Länsstyrelsen Västernorrland

Länsstyrelsen är en mångsidig myndighet med bred kompetens inom många olika samhällsområden. Vi arbetar för hållbar utveckling i hela länet och för att genomföra de uppdrag vi får från riksdag och regering så klokt och effektivt som möjligt. Hos oss gör du stor samhällsnytta.

Vi erbjuder dig en bra arbetsmiljö med stimulerande och utmanande arbetsuppgifter. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling för alla medarbetare. Vi har flexibla arbetstider och arbetssätt för att kunna skapa bra förutsättningar att förena arbetsliv och privatliv.

Västernorrlands län har en storslagen natur och består av både kust och inland. Länsstyrelsen finns i Härnösand, mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Vi har goda pendlingsmöjligheter, både längs kusten och inåt landet. I dag arbetar cirka 260 medarbetare hos oss. Landshövding Carin Jämtin är chef för länsstyrelsen Västernorrland.

Läs mer om vår verksamhet och våra förmåner på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland

Beskrivning

Det händer mycket inom området samhällsskydd och beredskap, både i länet och inom Länsstyrelsen. I takt med återuppbyggnaden av det civila försvaret och ett ökat fokus på beredskapsfrågor har uppdragen till länsstyrelserna de senaste åren blivit allt fler. Sedan den 1 januari 2023 är därför samhällsskydd och beredskap en egen enhet inom Länsstyrelsen Västernorrland. Enheten består idag av tolv medarbetare med varierad sammansättning av kompetens och erfarenhet.

Vill du vara med och bidra till ett säkrare samhälle och utveckla den civila beredskapen i Västernorrland tillsammans med andra aktörer?

Arbetsuppgifter

Enhetens arbetsuppgifter spänner över hela hotskalan från olyckor till krig och kan variera i omfattning och inriktning över tid. Arbetet utgår från den nationella planeringen men fokuserar på förhållandena i Västernorrland. Som medarbetare på enheten arbetar du tillsammans med kollegor på myndigheten och i samverkan med andra aktörer inom enhetens ansvarsområden krisberedskap, skydd mot olyckor och civilt försvar. När något allvarligt inträffar i Västernorrland har vi en aktiv roll att samordna hanteringen av händelsen i länet. Enheten ansvarar för samordning funktionen Tjänsteman i beredskap (TiB) vilken till stor del bemannas av enhetens medarbetare.

I arbete med civil beredskap och totalförsvar är det viktigt att omhänderta tvärperspektiven jämställdhet, mänskliga rättigheter och barnrätt, i allt från utbildning och övning till planering, handläggning och samverkan med andra aktörer. En viktig uppgift är att arbeta med stöd till metodutveckling inom tvärperspektiven. Du kommer också att bevaka och följa upp dessa frågor kopplat till området civil beredskap och verka för att integrera detta i både enhetens arbete och inom myndigheten. Du kommer arbeta i nära samverkan med enheten Social hållbarhet men också aktivt knyta andra kontakter inom myndigheten och skapa nätverk med andra länsstyrelser och i länet.

Ett närliggande arbetsområde är samarbete och gemensamt utvecklingsarbete med frivillig- och civilsamhällesorganisationer. En viktig del i en god civil beredskap och ett välfungerande totalförsvar är ett gott samarbete mellan offentliga aktörer respektive frivilliga och ideella aktörer. Länsstyrelsen har påbörjat ett arbete men det behöver både breddas och fördjupas. Under 2024 är det högt prioriterat att komma vidare i hur länsstyrelsen och andra aktörer i länet kan förstärkas med personal från frivilliga försvarsorganisationer (FFO) vid samhällsstörningar och under höjd beredskap och krig.

Ditt ansvarsområde kommer även omfatta andra uppdrag inom enhetens ansvarområde. Detta innefattar både deltagande i utvecklingsarbete och att kunna ta en operativ roll vid hantering av en samhällsstörning eller under höjd beredskap. I arbetet ingår att du har en god bild av förhållandena i länet. Resor i tjänsten förekommer, både inom länet och nationellt.

Är du den lagspelare som brinner för beredskapsfrågor som vi letar efter? I så fall ser vi fram emot din ansökan!

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en eftergymnasial utbildning, gärna med inriktning mot samhällsskydd och beredskap, mänskliga rättigheter eller jämställdhet, eller annan relevant inriktning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Du har också arbetslivserfarenhet som är relevant för tjänsten.

Det är särskilt önskvärt att du har erfarenhet från samverkan med frivilligorganisationer eller att du själv har arbetat inom civilsamhället. Har du drivit processer inom området mänskliga rättigheter liknande dem som förekommer i den här tjänsten är det också meriterade.

Det är önskvärt att du har erfarenhet av statlig eller kommunal verksamhet, särskilt inom området samhällsskydd och beredskap. Det är meriterande om du har tjänstgjort som TiB eller motsvarande funktion.

Vi förutsätter att du har ett högt säkerhetsmedvetande och en förståelse för säkerhetsskyddsarbete. Du har också B-körkort.

För att fungera i den här tjänsten behöver du självgående kunna driva arbetet framåt. Du har en uthållighet att jobba långsiktigt i processer som kan löpa över lång tid. Du har också en god samarbetsförmåga som kommer till nytta i dina kontakter både inom myndigheten och med andra aktörer. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Övrigt

Länsstyrelsen tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Som ett led i detta kan arbetsprov komma att tillämpas. För att arbeta hos oss måste du dela länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. 

Hos oss på länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse. Vi tillämpar sex månaders provanställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Härnösand
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-523-2024
Kontakt
  • Tobias Lindenkäll, 0611-349000
Facklig företrädare
  • Oskar Norrgrann, ST, 0611-349000
  • John Molin, SACO, 0611-349000
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-03-03

Tillbaka till lediga jobb