Länsstyrelsen Västra Götaland, Kansliet för Västra civilområdet

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner, näringsliv och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare. Länsstyrelsen har en bred verksamhet och en mycket viktig roll inom flera samhällsområden. Det gäller inte minst de högaktuella utmaningarna med regional tillväxt och att genomföra den gröna omställningen, utveckla det civila försvaret och vårda demokratin.

Länsstyrelsen är en regional statlig myndighet med cirka 1 000 trevliga och kompetenta medarbetare. Vi har verksamhet på flera orter i Västra Götaland men även i övriga Sverige i och med att vi ansvarar för IT-verksamheten till alla länsstyrelser.

Vill du vara med och utveckla och stärka det civila försvaret i Västsverige? Lockas du av möjligheten att bidra i utvecklingen av ett kansli under uppbyggnad inom ett område i snabb förändring?  Då kan du vara vår nya funktionschef till civilområdeskansliet för Västra civilområdet.

Arbetsbeskrivning

Sedan 1 oktober 2022 är Sverige indelat i sex civilområden. Länsstyrelsen Västra Götaland är utsedd till civilområdesansvarig länsstyrelse med uppdrag att samordna det Västra civilområdet, som består av Hallands län och Västra Götalands län. Landshövdingen i Västra Götaland är civilområdeschef och leder civilområdets arbete med stöd av ett civilområdeskansli. Civilområdeskansliet är under uppbyggnad och består idag av kanslichef och nio handläggare.

Civilområdesansvariga länsstyrelser har uppgifter inför och vid höjd beredskap. I uppgifterna ingår bland annat att inför höjd beredskap verka för att totalförsvaret under höjd beredskap har en enhetlig inriktning och samordna planeringen mellan statliga myndigheter och Försvarsmakten. Vidare ingår att hålla samman planering och förberedelser av civila aspekter av värdlandsstöd.

Civilområdeskansliet ska växa för att vara redo att hantera de uppdrag som kommer i nästa försvarsbeslutsperiod som inleds 2025. Vi inleder arbetet med att utveckla organisationen för kansliet i år och förbereder oss för en utveckling av arbetet i enlighet med propositionen om totalförsvaret som kommer i oktober.

Inledningsvis kommer du vara ett ledningsstöd för kanslichefen och stödja med att analysera, ta fram underlag och skapa förutsättningar för en organisation där verksamheten delas in i olika organisatoriska funktioner. Därefter kommer du att leda och ansvara för en blivande funktion i den nya organisationen.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:

 • Inledningsvis: Stödja kanslichefen i ledningsuppdraget
  • Operativ arbetsledning
  • Ersätta kanslichefen vid frånvaro och vid externa och interna möten vid behov
  • Samordna och leda arbetet med analys och förslag till ny organisation, i nära samarbete med kanslichef
  • Stödja i budgetarbete, rekryteringar, verksamhetsplanering med mera.
 • När funktion är beslutad: Ansvar för verksamhet, ekonomi och personal i funktionen.
 • Ingå i civilområdeskansliets krigsorganisation.

Placeringsort: Göteborg

Tidvis kan det förekomma mycket resor. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av buss och tåg när vi reser. Vi erbjuder goda möjligheter till distansarbete under en del av arbetstiden, när arbetsuppgifterna och verksamheten tillåter.

Kvalifikationer

Krav

 • Akademisk examen med minst kandidatnivå med relevant inriktning, även motsvarande nivå med examen från Försvarshögskolan är relevant.
 • Aktuell erfarenhet av chefsuppdrag.
 • Erfarenhet från arbete inom krisberedskap eller totalförsvar inom offentlig sektor med närliggande uppdrag.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska.
 • Van att arbeta digitalt och i digitala verksamhetsprogram.
 • B-körkort.

Meriterande

 • Vidareutbildning, fortbildning inom totalförsvar, civilt försvar, NATO-kunskap, eller likande relevanta inriktningar.
 • Erfarenhet av att leda i förändring.
 • Erfarenhet av stabsarbete.
 • Van att hantera säkerhetsklassad information och har kunskap om säkerhetsskyddslagstiftning.

Personliga egenskaper

Som person är du trygg, stabil och har självinsikt. Du ser relationer i sitt rätta perspektiv, skiljer på det personliga och professionella. Du har förmåga att förhålla dig på ett sätt som är anpassat till situationen.

Som ledare motiverar du dina medarbetare och skapar förutsättningar för att effektivt nå gemensamma mål. Du samordnar grupper och blir en referenspunkt för andra. Du inger förtroende och ser det som självklart att skapa engagemang, delaktighet och att samarbeta på ett lyhört, prestigelöst och smidigt sätt.

Du säkerställer att budskap når fram och att förväntningarna är klara för alla.

Du är utåtriktad och socialt aktiv i yrkesmässiga sammanhang. Du skapar kontakter, bygger och underhåller dina yrkesmässiga relationer.

Du gör korrekta avvägningar och prioriteringar, väger samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden och visa omdöme vid uttalanden, agerande och beslut.

Du har en god förmåga att se helheter och tar hänsyn till det större perspektivet. Du förstår din roll, samtidigt som du ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Välkommen med din ansökan!

Övrig information

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetenhet. Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan vi fattar beslut om anställning. För en del anställningar kan därför svenskt medborgarskap komma att krävas. Läs mer om säkerhetsprövning Personalsäkerhet - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se).

Anställningen kan komma att inledas med provanställning 6 månader.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.  

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%. Dagtid måndag - fredag 40 tim./vecka i snitt. Förtroendearbetstid.
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-20844-2024
Kontakt
 • Kristina Sundholm, chef civilområdeskansliet, 010-2244492
 • Marika Persson, HR-partner, 010-2244631
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO , 010-2244472
 • Martin Dahl, ST , 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO , 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-05-21
Sista ansökningsdag 2024-06-16
Sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb