Länsstyrelsen Kalmar län, Enheten för social hållbarhet

Beskrivning

Lockas du av att arbeta med intressanta uppgifter tillsammans med kompetenta och engagerade kollegor? Då kan du vara den vi söker! På Länsstyrelsen Kalmar län jobbar du på uppdrag av regeringen och blir en viktig del i att verka för att nationella mål får genomslag i länet.

Som anställd har du också möjlighet att ta del av många bra förmåner och generös friskvård. Arbetsplatsen genomsyras av en inkluderande kultur, ett tillitsbaserat ledarskap samt en god balans mellan jobb och fritid. Tillsammans gör vi skillnad för samhället!

Tjänsten är placerad på Enheten för social hållbarhet på Samhällsavdelningen. På enheten arbetar vi bland annat med brotts- och drogförebyggande uppdrag, mäns våld mot kvinnor, mänskliga rättigheter, jämställdhet och integration. Arbetet handlar ofta om att stödja länets kommuner och att samordna olika insatser i länet i samverkan med andra myndigheter och organisationer.

Utgångspunkten för social hållbarhet är ett rättighetsperspektiv som grundar sig i de mänskliga rättigheterna. Ekonomiska, politiska, sociala och kulturella rättigheter för alla människor är en förutsättning för ett socialt hållbart samhälle.

Arbetsuppgifter

Som strateg inom social hållbarhet med fokus på tillsyn inom alkohol och tobak är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att bedriva tillsyn av länets kommuner i deras verksamhet med alkohol- och tobakslagstiftningen. I ditt uppdraget fångar du upp lokala och regionala behov av stöd och verkar för en enhetlig handläggning i länet.

Du kommer att arbeta i nära samverkan med samordnaren för det förebyggande arbetet inom alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTs) och den brottsförebyggande samordnaren på enheten. Dina närmsta kollegor inom tillsynsområdet finner du i det nationella nätverket för alla Sveriges länsstyrelser. Arbetet innebär en del resor inom länet och i Sverige.

Du kommer arbeta med att:

  • bedriva tillsyn av kommunernas verksamhet enligt Alkohollagen, och Lagen om tobak och liknande produkter, samt Lagen om tobaksfria nikotinprodukter
  • genomföra löpande tillsyn av kommunernas tillståndsgivning gällande alkohol- och tobakslagstiftningen
  • svara för information och vägledning till kommunerna på ett rättssäkert och pedagogiskt sätt
  • arrangera utbildningar
  • sammankalla och leda/delta i olika nätverk regionalt och nationellt
  • handlägga ärenden och skriva förslag till beslut och remissvar
  • driva strategiskt utvecklingsarbete inom flera olika delar inom social hållbarhet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har examen inom juridik, ekonomi, samhällsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren finner motsvarande.

Det är meriterande om du har erfarenhet av tillsynsarbete, gärna inom alkohol- och tobaksområdet. Du behöver ha god förståelse för och erfarenhet av arbete med myndighetsutövning och god kännedom om statlig och kommunal verksamhet. Det är viktigt att du kan kommunicera komplexa frågor på ett tydligt sätt. Du kan också tillgodogöra dig juridisk text och omsätta den till råd och stöd till andra tillsynsmyndigheter.

Som person är du självgående, men har också lätt för att samarbeta. Eftersom arbetet också innebär att ge råd och stöd behöver du både vara serviceinriktad och relationsskapande. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kalmar
Län Kalmar län
Land Sverige
Referensnummer 112-4608-2024
Kontakt
  • Martina Almqvist, 010-2238441
Facklig företrädare
  • Anna Lindberg, SACO, 010-2238561
  • Ted Kransby, ST, 010-2238454
Publicerat 2024-05-03
Sista ansökningsdag 2024-05-26

Tillbaka till lediga jobb