Länsstyrelsen Västra Götaland, Kansliet för Västra civilområdet

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner, näringsliv och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare. Länsstyrelsen har en bred verksamhet och en mycket viktig roll inom flera samhällsområden.

Det gäller inte minst de högaktuella utmaningarna med regional tillväxt och att genomföra den gröna omställningen, utveckla det civila försvaret och vårda demokratin.

Länsstyrelsen är en regional statlig myndighet med cirka 1 000 trevliga och kompetenta medarbetare. Vi har verksamhet på flera orter i Västra Götaland men även i övriga Sverige i och med att vi ansvarar för IT-verksamheten till alla länsstyrelser.

Är du intresserad av att vara med och utveckla och stärka det civila försvaret i Västra civilområdet? Vill du vara del av en engagerad och kompetent arbetsgrupp med god sammanhållning? Lockas du av att jobba med analys, lägesbildsrapportering och omvärldsbevakning? Då kan du vara vår nya kollega!

Bakgrund

Sedan 1 oktober 2022 är Sverige indelat i sex civilområden. Länsstyrelsen Västra Götaland är utsedd till civilområdesansvarig länsstyrelse med uppdrag att samordna det Västra civilområdet, som består av Hallands län och Västra Götalands län. I civilområdeskansliets uppdrag ingår bland annat planering, samverkan och förberedelser inför och vid höjd beredskap inom civilområdet. Uppdraget omfattar även vissa arbetsuppgifter inför och under fredstida kriser.

Arbetsbeskrivning

En av de uppgifter som civilområdeskansliet ansvarar för är att inför och vid höjd beredskap ta fram en samlad lägesbild och hålla regeringen informerad om händelseutvecklingen och om planerade åtgärder i civilområdet. För att utveckla arbetet med bland annat processer för, och framtagande av, lägesbilder samt underlag för inriktning och beslut, söker vi nu en handläggare / analytiker. I uppgiften ingår även att utveckla kansliets arbete med omvärldsbevakning och analys av hur förändringar i omvärlden påverkar vårt civilområde och vårt arbete med att utveckla beredskapen och förmågan att utföra uppgifter inom civilområdet.

Vi söker dig som har ett stort intresse för samhällsutveckling och som med helhetssyn och lösningsfokus kan bidra till att etablera och utveckla verksamheten inom civilområdeskansliet. Vi utvecklar alltid vår verksamhet och du behöver därför vara öppen för att dina arbetsuppgifter kan komma att förändras över tid och till exempel inkludera beredskapsplanering och uppgifter under fredstida kriser.

Du ingår i en arbetsgrupp med kompetenta och engagerade kollegor, där vi delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter till varandra. Eftersom vi fortfarande befinner oss i en uppbyggnadsfas har du stora möjligheter påverka verksamhetens inriktning tillsammans med oss. Du samverkar med externa aktörer på både regional, högre regional och nationell nivå. Som person trivs du i en kommunikativ och utåtriktad roll, då du kommer du ha kontakt med länsstyrelserna inom Västra civilområdet, men också med andra civilområdeskanslier. Utöver det kommer du ha kontakt med bland andra Försvarsmakten, MSB, sektorsansvariga myndigheter och andra aktörer inom verksamhetsområdet.

Länsstyrelsen har en spännande roll i arbetet med att utveckla samhällets beredskap. Sveriges medlemskap i försvarsorganisationen NATO kommer att påverka arbetets innehåll och förutsättningar.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:

 • Tillsammans med medarbetarna i civilområdeskansliet, Försvarsmakten, MSB, länsstyrelserna,sektorsansvariga myndigheter, utveckla metoder och processer för framtagande av lägesbilder och beslutsunderlag vid höjd beredskap.
 • Utveckla civilområdeskansliets arbete med omvärldsbevakning och omvärldsanalys.
 • I samarbete med Försvarsmakten, länsstyrelserna och sektorsansvariga myndigheter utveckla beredskapsplanering för det civila försvaret inom civilområde.
 • Delta i arbetsmöten och nätverk på den nationella och regionala nivån för att utveckla arbetet med lägesbilder specifikt och det civila försvaret generellt. Ibland är du sammankallande och leder möten.
 • Delta i förberedelsearbete och övningar på såväl nationella som regionala nivån.

Resor förekommer i tjänsten. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av buss och tåg när vi reser. Vi erbjuder goda möjligheter till distansarbete under en del av arbetstiden, när arbetsuppgifterna och verksamheten tillåter.

Placeringsort är Göteborg och du tillhör kansliet för Västra civilområdet.

Kvalifikationer

Du har:

 • Relevant högskoleutbildning eller annan utbildning i kombination med erfarenhet som arbetsgivaren bedömer relevant för arbetsuppgifterna.
 • Erfarenhet från arbete inom krisberedskap eller totalförsvar.
 • Erfarenhet från arbete med analyser och / eller lägesbilder som underlag för inriktning och beslut.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.
 • Vana att arbeta digitalt och i digitala verksamhetsprogram kopplade till informationshantering och analys och du har självklart goda kunskaper i de vanligaste delarna av Officepaketet.

Vi ser gärna att du har:

 • Erfarenhet av att utveckla / använda metoder, arbetsprocesser och strukturer för lägesbildsrapportering och omvärldsbevakning.
 • Erfarenhet av projektledning eller av att leda och samordna processer.
 • Erfarenhet av att hantera och producera skyddsvärd information.
 • Erfarenhet av handläggning av ärenden i offentlig verksamhet med beaktande av offentlighet och sekretess.
 • Erfarenhet av samarbete och samverkan med olika aktörer i samhället, inklusive Försvarsmakten.

Personliga egenskaper

Du tar initiativ och arbetar strukturerat genom att planera och genomföra ditt arbete på ett effektivt sätt inom givna eller egna uppsatta tidsramar. Du inger förtroende och är bra på att arbeta självständigt, men även tillsammans med andra genom att relatera till dem på ett lyhört, prestigelöst och smidigt sätt. Du har en förmåga att planera, organisera och driva processer för att säkerställa resultat. Du lyssnar, kommunicerar och löser problem som kan uppstå på ett konstruktivt sätt. Du har en flexibel inställning till arbetsuppgifter och arbetssätt och har lätt för att anpassa dig till förändrade omständigheter och också lätt för att se möjligheter i förändringar. Du har en god analytisk förmåga och har ett brett perspektiv på frågor. Du förstår kopplingar mellan områden och åtgärder, händelsers konsekvenser och långsiktiga effekter och bidrar med förslag till lösningar. Du har även en god förmåga att arbeta i föränderliga situationer och under viss tidspress.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Välkommen med din ansökan!

Övrig information

Anställningen kan komma att inledas med 6 månaders provanställning.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetenhet. Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan vi fattar beslut om anställning. För en del anställningar kan därför svenskt medborgarskap komma att krävas. Läs mer om säkerhetsprövning Personalsäkerhet - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se).

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100% Arbetstid: Dagtid måndag - fredag 40 tim./vecka
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-20756-2024
Kontakt
 • Kristina Sundholm, kanslichef, 010-2244492
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-05-20
Sista ansökningsdag 2024-06-09

Tillbaka till lediga jobb