LÄNSSTYRELSEN I KALMAR LÄN, Avdelning natur, Vattenenheten

Beskrivning

I länets sjöar, vattendrag, grundvatten och långa kuststräcka samsas många behov, möjligheter och utmaningar. De senaste årens erfarenheter av torka och vattenbrist, klimatförändringar liksom en osäkrare omvärld har inneburit ett ökat fokus på vattenförsörjning och vattenresursplanering. Problemen förväntas öka i ett förändrat klimat och de största utmaningarna finns i de sydöstra delarna av Sverige

Som handläggare på vattenenheten arbetar du med kollegor på hela Länsstyrelsen men dina närmaste medarbetare är drygt 20 engagerade kollegor med olika expertområden inom vatten. Enheten ansvarar för vattenverksamhetshandläggning, bidragshantering och uppdrag i vatten- och fiskefrågor. Här ingår genomförande av vattendirektivet, den nationella planen för miljöanpassning av vattenkraft, vattenskyddsområden, vattenförsörjning, ansvar för våtmarkssamordning, samordning av nationellt marint områdesskydd, åtgärdsprogram för vattenanknutna hotade arter, vattenanknutna miljömål, miljöövervakning och kalkning.

Vi erbjuder stimulerande uppgifter och goda möjligheter till personlig utveckling i ett öppet arbetsklimat med arbetsglädje och teamkänsla.

Arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill jobba med grundvattenfrågor inom vattenförvaltning och vattenförsörjning.

Du kommer att ansvara för länsstyrelsens arbete med grundvattenfrågor. Du kommer att ingå den arbetsgrupp som ansvarar för vattenförvaltningen i länet och även arbeta med miljömålet ”Grundvatten av god kvalitet” och miljöövervakning av grundvatten.  

Du kommer samordna länsstyrelsens arbete med att genomföra det nya dricksvattendirektivet. Arbetet är i uppstart och innebär bland annat riskbedömningar för vattentäkter.

I ditt jobb ingår att bidra med din expertkompetens i tvärsektoriella frågor exempelvis genom internremisser i prövningsärenden, utredningar, bidragsansökningar och olika projekt samt i arbetet med att stärka den regionala förmågan till vattenförsörjning i vardag, kris och vid höjd beredskap.

Du kommer att få stort stöd att komma in i dina arbetsuppgifter från erfarna kollegor. Arbetsuppgifterna är självständiga, omväxlande och utvecklande. Du kommer att ingå i flera interna och externa arbetsgrupper.

Fältarbete och resor ingår i tjänsten. Vi hjälps åt med alla arbetsuppgifter som finns på enheten och myndighetens uppdrag kan också göra att fler uppgifter än det som beskrivs i annonsen blir aktuella.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har högskoleutbildning inom relevant tekniskt eller naturvetenskapligt ämne gärna med inriktning mot hydrogeologi, hydrologi, geovetenskap, ekosystemteknik eller annan liknande inriktning. Du ska kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och ha god datorvana och kunskaper i GIS. Du ska även ha B-körkort.

Har du arbetat med, eller har fördjupade kunskaper inom, grundvatten, riskanalyser, vattenförvaltning eller dricksvattenförsörjning med relevans för tjänsten är det meriterande.

Den personliga kompetensen är avgörande för hur du lyckas med uppdraget. Du behöver vara nyfiken, våga ta dig an och lösa nya uppdrag och arbetsuppgifter på egen hand och i samarbete med kollegor. Du tar ansvar, planerar, prioriterar och genomför dina arbetsuppgifter i olika uppdrag och projekt som ofta löper parallellt, med olika tidshorisonter och där förutsättningarna kan ändras. Du har även god förmåga att se helheten i uppdragen. Vi lägger därför stor vikt vid att du är både strukturerad och flexibel. Eftersom du ingår i olika arbetsgrupper krävs det att du har god samarbetsförmåga.

Villkor

Länsstyrelsen är en totalförsvarsmyndighet. Säkerhetsprövning med registerkontroll genomförs enligt Säkerhetsskyddslagen innan beslut om anställning fattas. Med anställningen följer en skyldighet att krigsplaceras samt att tjänstgöra i vår krisledningsorganisation vid en händelse. Frågor om säkerhetsprövning samt registerkontroll görs till kontaktperson. Läs mer om registerkontroll och säkerhetsklass Registerkontroll - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se)

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kalmar
Län Kalmar län
Land Sverige
Referensnummer 112-1341-2023
Kontakt
  • Ingrid Palmblad-Örlander, Enhetschef, 010-2238450
Facklig företrädare
  • Anna Lindberg, SACO, 010-2238561
  • Ann-Eva Zidén, ST, 010-2238530
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-04-07

Tillbaka till lediga jobb