Länsstyrelsen i Kronobergs län, Samhällsutvecklingsavdelningen, Försvar och beredskapsenheten

Länsstyrelsen Kronoberg är en statlig myndighet. Vi arbetar för ett mer hållbart Kronoberg där människor och företag växer tillsammans. Hos oss finns 220 engagerade medarbetare med kompetenser inom många olika expertområden. Vi genomför de uppdrag vi får från riksdag och regering och driver utveckling i länet i samverkan med olika aktörer.

Vårt kontor ligger i centrala Växjö och för oss är det viktigt att vår arbetsplats präglas av tillit, öppenhet, ansvar och respekt.

Försvars- och beredskapsenheten består av ett tiotal personer som ansvarar för det långsiktiga utvecklingsarbetet inom civil beredskap och operativ krishantering vid olika typer av samhällsstörningar. Vi samordnar olika aktörers gemensamma arbete inom Krissamverkan Kronoberg och länets krishanteringsråd. Vi driver också utvecklingsprojekt och processer inom civilt försvar, kärnenergiberedskap och krisberedskap tillsammans med aktörer i länet och nationellt.

Enheten har ett tillitsbaserat arbetssätt. Som medarbetare bidrar du till utvecklingen. I gruppen tar var och en ansvar för att identifiera problem, ta fram förslag på lösningar och genomföra dessa. I vår arbetsgrupp finns flera olika kompetenser och du får möjlighet till personlig utveckling och ständigt lärande i ett öppet och tillåtande arbetsklimat.

Arbetsuppgifter

Arbetet med samhällets civila beredskap är i en intensiv utvecklingsfas och Länsstyrelsen har en nyckelroll i arbetet. Vi söker dig som kan driva och delta i projekt och processer inom totalförsvaret mot målbilden om ett fullt utbyggt civilt försvar i Kronobergs län till 2030. Mycket av arbetet sker i samverkan med Försvarsmakten och andra aktörerna i länet och nationellt.
Huvuduppgiften är beredskapsplanering för totalförsvaret. Det inkluderar arbetsuppgifter såsom att genomföra utredningar, delta och leda processer och projekt, planera och genomföra utbildningar och övningar samt ansvara för olika nätverks- och arbetsgruppsmöten. Därutöver bidrar du vid skarp krishantering i länet och vid behov genom att stödja andra aktörer.

Du kan bli aktuell för rollen som tjänsteperson i beredskap (tib) som är myndighetens inriktnings- och samordningskontakt för att upptäcka, verifiera, larma och informera om pågående samhällsstörningar.

Beroende på ditt intresse och tidigare erfarenheter kan det även bli aktuellt med andra arbetsuppgifter inom området civil beredskap.

Tjänsten innebär resor både inom och utom länet och övernattningar på annan ort kan bli aktuellt.

Kvalifikationer

Du har

 • utbildning inom området samhällsskydd och beredskap och/eller erfarenhet från operativt eller strategiskt beredskapsarbete
 • god förmåga att uttrycka dig på svenska i tal och skrift
 • B-körkort.

Det är meriterande om du har

 • erfarenhet av totalförsvarsplanering på strategisk nivå
 • erfarenhet av processbaserat arbete alternativt komplexa utvecklingsprojekt
 • erfarenhet av arbete i offentlig verksamhet
 • erfarenhet av offentlig och privat samverkan
 • erfarenhet av att planera och genomföra utbildningar och övningar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och kan komma att använda tester i rekryteringsprocessen.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som har ett brett samhällsengagemang och kunskap om hur samhällets olika funktioner samverkar. Arbetet på försvars- och beredskapsenheten innebär utvecklingsinsatser där få eller inga färdiga mallar finns. Du förväntas kunna ta ansvar hela vägen från att identifiera problem eller behov till att ta fram förslag på lösningar och genomföra dessa. Därför värderar vi följande personliga egenskaper extra högt:   

 • god förmåga till självledarskap mot uppsatta mål
 • god förmåga att etablera och upprätthålla goda relationer till kollegor och samverkande aktörer
 • god förmåga att växla mellan att ta en ledande eller deltagande roll i olika förvaltnings- och utvecklingsuppdrag
 • god förmåga till perspektivförståelse och helhetssyn.
Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Växjö
Län Kronobergs län
Land Sverige
Referensnummer 112-1362-2023
Kontakt
 • Max Hector, försvarsdirektör, 010-2237000
 • Fredrik Nygren, biträdande försvarsdirektör, 010-2237000
Facklig företrädare
 • Hanna Pettersson, ST, 010-2237000
 • Veronica Trygg, SACO, 010-2237000
Publicerat 2023-03-06
Sista ansökningsdag 2023-03-26

Tillbaka till lediga jobb