LÄNSSTYRELSEN I NORRBOTTENS LÄN, Samhälle, Miljöskydd

Vill du tillsammans med en grupp specialister arbeta för en hållbar utveckling och moderna miljövillkor för industrier i Norrbotten? Drivs du av att känna att du bidrar till helheten och sakligt och objektivt kan arbeta för att tillvarata miljöns intressen för nutida och framtida generationer? Då har du hittar rätt!

Som medarbetare hos oss är du en del av ett större sammanhang där du får möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling både i Norrbotten, nationellt och internationellt.

Du kommer att vara en del av enheten för miljöskydd där du tillsammans med kollegor arbetar för att främja en hållbar utveckling för länet bland annat genom prövning och tillsyn av miljöfarliga verksamheter (exempelvis gruvor, vindkraft, industrier och täkter) och tillsyn inom
dammsäkerhetsområdet, gränsöverskridande avfallstransporter och sevesoverksamheter. Vi arbetar även mot brottslighet inom avfallsområdet och ger vägledning till kommunerna.

Om jobbet

Vi söker nu två miljöingenjörer som är intresserade av att arbeta för en hållbar utveckling och vara
mitt i händelsernas centrum när Norrbotten ställer om. Du kommer bland annat att arbeta med
tillståndsprocesser för större industrietableringar, gruvnäringar, stålverk med fossilfri teknik och
vindkraftparker med mera. Genom ditt arbete hos oss kommer du att få en bred insyn i den
samhällsomvandling som pågår i Norrbotten.

Du kommer att, med miljöbalken som grund, bedöma de tekniska beskrivningar som
verksamhetsutövare lämnar in till oss i sina tillståndsansökningar. Utifrån miljökonsekvensbeskrivningen gör du sedan med hjälp av inspel från sakkunniga kollegor inom länsstyrelsen en helhetsbedömning hur verksamheten påverkar människors hälsa och miljön och om verksamhetens miljöpåverkan är rimlig utifrån gällande miljölagstiftning. Arbetet mynnar därefter ut i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen för tillståndsprövning. Det kan även bli aktuellt att medverkan vid förhandlingar i domstol. Det kan även bli fråga om beredning av ärenden till miljöprövningsdelegationen (MPD).

Inom tillsynsarbetet kommer du att bedöma och granska att verksamhetsutövarna följer gällande tillstånd och villkoren för verksamheten. Du kommer även att göra besök på plats för att följa upp verksamheten och anmälda förändringar i verksamheten.

Arbetet är i ständig utveckling och utifrån vårt uppdrag kan arbetsuppgifterna komma att förändras över tid. Du behöver därför kunna hantera förändringar. Det ger dig samtidigt möjligheter att utvecklas och både bredda och fördjupa din kompetens hos oss.

Om dig

Vi söker dig som har: 

  • akademisk utbildning med teknisk eller naturvetenskaplig inriktning, eller annan för tjänsten relevant utbildning och/eller erfarenhet som vi bedömer som likvärdig.
  • erfarenhet av att arbeta med miljöfrågor inom miljöbalkens område vid industrier, länsstyrelse, annan myndighet eller kommun alternativt arbetat som konsult med miljöbedömningar.

Eftersom arbetet dagligen innebär mycket kontakter både internt och externt är det viktigt att du
uttrycker dig väl på svenska i tal och skrift.

Som person har du lätt för att samarbeta och bygga goda relationer samtidigt som du har hög integritet. Du är prestigelös och delar gärna med dig av dina kunskaper och erfarenheter till gruppen samtidigt som du har lätt för att ta till dig nya arbetssätt. I ditt arbete har du en god analytisk förmåga och kan ta in och bearbeta information och underlag från olika ämnesområden och sammanställa det viktigaste till ett beslutsunderlag. Du har ett strukturerat arbetssätt
och kan självständigt driva ärenden framåt tills de är avslutade.

Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av:

  • att driva frågor samt göra objektiva och sakliga avvägningar mellan motstående intressen.
  • att företräda en part vid domstol.
  • att arbeta med eller på annat sätt fått kunskap om miljöfrågor som är kopplade till gruvverksamhet, vindkraft, vätgas, eller Sevesoverksamheter.

För oss är personliga egenskaper viktiga och vi ser det som en självklarhet att du bidrar positivt till vår arbetsmiljö och arbetsglädje samt agerar utifrån den statliga värdegrunden.

Bra att veta 

Kallas du till intervju kan du komma att få göra ett arbetsprov.

Eftersom vissa arbeten hos oss ställer krav på säkerhetsprövning kan du innan en anställning komma att få göra en säkerhetsprövning. Den innehåller ett säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll. För vissa arbeten krävs svenskt medborgarskap.  

Övrigt

Vi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka. Vi välkomnar medarbetare med olika bakgrund och arbetar för att vår arbetsplats ska vara tillgänglig för alla.

Vi verkar för att ha medarbetare med kunskaper inom Sveriges minoritetsspråk och sätter därför värde på dina kunskaper i samiska, meänkieli, finska, romani chib och jiddisch.

I rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till annonseringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför ytterligare kontakt med media-/annonsförsäljare, rekryteringssajter och liknande.

Om Länsstyrelsen och vårt erbjudande till dig

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Luleå
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 112-9434-24
Kontakt
  • Anna-Carin Ohlsson, 010-2255391
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare för Saco och ST nås via växel, 010-2255000
Publicerat 2024-06-20
Sista ansökningsdag 2024-08-11
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb