskapen och totalförsvaret i länet. Det innebär att du som medarbetare kan komma att ingå i krisledningsorganisationen och att du kan bli krigsplacerad.

Länsstyrelsen på Gotland erbjuder en trivsam arbetsmiljö med stimulerande arbetsuppgifter. Som anställd i staten förväntas du dela den statliga värdegrunden och bidra till att utveckla en god förvaltningskultur, präglad av demokrati, mänskliga rättigheter, rättssäkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Inför rekryteringsarbetet har Länsstyrelsen i Gotlands län tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare, rekryteringssajter och liknande.Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-2129-2023
Kontakt
 • Martin Gouthering, 0102239395
Facklig företrädare
 • Johan Lundberg SACO, 010-2239345
 • Gustav Pettersson ST, 010-2239420
Publicerat 2023-05-15
Sista ansökningsdag 2023-06-02

Tilbake til ledige stillinger