Länsstyrelsen Västernorrland

Länsstyrelsen är en mångsidig myndighet med bred kompetens inom många olika samhällsområden. Vi arbetar för hållbar utveckling i hela länet och för att genomföra de uppdrag vi får från riksdag och regering så klokt och effektivt som möjligt. Hos oss gör du stor samhällsnytta.

Vi erbjuder dig en bra arbetsmiljö med stimulerande och utmanande arbetsuppgifter. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling för alla medarbetare. Vi har flexibla arbetstider och arbetssätt för att kunna skapa bra förutsättningar att förena arbetsliv och privatliv.

Västernorrlands län har en storslagen natur och består av både kust och inland. Länsstyrelsen finns i Härnösand, mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Vi har goda pendlingsmöjligheter, både längs kusten och inåt landet. I dag arbetar cirka 260 medarbetare hos oss. Landshövding Carin Jämtin är chef för länsstyrelsen Västernorrland.

Läs mer om vår verksamhet och våra förmåner på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland

Beskrivning

Enheterna Miljöprövning och Miljötillsyn ansvarar för prövning och tillsyn av verksamheter som påverkar såväl vatten- som naturmiljön. Vi behöver förstärka miljöarbetet och söker nu flera miljöhandläggare.

Vi som arbetar på Miljöprövning och Miljötillsyn har bred kompetens. Arbetsklimatet är öppet och vi arbetar både enskilt och gemensamt, alltid med möjlighet till diskussioner och avstämningar. Vi har tillgång till internt stöd inom länsstyrelsens alla sakområden, bland annat från våra jurister.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med prövning och/eller tillsyn enligt miljöbalken av olika typer av verksamheter som fysiskt påverkar miljön. Du analyserar information och data, gör biologiska bedömningar och relaterar dessa till miljölagstiftningen. I arbetet ingår att skriva beslut eller förelägga verksamhetsutövare om villkor gällande olika typer av försiktighetsmått och skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på miljön.

Exempel på ärendegrupper som kan bli aktuella att hantera är artskydd, strandskydd, biotopskydd och andra tillstånd/dispenser rörande skyddade områden. Ett annat stort arbetsområde är prövning och tillsyn av vattenverksamheter.

I arbetet ingår intern samordning samt externa kontakter med bland annat verksamhetsutövare, andra myndigheter och domstolar. Även om arbetet i hög grad är självständigt krävs ett omfattande samarbete inom enheten och mellan olika arbetsområden. Tjänsteresor ingår.

Vi söker nu tre miljöhandläggare. Inriktningen av arbetsuppgifterna kan i viss mån anpassas utifrån kompetens, men den huvudsakliga inriktningen är:

 • Två miljöhandläggare med inriktning på prövning (tillsvidare).
 • En miljöhandläggare med inriktning på tillsyn (tillsvidare). Denna tjänst kan inledningsvis till viss del vara inriktad på prövning.

Kvalifikationer

Du ska ha:

 • Akademisk utbildning inom miljöområdet med för arbetsuppgifterna relevant inriktning.
 • God språklig analytisk förmåga och kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska.
 • God datorvana.
 • B-körkort.

Meriterande är:

 • Utbildning i miljörätt som komplement till din övriga miljöinriktade utbildning.
 • Erfarenhet av att tillämpa miljöbalken ur ett myndighetsperspektiv.

Vi söker dig som är självgående, men som samtidigt har en god samarbetsförmåga och är mån om att skapa och förvalta goda relationer, såväl internt som externt. Du är resultatorienterad och kan göra balanserade avvägningar utifrån komplex information.

Övrigt

Länsstyrelsen tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Som ett led i detta kan arbetsprov komma att tillämpas. För att arbeta hos oss måste du dela länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. 

Hos oss på länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Härnösand
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-2965-2024
Kontakt
 • Ulrika Prytz, 0611-349145
Facklig företrädare
 • Oskar Norrgrann, ST, 0611-349000
 • John Molin, SACO, 0611-349000
Publicerat 2024-04-04
Sista ansökningsdag 2024-05-12

Tillbaka till lediga jobb