LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN, Miljöavdelningen

Länsstyrelsen är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering riksdag och centrala myndigheter å den andra. Vi arbetar för ett långsiktigt hållbart samhälle genom kunskapsförmedling, tillsyn, stöd- och tillståndsgivning, utveckling och samordning inom många samhällsområden. Hos oss arbetar cirka 230 personer och vår chef är landshövdingen.

Om du är intresserad av samhällsfrågor och vill medverka till utvecklingen av Värmlands län skulle du vara rätt person för oss.

Beskrivning

Miljöskyddsenheten hör till Miljöavdelningen där även enheterna Miljöanalys, Naturvård och Vattenskydd ingår.

Miljöskyddsenheten ansvarar bl.a. för prövning och tillsyn enligt miljöbalken inom områdena miljöfarlig verksamhet, förorenade områden och naturtillsyn samt med tillsyn av Sevesoverksamheter. Enheten har också ett uppdrag att tillsynsvägleda kommunerna inom dessa områden. För närvarande arbetar ca 20 personer på enheten.

 

Arbetsuppgifter

Som enhetschef vid Länsstyrelsen leder du verksamheten i enlighet med Länsstyrelsens styrdokument och den statliga värdegrunden. Du är en tydlig arbetsgivarföreträdare och tar ansvar för arbetsgivarrollen.

Arbetet som enhetschef innebär ansvar för att verksamheten inom enheten bedrivs effektivt och rättssäkert samt att förväntade resultat uppnås inom givna budgetramar. Du har också en roll som verksamhetsföreträdare där du skapar förutsättningar för medarbetarna att utföra sitt arbete. Du har övergripande ansvar för planering, uppföljning och prioritering. Du har personalansvar som innebär ledning och utveckling av medarbetarna. Du bedriver ett aktivt arbetsmiljöarbete.

Arbetet genomförs i dialog och nära samverkan med såväl medarbetare som avdelningschef och i samarbete med andra enhetschefer inom avdelningen och myndigheten. Deltagande i länsstyrelsegemensamma nätverk är en del av arbetet och du har en rad externa kontakter kopplade till enhetens verksamhetsområden.Kvalifikationer

Vi söker dig som har för tjänsten relevant akademisk utbildning, eller utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Du har också erfarenhet av arbete med myndighetsutövning samt med något eller några av de verksamhetsområden enheten ansvarar för. Du har tidigare chefs- eller ledarerfarenhet och erfarenhet av samverkan med externa aktörer. Tidigare verksamhets-, budget-, personal- och arbetsmiljöansvar är meriterande. Du har goda kunskaper i svenska och god förmåga att uttrycka dig i både tal och skrift.

För att lyckas väl i uppdraget behöver du ha förmåga att planera, organisera och prioritera enhetens verksamheter på ett tydligt och effektivt sätt. Rollen som enhetschef kräver att du ser till helheten och är bra på att lyssna in och förstå olika perspektiv, samtidigt som du utifrån din myndighetsroll gör de avvägningar och fattar de beslut som behövs för verksamheten. Du är noggrann och står för ordning och reda, och behöver god förmåga att kunna ta till dig och omsätta kunskap och information som är relevant för verksamheten. Ditt ledarskap präglas av delaktighet och öppenhet, och du står för ett tillitsbaserat ledarskap och har förmåga att skapa förtroenden och engagemang. Du ger och tar ansvar och kommunicerar på ett tydligt sätt, är lyhörd och har god samarbetsförmåga.

Länsstyrelsen Värmland tillämpar chefsförordnanden.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Den genomförs av länsstyrelsen när urvalsprocessen är klar. Processen med säkerhetsprövning innebär att rekryteringsförfarandet kan ta längre tid än vad som är brukligt.

Tjänsten innebär placering i myndighetens kris-och krigsorganisation.

 

Villkor

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-4743-2023
Kontakt
  • Annika Nilsson, avdelningschef, 010-2247221,annika.a.nilsson@lansstyrelsen.se
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare nås via växeln, 010-2247000
Publicerat 2023-05-30
Sista ansökningsdag 2023-06-20

Tillbaka till lediga jobb