LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLANDS LÄN, Natur och Miljö

Vill du bidra till en bättre vattenmiljö i hela Västmanland? Hos oss får du kartlägga var det är viktigast att göra åtgärder för att nå god status, särskilt i vatten påverkade av fysiska förändringar och övergödning. Här välkomnas du av trevliga och engagerade kollegor som också jobbar med vattenfrågor. Tillsammans arbetar vi för ett hållbart Västmanland för nuvarande och kommande generationer.

Arbetsuppgifter

Länsstyrelsen levererar underlag till den regionala Vattenmyndigheten som beslutar om miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram. Du kommer främst arbeta med fysisk påverkan och övergödning i sjöar och vattendrag. Din roll blir att ta fram underlag och att göra bedömningar inom vattenförvaltningens olika delmoment såsom påverkansanalys, statusklassificering, åtgärdsförslag och miljökvalitetskrav. Du samarbetar nära med kollegor på arbetsplatsen och ingår i nationella nätverk med kollegor över hela landet.

I rollen ingår att:

 • Kartlägga och analysera påverkan från fysiska förändringar och övergödning
 • Bidra med hydromorfologisk kompetens vid omprövning av vattenkraften (NAP)
 • Delta i utvecklingsprojekt om vilken miljökvalitet som ska uppnås i jordbrukspåverkade vatten
 • Delta i bedömning av hur miljökvalitetsnormerna följs vid tillståndsprövning
 • Vid behov göra andra förekommande arbetsuppgifter, t ex vattenprovtagning i fält

 

Om arbetsplatsen

Som vattenförvaltare ingår du som en av tolv andra på enheten för vattenvård och fiske. Vi jobbar för en bättre vattenmiljö med allt från invasiva främmande arter, nationella prövningsplanen för vattenkraft och kalkning till skyddsvärda arter, restaurering och fiskefrågor. Vår enhet ingår i avdelningen som även jobbar med miljöskydd och naturreservat.

Länsstyrelsens lokaler finns centralt placerade, nära tågstationen, i Västerås.

 

Kvalifikationer

 • Minst treårig universitets- eller högskoleexamen med miljö- eller naturvetenskaplig. Din utbildning bör innehålla hydrologi, limnologi och/eller vattenvårdslära inriktning eller annan relevant inriktning
 • B-körkort

Det är meriterande om du:

 • har erfarenhet av arbete med vattenförvaltning enligt EU:s ramdirektiv för vatten och erfarenhet av arbete med frågeställningar kring hydromorfologi och övergödning
 • kan hantera stora och komplexa datamängder i Excel, Access eller Power BI och har kunskaper i GIS.

Personliga egenskaper:

Vi söker dig som är ansvarstagande och kan driva dina frågor framåt på ett strukturerat sätt. Du utgår från ett långsiktigt helhetsperspektiv, prioriterar och är uthållig. Du hittar rätt balans mellan kvalitet och effektivitet, har god samarbetsförmåga och bidrar på ett prestigelöst sätt till en god arbetsmiljö. För att trivas i rollen behöver du ha lätt för att ställa om efter ändrade förutsättningar.

 

Om Länsstyrelsen i Västmanland

Länsstyrelsen i Västmanlands län är en spännande, kompetent och trivsam arbetsplats. Få arbetsplatser har en så stor bredd i sin verksamhet. Vi är runt 200 medarbetare som tillsammans utvecklar och jobbar med frågor som är avgörande för samhället. Vi har en samordnande roll i länet och är därför en viktig länk till regering, riksdag och andra myndigheter. Vår vision är ett hållbart Västmanland för nuvarande och kommande generationer.

Möt några av våra medarbetare och läs mer om vad vi erbjuder som arbetsgivare

 

Övrigt

För att arbeta hos oss måste du dela länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. Hos oss på länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.

Det här betyder det att vara krigsplacerad hos oss

Så behandlar Länsstyrelsen Västmanland dina personuppgifter

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter sommaren
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Västerås
Län Västmanlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-2934-2024
Kontakt
 • Malin Pettersson, 010-2249332
 • Katarina Agné, 010-2249201
Facklig företrädare
 • Åsa Sars, 010-2249387
 • Torbjörn Messing, 010-2249371
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-06-02

Tillbaka till lediga jobb