LÄNSSTYRELSEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Länsstyrelsen är en drivande kraft för det hållbara samhället. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, kommuner, näringsliv och andra aktörer med fokus på Västra Götalands län och våra 1,7 miljoner invånare. Länsstyrelsen har en bred verksamhet och en mycket viktig roll inom flera samhällsområden. Det gäller inte minst de högaktuella utmaningarna med regional tillväxt och att genomföra den gröna omställningen, utveckla det civila försvaret och vårda demokratin.

Länsstyrelsen är en regional statlig myndighet med cirka 1 000 trevliga och kompetenta medarbetare. Vi har verksamhet på flera orter i Västra Götaland men även i övriga Sverige i och med att vi ansvarar för IT-verksamheten till alla länsstyrelser.

Fiskeenheten är en av fem enheter på Länsstyrelsens vattenavdelning. På Fiskenheten arbetar vi långsiktigt för hållbara fiskbestånd och för ett långsiktigt hållbart fiske i både inlandsvatten och i havet. Detta bland annat genom att fördela ekonomiska stöd till fiskevården och kalkningsverksamheten, förvalta fiskevårdsområden, bedriva fisketillsyn, bevaka fiskets intressen i samhällsplaneringen, pröva ansökningar om tillstånd och dispenser enligt fiskerilagstiftningen samt skydda och bevara hotade arter i vatten. Enheten deltar även i olika projekt knutna till vatten och fisk. I tillägg bistår Fiskenheten även andra avdelningar och enheter inom myndigheten i olika projekt och i arbetet med att fördela bidrag och EU-stöd inom vattenområdet och fiskerinäringen.

Arbetsuppgifter
Som samordnande länsfiskekonsulent har du utöver dina ordinarie uppgifter som länsfiskekonsulent även ett utökat ansvar för planering och genomförande av den dagliga verksamheten inom enhetens fiskekonsulentverksamhet. 
Dina ordinarie arbetsuppgifter omfattar bland annat att handlägga ärenden som ska prövas enligt fiskerilagstiftningen, exempelvis tillstånd för utplantering av fisk och skaldjur, dispenser och tillstånd för att bedriva fiske och elfiske, samt att genomföra fiskskadeberäkningar. Du kommer också att arbeta med fiskevård i ärenden och i projekt samt med uppgifter inom länets fisketillsynsverksamhet. I din roll ingår att kontinuerligt bidra i arbetet med att föreslå förändringar i lagstiftningen, bland annat genom deltagande i arbetet med att besvara både interna och externa remisser. Det kan också bli aktuellt att arbeta med nationell uppdrags- och utredningsverksamhet. Den nationella verksamheten bedrivs av länsstyrelsens fiskeutredningsgrupp vid länsstyrelserna i Norrbottens, Västernorrlands och Västra Götalands län. 
I din roll som samordnare samarbetar du nära enhetschefen, du har en överblick över enhetens arbete med att genomföra verksamhetsplan, interna uppdrag och projekt, samt att uppnå övriga planer. Du arbetar tillsammans med de medarbetare som ingår i länsfiskekonsulentgruppen och ansvarar för att planera och genomföra arbets- och planeringsmöten. 

Eget fältarbete med varierande inriktning förekommer. 

Tjänstens huvudsakliga arbetsuppgifter innebär traditionella fiskkonsulentuppgifter som exempelvis:

 • handläggning av dispenser från fiskerilagstiftningen
 • handläggning av utplanteringstillstånd för fisk och andra arter
 • handläggning av fiskevårdsbidrag och fiskeavgiftsmedel
 • handläggning av odlingstillstånd för vattenbruk enligt fiskerilagstiftningen.

Du kommer också jobba med:    

 • samordning av enhetens dagliga fiskekonsulentverksamhet och fiskrelaterade projekt
 • deltagande i utvecklingsprojekt inom miljö, fiske och fiskevårdens områden
 • arbete med fiskutredningsuppdrag.

Arbetet som handläggare utförs i stor utsträckning digitalt vilket ger flexibilitet i val av arbetsplats när du inte är på plats på något av våra kontor.

Placeringsort: Vänersborg, Göteborg eller Mariestad.
Resor ingår i tjänsten. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av buss och tåg när vi reser.

Kvalifikationer
Krav
•    Du har relevant högskoleutbildning, exempelvis med inriktning mot fisk, fiske och fiskbiologi eller motsvarande som vi bedömer likvärdig.
•    Arbetslivserfarenhet, önskvärt är minst fem års erfarenhet, inom de relevanta fiske- och/eller fiskbiologiska områdena samt goda kunskaper om fiskförvaltning och fiskerilagstiftningen.
•    Du har tidigare erfarenhet av att samordna och leda medarbetare, i projekt eller linjeverksamhet.  
•    Du har god vana av digitala verktyg och arbetssätt.
•    God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.
•    B-körkort.

Meriterande:
•    Kunskap om vattenbruk.
•    Kunskaper om miljöbalken rörande vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet.
•    Kunskap och erf.arenhet av restaureringsåtgärder i vatten.
•    GIS-kunskap
•    Kunskap om fiskerätt och vattenförvaltning.
•    Sjövana.

Personliga egenskaper:

Du har en positiv attityd, är lyhörd och engagerad. Du har mycket god förmåga att skapa och utveckla goda relationer då arbetsuppgifterna präglas av samarbete och samordning av det interna arbetet. Du tar egna initiativ, sätter i gång aktiviteter och uppnår resultat. Du har ett pedagogiskt förhållningssätt och har förmåga att nå ut med budskap till olika målgrupper. Som person är du strukturerad och kan självständigt planera och prioritera dina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt Du styrs av mål- och resultattänkande i prioriteringar, planering och agerande. Du kan också förändra din inriktning när målen ändrar sig.

Din förmåga att analysera information är god och du utför ditt arbete med stort ansvarstagande och noggrannhet. Du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter. Kan snabbt ändra ditt synsätt och förhållningssätt. Du ser möjligheterna i förändringar.

Vi fäster stor vikt vid den personliga lämpligheten och ser det som självklart att du bidrar till ett gott arbetsklimat.

Vi tror på allas lika möjligheter och ett av våra huvuduppdrag är att verka för mångfald och en personalsammansättning på Länsstyrelsen som speglar länets befolkning. Så, sist men inte minst, hoppas vi därför att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald.

Övrigt

Vi planerar att hålla intervjuer för denna tjänst preliminärt under vecka 26 och 27.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön. Länsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100% Arbetstid: Dagtid måndag - fredag 40 tim./vecka
Ort Vänersborg
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer 112-20992-2024
Kontakt
 • Mats Ivarsson, Enhetschef Fiskenheten, 010-2244274
 • Daniel Palm, Rekryteringsspecialist, 010-2244286
Facklig företrädare
 • Pia Severinsson, SACO, 010-2244472
 • Martin Dahl, ST, 010-2244768
 • Kajsa Lackovic, SEKO, 0770-457900(växel)
Publicerat 2024-05-22
Sista ansökningsdag 2024-06-12

Tillbaka till lediga jobb