LÄNSSTYRELSEN SKÅNE, Landsbygdsavdelningen, Enheten för lantbruksdjur

Länsstyrelsen Skåne skapar samhällsnytta genom att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden. Målet är att göra det bästa för Skåne och bidra till goda livsvillkor och en hållbar utveckling. I vårt uppdrag har vi olika roller och fungerar både som utvecklingspartner och som beslutsfattare i frågor som rör länets utveckling. Vi arbetar på uppdrag av regering och riksdag och investerar 2,3 miljarder och fattar 70 000 myndighetsbeslut för Skånes och Sveriges bästa varje år.

Vi är ca 600 medarbetare och har kontor i Malmö och Kristianstad.

Beskrivning

Länsstyrelsen söker en djurskyddsinspektör till enheten för lantbruksdjur på landsbygdsavdelningen. Din arbetsplats blir på vårt kontor i Kristianstad. Anställningen är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Enheten för Lantbruksdjur arbetar med offentlig kontroll enligt djurskyddslagen. Idag arbetar ca 20 medarbetare på enheten som djurskyddsinspektörer, djurskyddshandläggare eller administratörer. Vi hanterar ett stort antal ärenden per år och utför regelbundna planerade djurskyddskontroller, kontroller efter anmälningar samt kontroller efter ansökan om att bedriva verksamhet med djur. I våra ärenden fattar vi ibland ingripande beslut såsom föreläggande om åtgärder, beslut om omhändertagande eller beslut om djurförbud. En del av våra ärenden hanteras administrativt genom tex granskningar av anmälningar från kontoret. Vi arbetar även med information och rådgivning om djur och djurskydd ut mot djurhållare och till samhället.

Arbetsuppgifter

Som djurskyddsinspektör arbetar du huvudsakligen med att utföra djurskyddskontroller ute hos olika djurhållare. Kontrollerna kan vara rutinmässiga kontroller av lantbruksdjur och häst, kontroller av tillståndspliktiga verksamheter med häst eller kontroller efter att vi fått in en anmälan om misstänkt vanvård av djur. I arbetet jobbar vi med människor, men för djuren. I arbetsuppgifterna ingår att informera djurägare om regelverket. I tjänsten ingår att skriva kontrollrapporter efter utförd kontroll samt vid behov fatta akuta beslut ute i fält om föreläggande eller omhändertagande. Den här tjänsten omfattar även periodvis att du jobbar mer administrativt från kontor med de arbetsuppgifter som kommer runtomkring kontrollerna så som tex skriva beslut om föreläggande, underrättelse inför beslut, handlägga administrativa uppföljningar, ta emot anmälningar mm. Alla jobbar vi tillsammans för att handlägga och kontrollera djurskyddet i Skåne.

Som medarbetare hos oss har du tre roller: arbetstagare, kollega och verksamhetsutövare.

I rollen som arbetstagare representerar du myndigheten, tillsammans med dina kollegor bidrar du till det samlade resultatet och som verksamhetsutövare skapar du samhällsnytta utifrån din sakkompetens.

Kvalifikationer

Länsstyrelsen eftersträvar att ha medarbetare med olika egenskaper, förutsättningar och livserfarenheter. Det är samspelet mellan medarbetarnas olikheter och likheter som utgör en av Länsstyrelsens framgångsfaktorer.

För att kunna arbeta som djurskyddsinspektör behöver du ha relevant utbildning som har gett dig kunskap om olika djurslag och olika former av djurhållning samt kunskap om djurskyddslagstiftningen. Utbildningar som är relevanta är lantmästarprogrammet, husdjursagronomprogrammet, etologi- och djurskyddsprogrammet, veterinärutbildning, biologutbildning eller miljö- och hälsoskyddsutbildning med påbyggnad inom djurskydd.

Det är meriterande om du har yrkesmässig erfarenhet av djurskyddsarbete, gärna från offentlig verksamhet. Vi ser gärna att du har erfarenhet av praktiskt arbete inom djurhållning, det är positivt om denna erfarenhet avser fjäderfä.

Då fältarbete förekommer är B-körkort ett krav.

I arbetet behöver du alltid ha ett gott bemötande och en motiverande inställning mot djurhållarna du möter samtidigt som du måste vara tydlig med vad som behöver åtgärdas i djurhållningen. Du har en personlig mognad, är trygg i dig själv och kan skilja mellan det professionella och det personliga.

Du är lugn, stabil och kontrollerad i stressade och pressade situationer samt har en empatisk förmåga så att du kan sätta dig in i andras situationer och perspektiv. Arbetet medför att du måste kunna göra rätt avvägningar och prioriteringar, se sammanhang och ta ställning till långsiktiga konsekvenser vilket kräver ett gott omdöme. Du behöver även ha en god analytisk-och organisatorisk förmåga, vara datorkunnig, bekväm med administrativt arbeta samt kunna formulera dig i både tal och skrift. Du är hjälpsam gentemot dina kollegor och prioriterar enhetens samlade framgång före din egen.

Som medarbetare på Länsstyrelsen Skåne har du förmåga att ta initiativ och aktivt söka ansvar för arbetsuppgifter. Vår komplexa verksamhet ställer krav på att du kan se frågor ur olika perspektiv för att kunna fatta rätt beslut. Tillsammans med dina kollegor arbetar du mot gemensamma mål och det är därför en förutsättning att du är bra på att både samarbeta och kommunicera med andra.

Säkerhetsklassning

Länsstyrelsen har en viktig samordnande roll vid samhällsstörningar och därför ställer vi höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Vissa av våra anställningar är säkerhetsklassade och kan även innebära en krigsplacering vid myndigheten, vilket innebär att säkerhetsprövning behöver genomföras innan beslut om anställning fattas. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585).

Övrigt

Vi ber dig söka tjänsten genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Här hittar du information om hur Länsstyrelsen Skåne behandlar personuppgifter. 

Här hittar du mer information om Länsstyrelsen Skåne. 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Kristianstad
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer 112-3962-24
Kontakt
  • Emma Thim, enhetschef, 010-2241673
Facklig företrädare
  • Lena Järkelid, Saco-S, 010-2241416
  • Kitty Lilja, OFR/S, P, O (ST), 010-2241262
Publicerat 2024-02-05
Sista ansökningsdag 2024-03-03

Tillbaka till lediga jobb