LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN, Vattenskydd

Länsstyrelsen är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering riksdag och centrala myndigheter å den andra. Vi arbetar för ett långsiktigt hållbart samhälle genom kunskapsförmedling, tillsyn, stöd- och tillståndsgivning, utveckling och samordning inom många samhällsområden. Hos oss arbetar cirka 230 personer och vår chef är landshövdingen.

Om du är intresserad av samhällsfrågor och vill medverka till utvecklingen av Värmlands län skulle du vara rätt person för oss.

Beskrivning

Vi söker en vikarierande miljöhandläggare då en av våra medarbetare ska vara tjänstledig. Tjänsten är placerad på Enheten för vattenskydd som består av cirka 10 medarbetare som arbetar i nära samverkan med varandra. Enheten handlägger tillsyns- och prövningsärenden enligt 11 kap. miljöbalken, vattenskyddsärenden och ärenden enligt lagen om allmänna vattentjänster, ansvarar för tillsyn av vattenskyddsområden, dammsäkerhet och fiske samt ansvarar för processen enligt den nationella planen för vattenkraftens miljöanpassning. 

Arbetsuppgifter

Dricksvattenfrågorna blir allt viktigare i samhället och vi söker en person som vill bidra till att vi har dricksvatten av god kvalitet i Värmlands län. Som miljöhandläggare kommer du huvudsakligen att arbeta med kommuners ansökan om att bilda vattenskyddsområden men i arbetsuppgifterna ingår även att handlägga dispensärenden och utöva tillsyn av vattenskyddsområden. I tjänsten ingår vidare fortsatt arbete med en regional vattenförsörjningsplan samt att vid behov även utföra andra på enheten förekommande arbetsuppgifter. 
Arbetet är självständigt men kommer att utföras i nära samarbete med ordinarie miljöhandläggare på enheten och med andra personer inom länsstyrelsen. Du förväntas också bidra med din kompetens i ärenden och projekt som hanteras av andra enheter på myndigheten. Du kommer även ha kontakter med externa aktörer såsom vattenproducenter och kommuner. 

Kvalifikationer

Vi söker dig med naturvetenskaplig utbildning på högskole- eller universitetsnivå inom hydrologi, geologi, miljöinspektör eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som lämplig.  

Meriterande: 
•    erfarenhet av arbete med myndighetsutövning
•    erfarenhet av arbete med vattenskyddsområden eller områdesskydd
•    erfarenhet av arbete med prövnings- eller tillsynsfrågor, särskilt med koppling till vatten
•    kunskap om tillämpning av miljöbalken i ärendehandläggning
•    erfarenhet av rapportskrivning

Arbetet ställer krav på noggrannhet i handläggningen samt kompetens att hantera olika typer av frågor och ärenden. Du som söker ska vara prestigelös, lyhörd och konstruktiv och trivas med ett nära samarbete med andra. Du ska vara strukturerad och bra på att planera och prioritera i ditt arbete. Du kan driva dina egna ärenden framåt självständigt samtidigt som du bidrar till gruppens arbete och ett gott arbetsklimat. Arbetet innebär kontakter såväl internt som externt och förmåga att skapa och förvalta goda relationer är därför viktigt. Du har god kommunikativ förmåga och månar om ett bra och professionellt bemötande. Du ska också ha god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift.  
Stor vikt kommer att fästas vid den personliga lämpligheten. 

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning. Den genomförs av länsstyrelsen när urvalsprocessen är klar.  
Processen med säkerhetsprövning samt perioder av semester innebär att rekryteringsförfarandet kan ta längre tid än vad som är brukligt.

Villkor

Tjänsten är ett vikariat med eventuell möjlighet till förlängning.
Distansarbete i viss omfattning är möjligt efter överenskommelse med närmaste chef.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2024-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Karlstad
Län Värmlands län
Land Sverige
Referensnummer 4652-2024
Kontakt
  • Örjan Larsson Enhetschef, 010-2247362
  • Ann-Sofie Lundberg Miljöhandläggare, 010-2247449
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare nås via växeln, 010-2247000
Publicerat 2024-05-06
Sista ansökningsdag 2024-05-27

Tillbaka till lediga jobb