IT-avdelningen, Enheten för säkerhet IT

Länsstyrelsernas IT-avdelning är i en spännande utvecklingsfas där digitalisering, innovativa lösningar och säkerhets- och beredskapsfrågor är i fokus. Vår IT-miljö är omfattande och varierande. Den innefattar allt från modern infrastruktur till system som vi utvecklar själva. Något av det roligaste med att arbeta här är att våra idéer kommer hela samhället till nytta. Det ger en alldeles speciell känsla som är svår att slå.

Länsstyrelsernas verksamhet har en stor bredd och verkar inom områden som är högst aktuella i dagens samhälle. Länsstyrelsernas IT-avdelning är nationell och jobbar för samtliga 21 länsstyrelser i Sverige och deras 7000 medarbetare.

Beskrivning

Du tillhör IT-avdelningens Säkerhetsenhet som ansvarar för att perspektiven riskhantering, IT-säkerhet, säkerhetsskydd, signalskydd och totalförsvar omhändertas inom IT-verksamheten. Säkerhetsenheten agerar primärt styrande, rådgivande och samordnande med utgångspunkt i ett helhetsperspektiv för IT-verksamheten.

I rollen som säkerhetsskyddsstrateg är du med och bygger upp en säkerhetsorganisation med brett perspektiv, det är av vikt att du har ett fokus på att utföra och ställa krav utifrån gällande samt kommande lagstiftning och regelverk. Gemensamt säkerställer vi att IT-avdelningens verksamhet är säkerhetsmedveten, motståndskraftig, robust och har förmåga att hantera och verka under kris. Du ansvarar för omvärldsbevakning inom ditt specialistområde, samt utbildar och coachar övriga på enheten och avdelningen. Arbetet sker i nära samarbete med säkerhets- tillika säkerhetskyddschef för Länsstyrelsen Västra Götaland. 

Placeringsort är Göteborg, Stockholm, Vänersborg eller enligt överenskommelse. Vi erbjuder ett flexibelt arbete med goda möjligheter att arbeta på distans. Resor ingår i tjänsten.

Dina primära arbetsuppgifter innebär att:

 • Driva eller agera metodstöd vid säkerhetsskyddsanalyser, särskild säkerhetsskydds- och lämplighetsbedömningar.
 • Leda processer som t.ex. samråd (kring informationssystem).
 • Utveckla IT-verksamhetens arbete med säkerhetsskydd.
 • Genomföra eller stödja vid säkerhetsprövningsintervjuer och säkerhetssamtal.
 • Upprätta och genomföra säkerhetsskyddad upphandling.
 • Upprätta, förvalta samt utföra revision och kontroll av säkerhetsskyddsavtal och säkerhetsskyddsinstruktioner.
 • Följa upp registerkontroller.

Kvalifikationer
Krav

Du som söker ska ha följande kvalifikationer:

 • en relevant eftergymnasial utbildning såsom högskole- eller yrkeshögskoleutbildning inom säkerhetsområdet, eller annan utbildning kompetens och erfarenhet som vi bedömer likvärdig.
 • erfarenhet av säkerhetsskyddsarbete med analyser och planer.
 • självgående, driver dina uppdrag och arbetsprocesser samt stödjer andra i deras.
 • goda dokumentationsegenskaper, systematiskt såväl som för analyser, rapporter och beslutsunderlag.
 • god förståelse för det säkerhetspolitiska läget och dagens hotbild samt de omvärldsfaktorer som kan påverka samhällskritiska funktioner.
 • mycket högt säkerhetstänk med hög personlig integritet
 • mycket goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift.
 • goda kunskaper i engelska.

Meriterande

Om du haft rollen som handläggare, samordnare, säkerhetsansvarig eller motsvarande inom säkerhetsskyddsområdet är det meriterande. Om du har signalskyddskompetens, arbetat som sambandsansvarig eller inom krisberedskap, civilförsvar och dess planering så är det positivt. Vi ser det också som värdefullt med arbetslivserfarenhet inom offentlig verksamhet. Det är också ett plus om du har jobbat med att genomföra utbildningar och workshops. 

Personliga egenskaper

Som person är du drivande och har god initiativförmåga. Du har god förmåga att samarbeta med andra och skapa goda relationer med fokus på samverkan både inom och utanför den egna organisationen. Du har förmåga att arbeta självständigt och kan fatta beslut inom ramen för ditt uppdrag. Du har god kommunikativ förmåga där du genom ditt pedagogiska förhållningssätt når ut till olika målgrupper och ökar förståelsen och medvetenheten kring risker och vikten av systematiskt säkerhetsarbete och en god säkerhetskultur. Du har förmåga att förstå komplexa samband, skapa helhetsbilder och snabbt kunna sätta dig in i hur saker och ting hänger ihop.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vad erbjuder vi dig?

Du blir del av ett kunnigt och välfungerande team som delar med sig av sin kompetens. Förutom intressanta och varierande arbetsuppgifter har du goda möjligheter att utvecklas i arbetet. Hos oss får du goda förmåner kring ledigheter och friskvårdsbidrag. Vi erbjuder ett flexibelt arbete med goda möjligheter till distansarbete. Vi värdesätter en bra balans mellan arbete och fritid.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning som speglar länens befolkning.

Varmt välkommen med din ansökan! 

Övrigt

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetenhet. Säkerhetsprövning enligt Säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras innan vi fattar beslut om anställning. Läs mer om säkerhetsprövning Personalsäkerhet - Säkerhetspolisen (sakerhetspolisen.se). Även svenskt medborgarskap kan komma att krävas.

Urval och intervjuer sker löpande.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad Dagtid måndag - fredag 40 timmar per vecka. Beredskap kan bli aktuellt längre fram i tjänsten.
Ort Göteborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-4863-2024
Kontakt
 • Nichlas Blomqvist, enhetschef, 010–2245413
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-02-05
Sista ansökningsdag 2024-03-03

Tillbaka till lediga jobb