LÄNSSTYRELSEN I SÖDERMANLANDS LÄN, Miljöavd., enh. vatten, miljö och klimat

Länsstyrelsen är en expertmyndighet inom områden som natur och miljö, samhällsbyggnad och landsbygd, direkt underställd regeringen. Vi fungerar som en länk mellan människor, kommuner, regioner och olika myndigheter. Vi verkar för att nationella mål får genomslag i länet. Det gör vi genom att se till helheten i vår myndighetsutövning, genom att förmedla kunskap och genom att samordna och utveckla olika sakfrågor. Hållbar utveckling ger framtiden möjligheter i ett Södermanland för alla.

Vill du bidra till en hållbar utveckling i ett av Sveriges snabbast växande län? 
Länsstyrelsen i Södermanlands län söker en handläggare inom vattenförvaltning med inriktning miljögifter till miljöavdelningen, enheten för vatten, miljö och klimat. På enheten arbetar 18 medarbetare med att förvalta länets vattenresurser, bidra till en minskning av utsläpp av klimatgaser samt samordna länets miljömålsarbete. Målet för vattenförvaltningen där tjänsten är placerad är att Sveriges sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten ska nå god status senast 2027. Länsstyrelsen i Södermanland bedömer status  på länets vatten, stödjer åtgärder och övervakar tillståndet i våra vattenmiljöer. 

Arbetsuppgifter

Som handläggare vattenförvaltning med inriktning miljögifter arbetar du med olika arbetsuppgifter inom vattenförvaltning och genomförandet av EU:s ramdirektiv för vatten i Södermanland. I arbetsuppgifterna ingår att:

 • analysera hur miljöproblem som övergödning, försurning, miljögifter och hydromorfologiska förändringar påverkar sjöar och vattendrag. Tyngdpunkten kommer att vara på frågor kopplade till miljögifter.
 • vara expert från vattenförvaltningen vid plan och ärendegranskningar
 • delta i miljömålsarbete inom området levande sjöar och vattendrag.

Arbetet är självständigt, omväxlande och innebär samverkan med länets innevånare, kommuner och t.ex. markavvattningsföretag, dammägare och muddringsföretag. Vi arbetar tvärsektoriellt vilket kan innebära samarbete kring en mängd olika verksamhetsfrågor.

Kvalifikationer och profil

Vi söker dig som har:

 • relevant akademisk utbildning med inriktning mot limnologi, ekotoxikologi, hydrologi, geovetenskap eller likande.
 • B-Körkort 

   Meriterande är kunskaper inom eller erfarenhet av:

 • erfarenhet av att leda projekt/processer
 • erfarenhet av arbete med vattenförvaltning eller vattenfrågor med särskild fokus på ekotoxikologi
 • akademisk examen med inriktning på miljögifter i vatten
 • erfarenhet av arbete inom statlig myndighet eller kommunal verksamhet


Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper. Vi vill att du:

 • har en god samarbetsförmåga
 •  har en egen drivkraft liksom strategisk förmåga och helhetssyn i arbetet.
 •  är kvalitetsmedveten och kan jobba strukturerat mot uppsatta mål.  
 •  har lätt för att skapa goda kontakter med olika aktörer
 • har en god kommunikativ förmåga.
 •  kan uttrycka dig väl i tal och skrift
 • har goda datakunskaper inom Microsoft Office och GIS. 

Om tjänsten 

Anställningen är tillsvidare i omfatttning 100%.  Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Länsstyrelsen i Södermanland kan komma att tillämpa 6 månaders provanställning. Möjlighet finns till distansarbete en del av arbetstiden. 

Alla tjänster på Länsstyrelsen kan vara föremål för säkerhetsprövning och krigsplacering beroende på uppdragets utformning.

Information

Mer information om arbetsuppgifterna får du av Gruppledare Irene Elfgren Karlsson eller Enhetschef Kristina Keltler Mossberg. Fackliga företrädare är Patrik Holmer (SACO) och Anna Forsberg (ST). Samtliga kan nås på telefon 010-223 40 00 (växel). 

Ansökan

Välkommen med Din ansökan med meritförteckning och övriga handlingar du vill åberopa senast den 5 juli 2024 via länsstyrelsens hemsida www.lansstyrelsen.se/sodermanland

Genom att ansöka till tjänsten godkänner du att länsstyrelsen hanterar och sparar dina personuppgifter. Länsstyrelsen hanterar personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Här kan du läsa mer om myndighetens hantering av personuppgifter www.lansstyrelsen.se/dataskydd.

Tänk på att din ansökan blir allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att få ta del av
innehållet i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter så ska du först kontakta HR
-enheten för att få hjälp med din ansökan.

Läs mer om Länsstyrelsen på vår webbplats www.lansstyrelsen.se/sodermanland. Följ oss gärna på sociala medier. Vi finns på Facebook, LinkedIn och Twitter.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Nyköping
Län Södermanlands län
Land Sverige
Referensnummer 112-4804-2024
Kontakt
 • Kristina Keltler Mossberg, 010-2234000
Publicerat 2024-06-05
Sista ansökningsdag 2024-07-05

Tillbaka till lediga jobb