LÄNSSTYRELSEN SKÅNE, Enheten för särskild avfallshantering

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden. Målet är att göra det bästa för Skåne och bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling. I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som utvecklingspartner och som beslutsfattare i frågor som rör länets utveckling. Vi arbetar på uppdrag av regering och riksdag och investerar 2,3 miljarder och fattar 70 000 myndighetsbeslut för Skånes och Sveriges bästa varje år.

Vi är ca 600 medarbetare och har kontor i Malmö och Kristianstad.

Beskrivning

Enheten för särskild avfallshantering är en av fem enheter på miljöskyddsavdelningen. Enheten består idag av åtta medarbetare som jobbar med tillsyn av gränsöverskridande avfallstransporter, samverkan mot avfallsbrottsligheten och tillståndsgivning av avfallstransporter. Spännande arbetsuppgifter för dig som vill vara med och göra miljönytta och samtidigt vara en del av det förebyggande arbetet emot avfallsbrottsligheten.

Enheten för särskild avfallshantering söker nu en person med placering i Malmö som i första hand ska arbeta med tillsyn av gränsöver­skridande transporter av avfall (GRÖT), men även med tillståndsgivning vid behov. Anställningen är tillsvidare, med tillträde snarast enligt överenskommelse. Länsstyrelsen tillämpar sex månaders provanställning. En viss beredskap att ibland arbeta utanför ordinarie kontorstider ingår i anställningen.

”Vi har spännande och utmanande uppgifter och det är kul att gå till jobbet”
”Det känns viktigt och man ser resultat av det vi gör” 
”En av fördelarna är variationen mellan arbete i fält och inne på kontoret” 
Ovan är exempel på vad medarbetare på enheten säger om sina arbetsuppgifter och sin arbetsplats.

Arbetsuppgifter

Som handläggare arbetar du i huvudsak med tillsyn över gränsöverskridande avfallstransporter inom Region Syd. I regionen ingår Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Arbetet kan därför innebära vissa resor inom regionen även om merparten av arbetet sker inom Skåne län. Du kommer också arbeta med tillståndsgivning av avfallstransporter löpande vid behov då vi på enheten hjälps åt med arbetsuppgifterna.

Du kommer ansvara självständigt för handläggning av de olika ärendena. Den operativa tillsynen är mycket omväxlande och består både av handläggningsarbete inne på kontoret samt kontroller och inspektioner tillsammans med kollegor och andra myndigheter ute på fältet. Du kommer att befinna dig i vitt skilda miljöer och möta människor med olika yrken och bakgrunder. Exempelvis kommer du att utföra tillsyn vid avfallsproducerande företag, avfallsanläggningar, göra kontroller av fordon och containers i hamnar och kombiterminaler samt på vägar, Öresundsbron och på bangårdar.

Gränsöverskridande illegala avfallstransporter är ett globalt miljöproblem som inom EU regleras genom EG-förordning vilket utgör grund för tillsynsarbetet. Ett nära samarbete med andra myndigheter så som Tullverket, Kustbevakningen, Polismyndigheten, Naturvårdsverket och landets kommuner är mycket viktigt. Tillsynsarbetet sker också i samverkan med landets fyra andra länsstyrelser som fått uppdraget att bedriva denna tillsyn inom sina respektive regioner. Tillsammans med dina kollegor ingår du i en regional samverkansgrupp om gränsöverskridande avfallstransporter. Vi deltar också i en strategisk nationell grupp inom samma arbetsområde.

Som medarbetare hos oss har du tre roller: arbetstagare, kollega och verksamhetsutövare. I rollen som arbetstagare representerar du myndigheten, tillsammans med dina kollegor bidrar du till det samlade resultatet och som verksamhetsutövare skapar du samhällsnytta utifrån kompetens inom ditt sakområde.

Kvalifikationer

Länsstyrelsen eftersträvar att ha medarbetare med olika egenskaper, förutsättningar och livserfarenheter. Det är samspelet mellan medarbetarnas olikheter och likheter som utgör en av Länsstyrelsens framgångsfaktorer.

Vi söker dig som har relevant högskoleutbildning inom området och goda kunskaper i miljöbalken. Du behöver ha erfarenhet av arbete med att bedriva tillsyn och fatta beslut. Erfarenhet av myndighetsutövning är meriterande, särskilt om erfarenheten är från tillsyn inom avfallsområdet. Vidare behöver du ha goda kunskaper i svenska i tal och skrift, samt kunna tala och läsa engelska. Du har en god förmåga att kommunicera tydligt och i svåra situationer. Du är flexibel och har lätt att samarbeta för att nå gemensamma mål. Även andra språkkunskaper är meriterande. B-körkort är ett krav.

Som medarbetare på Länsstyrelsen Skåne har du förmåga att ta initiativ och aktivt söka ansvar för arbetsuppgifter. Vår komplexa verksamhet ställer krav på att du kan se frågor ur olika perspektiv för att kunna fatta rätt beslut. Tillsammans med dina kollegor arbetar du mot gemensamma mål i en grupp där de gemensamma riktlinjerna och principerna för arbetet diskuteras och beslutas. Vidare kommer du att knyta kontakter med kommuner, myndigheter och företag samt möta mycket människor med olika bakgrunder. Det är därför en förutsättning att du är bra på att både samarbeta och kommunicera med andra. Du har även lätt för att dela med dig av dina kunskaper. Som person är du struk­turerad och flexibel. Du kan lätt växla mellan olika arbetsuppgifter och omprioritera vid behov.

Säkerhetsklassning

Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därför ställer vi höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Vissa av våra anställningar är säkerhetsklassade och kan även innebära en krigsplacering vid myndigheten, vilket innebär att säkerhetsprövning behöver genomföras innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Övrigt

Vi ber dig söka tjänsten genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Här hittar du information om hur Länsstyrelsen Skåne behandlar personuppgifter. 

Här hittar du mer information om Länsstyrelsen Skåne. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 112-12419-24
Kontakt
  • Henriette Bonde Nordström, enhetschef, 010-2241253
  • Jens Andersen Hörman, nationell samordnare GRÖT, 010-2241518
Facklig företrädare
  • Henrik Larsson, Saco-S, 010-2241052
  • Jeanette Persson, OFR/S, P, O (ST), 010-2241572
Publicerat 2024-04-11
Sista ansökningsdag 2024-05-02

Tillbaka till lediga jobb