Länsstyrelsen i Hallands län, Samhällsbyggnadsenheten

Länsstyrelsen är regeringens företrädare i länet och samordnar det regionala utvecklingsarbetet. Vi arbetar med frågor som bland annat avser miljö- och naturvård, landsbygd, samhällsplanering, djurskydd, beredskap, jämställdhet, integration och kulturmiljö. Vi arbetar aktivt för länets utveckling och samordnar olika samhällssektorer. I vårt arbete värnar vi om rättssäkerhet, öppenhet, likabehandling och god service. Länsstyrelsen i Hallands län har sitt kontor i centrala Halmstad och vi är idag ca. 230 anställda. För mer information se vår webbplats, www.lansstyrelsen.se/halland.

Tjänsten är placerad på Samhällsbyggnadsenheten där 20 personer arbetar med huvudsakligen frågor som rör bostäder, klimat, energi, kulturmiljö, infrastruktur, GIS och samhällsplaneringsfrågor. Arbetet på enheten bedrivs i nära samverkan med länets kommuner, statliga myndigheter, företag, organisationer och medborgare. Hela enhetens arbete bedrivs utifrån lagstiftning och särskilda regeringsuppdrag.

Arbetsuppgifter

Du kommer att ingå i en arbetsgrupp som i huvudsak arbetar med handläggning av arkeologiärenden enligt 2 kap. kulturmiljölagen i samband med samhällsplanering och markanvändningsfrågor. Arbetsuppgifterna rör bland annat prövning av ansökningar om tillstånd till ingrepp i fornlämningar såsom exempelvis att utforma förfrågningsunderlag, granska undersökningsplaner och fatta beslut i samband med arkeologiska utredningar och undersökningar. Arbetsgruppen bidrar även med kunskap om arkeologi med koppling till kulturmiljölagen i andra enheters ärenden. Detta rör främst ärenden med koppling till plan- och bygglagen och miljöbalken vilket utgör en del i samhällsbyggnadsprocessen i Halland.

Denna tjänst innebär många kontakter internt inom Länsstyrelsen samt med andra aktörer såsom myndigheter, kommuner, företag och enskilda vilket förutsätter en smidighet i kontakter med omgivningen kombinerat med integritet i myndighetsutövningen.

Vi arbetar ständigt med att hitta rimliga avvägningar mellan att bevara och att undersöka fornlämningar. Bostadsbyggande, infrastruktur och andra viktiga samhällsfunktioner ska kunna komma till stånd samtidigt som kulturmiljövärden ska beaktas och resultat av arkeologiska undersökningar omhändertas.

Som medarbetare på Samhällsbyggnadsenhetens kulturmiljöfunktion får du en god överblick över arkeologin i Halland. Samtidigt deltar du i vårt övergripande uppdrag att svara för det statliga kulturmiljöarbetet i enlighet med de nationella kulturpolitiska målen.

Kvalifikationer

Du ska ha universitets- eller högskoleutbildning i arkeologi eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig. Denna tjänst ställer krav på erfarenhet av arkeologiska fältarbeten, det uppdragsarkeologiska systemet samt arbete enligt uppdragsarkeologins verkställighetsföreskrifter. Du bör ha erfarenhet av projektledning rörande arkeologiska uppdrag. Då Halland har flera städer med medeltida ursprung är kunskap och erfarenhet inom stadsarkeologi meriterande.  Det är av betydelse att du har erfarenhet av och är väl insatt i kulturmiljövården som helhet, dess arbetssätt och organisation. Det är meriterande om du har arbetat med liknande arbetsuppgifter tidigare, gärna inom länsstyrelsen.

För att trivas i tjänsten krävs att du har ett genuint intresse av att förstå och förmedla arkeologins och kulturarvets betydelse och relevans i samhället idag. Du har även en god kommunikativ förmåga och kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Eftersom uppdraget innebär en hög grad av självständigt arbete med högt ställda krav på resultat tillsammans med kvalitet, krävs att du är strukturerad och analytisk. Du kommer att arbeta både självständigt och i grupp. Vidare är du serviceinriktad och bidrar till ett positivt arbetsklimat. Du har god datorvana och kan arbeta i GIS. B-körkort erfordras för denna tjänst.

Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Vi kan erbjuda:

  • En spännande arbetsplats med bred kompetens
  • En möjlighet att bidra till viktiga samhällsuppdrag
  • Möjlighet till distansarbete om verksamheten tillåter
  • Friskvård med friskvårdstimme

Vi vet att mångfald berikar och söker dig som kan komplettera vårt team med din kompetens, erfarenhet och personlighet.

Länsstyrelsen tillämpar sex månaders provanställning för denna anställning.

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och vi genomför en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen innan tjänsten tillträdes. Tjänsten kan komma att ingå i Länsstyrelsens krislednings- och krigsorganisation.

Vi ber dig söka tjänsten genom länken i denna annons för att underlätta vår hantering av inkomna ansökningar samt för att säkerställa kvaliteten i vår urvalsprocess. Det är av största vikt att du är noggrann när du fyller i din ansökan då den bedöms gentemot en fastställd kompetensprofil samt mot andra sökande. Ansökan till tjänsten görs via vårt rekryteringssystem.

Vi har aktivt valt media för annonsering och undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna rekrytering.

Information om hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du på www.lansstyrelsen.se/dataskydd.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Halmstad
Län Hallands län
Land Sverige
Referensnummer 112-1291-2024
Kontakt
  • Cecilia Engström (Enhetschef), 010-2243000
  • Emma Östlund (Länsantikvarie), 010-2243000
Facklig företrädare
  • Jennie Thronée (Saco-s), 010-2243000
  • ST-Direkt, 0771-555444
Publicerat 2024-02-13
Sista ansökningsdag 2024-03-10

Tillbaka till lediga jobb