Naturskyddsfunktionen

Länsstyrelsens cirka 300 medarbetare arbetar som regeringens representant på regional nivå. Vårt uppdrag är att utveckla länet samt verka för att de nationella politiska målen får genomslag i länet. Vi arbetar för att vara en myndighet fri från diskriminering och vill tillvarata de kvalitéer som mångfald tillför verksamheten.

Naturvårdsenheten är den största av länsstyrelsens sju enheter. Här arbetar vi bland annat med att med att bevara den biologiska mångfalden, främja friluftslivet, bilda och sköta om naturreservat, underhålla våra fjälleder, förvalta våra viltstammar, samt bedriva tillsyn och utfärda tillstånd. Hos oss arbetar experter inom dessa områden som gärna delar med sig av sin kunskap.

Vi arbetar med respekt, professionalitet och öppenhet för länets invånare – tillsammans för en hållbar framtid!

Beskrivning

Naturskyddsfunktionen med 16 medarbetare är en av fyra funktioner inom Naturvårdsenheten. Vi arbetar främst med områdesskydd, åtgärdsprogram för hotade arter samt ärendehandläggning. 

Naturärendegruppen med sex kompetenta medarbetare tar fram beslutsunderlag för tillstånds- och dispensprövning för skyddade naturområden, strandskydd, terrängkörning, art skydd, biotopskydd samt andra naturvårdsärenden kopplade till främst miljöbalken och terrängkörningsförordningen. Från och med våren 2023 kommer vi även att ansvara för att granska och överpröva kommunala dispenser inom strandskydd. 

Vi söker därför en tillsvidaretjänst för ärendehandläggning strandskydd och övriga ärenden inom 7-8 kap. miljöbalken - Är du den vi söker?  

Arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i Naturärendegruppen. I arbetet ingår såväl granskning och överprövning av strandskydd som prövning av tillstånd och dispenser inom 7- 8 kap. miljöbalken och terrängkörningsförordningen. Tillsyn och information till verksamhetsutövare samt tillsynsvägledning till kommunerna är andra viktiga arbetsuppgifter. I arbetet ingår även att besvara interna och vid enstaka tillfällen externa remisser. Ditt specifika ansvarsområde kommer att bestämmas i samband med att rekryteringen avslutas. I tjänsten föreligger behov av viss flexibilitet då vi hjälper varandra vid ärendetoppar och vakanser.  

Kvalifikationer

Då arbetet kan innebära resor är körkort för personbil ett krav. Du har högskoleutbildning inom naturvård, miljöjuridik, miljövetenskap eller annan erfarenhet som vi finner likvärdig. Det är dessutom viktigt att du har erfarenhet av och förmåga att tolka och omsätta lagstiftning inom bl.a. 7-8 kap. miljöbalken till motiverade beslut. Du har lätt för att uttrycka dig på svenska i tal och i skrift.

Kunskap och erfarenhet av naturvård, strandskydd samt praktisk erfarenhet av Platina och GIS arbete är extra meriterande. Men det är även meriterande om du har erfarenhet av ärendehandläggning på myndighet samt kunskap om och erfarenhet av att tillämpa miljöbalken och terrängkörningslagstiftning

Vi lägger stor vikt vid din personliga lämplighet och tycker det är viktigt att du är flexibel, har lätt för att samarbeta och skapa goda relationer. Du visar gott omdöme och integritet i din myndighetsutövning. Genom att du är strukturerad och självgående så har du en god förmåga att planera och prioritera ditt arbete. Arbetet kräver att du är ansvarstagande samt mål- och resultatorienterad. Under arbetsintensiva perioder har du förmågan att fokusera på rätt saker och vara effektiv. 

Villkor

Anställningsform: Tillsvidare.
Omfattning: 100 %.
Tillträde: 1 maj eller efter överenskommelse.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Östersund
Län Jämtlands län
Land Sverige
Referensnummer 1268-2023
Kontakt
  • Annelie Johansson, funktionschef, 010-2253479
  • Bitti Jonasson, enhetschef, 010-2253608
Facklig företrädare
  • Anders Davidsson, Saco, 010-2253224
  • Marie Fastesson, ST, 010-2253429
Publicerat 2023-02-17
Sista ansökningsdag 2023-03-05

Tillbaka till lediga jobb