LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND, Miljöskyddsavdelningen

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare.

Vi har ett meningsfullt och hållbart arbete med trevliga och kompetenta kollegor. Hos oss arbetar vi med att få samhällen, människor, djur, natur och kulturvärden att fungera både idag och i framtiden.

Många pratar om Grön omställning och hållbarhet men vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Vad vi kan erbjuda dig
Länsstyrelsen är en spännande arbetsplats med en mängd olika typer av uppdrag inom nästan alla samhällets områden. Du kommer till en arbetsplats med engagerade och kompetenta chefer och medarbetare, en bra arbetsmiljö och goda arbetsvillkor. Vi tror du kommer ha roligt och vi vet att du kommer att lära dig mycket och även själv utvecklas här på Länsstyrelsen. Inom miljöprövningsenheten har vi länge arbetat med verksamhetsutveckling och vi har en effektiv verksamhet utifrån gällande lagstiftning.

Arbetsuppgifter

Miljöskyddsavdelningens huvudsakliga uppdrag är att bidra till den Gröna omställningen genom tillsyn och prövning av miljöfarlig verksamhet samt arbete med energi- och klimatomställning.  Vidare arbetar vi med vägledning till kommuner och verksamhetsutövare samt med förorenade områden. Vi ansvarar även för Länsstyrelsens miljömålsarbete. Vi söker nu 1-2 handläggare till Miljöprövningsenheten.

För att de gröna investeringar som planeras i samhället i dag ska kunna genomföras i tid och bidra till samhällets klimatomställning behöver Länsstyrelsen förstärka sitt arbete med miljöprövning. Därför söker vi nu dig som vill medverka till en effektiv och rättssäker miljöprövning samtidigt som du bidrar till den Gröna omställningen. Vi tror att du har erfarenhet av att arbeta med framtagande av MKB för miljöfarlig verksamhet eller erfarenhet av tillsyn eller prövning av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Du kanske även har arbetat med miljöfrågor på någon industri eller miljöfarlig verksamhet. Tjänsterna är placerade vid avdelningens miljöprövningsenhet, med medarbetare i Göteborg, Vänersborg och Mariestad.

I arbetsuppgifterna ingår samråd och beredning av alla typer av ärenden som ska prövas av Miljöprövningsdelegationen samt Mark- och miljödomstolen. Vi företräder även Länsstyrelsen i förhandlingar med domstolen. Varje handläggare har sina specialområden/branscher. Vi svarar även på remisser till statliga verk och till miljödepartementet.

Arbetet är självständigt men innebär även många kontakter med andra medarbetare internt på Länsstyrelsen och externa aktörer. Vi sätter därför stort värde vid samarbetsförmåga och att du har ett positivt och framåtriktat arbetssätt. Ärendena är komplexa och bereds ofta tillsammans med övriga enheter inom miljöskyddsavdelningen samt andra avdelningar inom Länsstyrelsen. Arbetet innebär hantering av många ärenden samtidigt vilket kräver att du har förmåga att kunna arbeta strukturerat. Ärendena är i vissa fall förenade med motstående intressen.


Din placeringsort är Göteborg, Vänersborg eller Mariestad. Det finns goda möjligheter att delvis arbeta på distans. Resor ingår i tjänsten. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av buss och tåg men den här tjänsten förutsätter även resor med bil.

Kvalifikationer

Krav:                                

 • Universitet/högskoleutbildning med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning eller utbildning och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
 • Minst 3 års aktuell arbetslivserfarenhet med miljöfarlig verksamhet eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
 • God förmåga att formulera dig på svenska i både tal och skrift
 • B-körkort

Meriterande:

 • God kompetens och gedigen erfarenhet inom industrisektorn
 • Erfarenhet från tillsyn och prövning av miljöfarlig verksamhet
 • Erfarenhet av processledning


Personliga egenskaper:

Som person är du välstrukturerad och har god ordning. Du är drivande, målinriktad och stimuleras av att arbeta i högt tempo. För att trivas hos oss behöver du ha förmåga att hitta rätt nivå för att nå resultat. Du har ett hälsosamt förhållningssätt till arbetet, vilket märks bland annat på hur du planerar och genomför dina uppdrag. Som person ligger ditt fokus på möjligheter snarare än hinder. 

Viktiga förutsättningar för att lyckas i uppdraget är även att du som person är självgående och har lätt för att fatta beslut samt har god samarbetsförmåga.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till vårt goda arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Vi ser fram emot din ansökan och hoppas på att din bakgrund och din kompetens kan bidra till att öka vår mångfald.

Din placeringsort är Göteborg, Vänersborg eller Mariestad. Det finns goda möjligheter att delvis arbeta på distans. Resor ingår i tjänsten. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av buss och tåg men den här tjänsten förutsätter även resor med bil.

Varmt välkommen med din ansökan!

Övrig information

Länsstyrelsen planerar att anställa 1-2 miljöhandläggare.
Arbetstid: Dagtid måndag-fredag. Beredskap kan förekomma. 
Anställningen kan komma att inledas med 6 månaders provanställning.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetenhet. Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan komma att genomföras innan vi fattar beslut om anställning. Läs mer om säkerhetsprövning Personalsäkerhet - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se). 

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.  

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Heltid
Ort Göteborg, Mariestad eller Vänersborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-10150-2023
Kontakt
 • Ulrika Samuelsson, enhetschef, 010-2245435
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO , 010-2244472
 • Martin Dahl, ST , 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO , 0770-457900(växel)
Publicerat 2023-03-14
Sista ansökningsdag 2023-04-10

Tillbaka till lediga jobb